Ministerit Skinnari ja Mikkonen vierailevat Ukrainassa

Ministerit osallistuvat Suomen lahjoittamien väliaikaisten perheasuntojen katselmustilaisuuteen Kiovan alueella Irpinissä. Sisäministeri Mikkonen osallistuu myös Suomen lahjoittamien, pelastustoimen henkilöstölle tarkoitettujen suojattujen ja liikuteltavien majoituskonttien luovutustilaisuuteen. Laadukkaat ja talviasuttavat, väliaikaiseen käyttöön tarkoitetut asunnot tarjoavat kodin vähintään 200 ukrainalaiselle. Majoituskontit puolestaan auttavat haastavissa olosuhteissa työskentelevää pelastushenkilöstöä.
Vierailun myötä osoitetaan Suomen vahvaa tukea Ukrainalle. Suomen valtion tuki Ukrainaan vuoden 2022 aikana oli yhteensä noin 330 miljoonaa euroa. Keskusteluissa käsitellään Ukrainan tukitarpeita, mukaan lukien valmistautumista jälleenrakennukseen.
”Lahjoitetut perheasunnot ovat konkreettinen osoitus suomalaisesta osaamisesta, jota voimme tarjota avun muodossa kotinsa menettäneille. Jatkamme kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun kautta ukrainalaisten tukemista ja lisäksi kokoamme yrityskenttää ja suomalaista osaamista yhteen jälleenrakennusta varten esimerkiksi energia,- digi- ja opetussektoreilla”, ministeri Skinnari sanoo.
"Suojatut ja liikuteltavat majoituskontit auttavat Ukrainan pelastushenkilöstöä jatkamaan työtä siviiliväestön suojelemiseksi. Pelastustoimella on sodan keskellä tärkeä tehtävä esimerkiksi pommituksesta alkaneiden tulipalojen sammuttamisessa ja ihmisten pelastamisessa sortuneista rakennuksista”, sanoo ministeri Mikkonen.
Suomi tukee Ukrainaa humanitaarisen avun, kehitysyhteistyön, puolustusmateriaaliavun ja siviilipuolen materiaaliavun kautta. Siviilipuolen materiaaliapu koostuu suurilta osin julkisilta ja yksityisiltä tahoilta saaduista lahjoituksista. Siviilipuolen materiaaliapuun kuuluu muun muassa energiasektorin laitteistoa. Apu toimitetaan perille EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta, jota sisäministeriö koordinoi Suomessa. Parhaillaan on valmisteilla useita uusia apulähetyksiä Ukrainaan, muun muassa 35 rekkalastillista lahjoituksina saatua energiasektorin apua.
Suomen osallistumisessa Ukrainan jälleenrakennukseen huomioidaan pitkäjänteisen kehitysyhteistyömme painopistealueet, jotka ovat opetussektorin kehittäminen, oikeusvaltiokehityksen vahvistaminen sekä energiatehokkuuden ja ilmastokestävyyden lisääminen. Elinkeinoelämän etujärjestöjen kanssa todettu Suomella olevan osaamista erityisesti energiaratkaisuista, telekommunikaatiosta ja digitalisaatiosta, rakentamisesta, suunnittelu- insinööri- ja projektinjohtopalveluista sekä vesi- ja jätehuollon kysymyksistä.
Lue lisää
- Suomelta humanitaarista apua, väliaikaisia asuntoja sekä julkisen hallinnon tukea Ukrainaan (tiedote, 2.9.2022)
- Suomesta lähtenyt valtiollinen siviiliapu Ukrainaan ja lähialueille (sisäministeriön verkkosivut)
Lisätietoja:
Mikko Autti, ministeri Skinnarin diplomaattiavustaja, puh. +358 50 466 2833, mikko.autti@formin.fi (ministerin haastattelupyynnöt)
Sirpa Oksanen, Itä-Euroopan ja Keski-Aasian yksikön päällikkö, ulkoministeriö, puh. +358 295 350 472, sirpa.oksanen@formin.fi
Mikko Jalo, ministeri Mikkosen erityisavustaja, puh. +358 50 304 8522, mikko.jalo@gov.fi (ministerin haastattelupyynnöt)
Pekka Tiainen, erityisasiantuntija, sisäministeriö, puh. +358 50 456 4477, pekka.tiainen@govsec.fi (siviilipuolen materiaaliapu)
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto
0295 16001http://um.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Suomi muiden silmin 2025: Suomi-kuva säilyi vakaana, mutta mielikuvat maailmalla jakautuvat4.2.2025 00:01:00 EET | Tiedote
Koulutus, hyvä hallinto, luonto, tasa-arvo ja onnellisuus ovat teemoja, joista Suomi tunnetaan maailmalla, kertoo Finland Promotion Boardin julkaisu Suomi muiden silmin. Vuonna 2024 kansainvälistä medianäkyvyyttä toivat erityisesti Nato-jäsenyys ja turvallisuuspolitiikka. Suomi-kuva on haastavasta maailmantilanteesta huolimatta säilynyt pääosin myönteisenä, mutta erot eri maiden suhtautumisessa Suomeen ovat kasvaneet. Sen vuoksi on yhä tärkeämpää, että Suomi tunnetaan omista vahvuuksistaan, julkaisussa todetaan.
// KORJATTU TIEDOTE // VALTOSEN INFO PERUTTU //Tiedoksi toimituksille: ulkoministeri Valtosen info Ukrainan ja Moldovan vierailuista9.1.2025 09:22:54 EET | Kutsu
Tiedoksi toimituksille Ulkoministeri Valtosen infotilaisuus toimittajille torstaina 9.1.2025 klo 18.25 Suomen aikaa on peruuntunut. Lisätiedot: tiedottaja Miia Vihola, puh. 0295 350 680 tai UM viestintäpäivystäjä, puh. 040 551 6571 Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi
Tiedoksi toimituksille: ulkoministeri Valtosen info Ukrainan ja Moldovan vierailuista8.1.2025 18:00:24 EET | Kutsu
Ulkoministeri Elina Valtonen vieraili Ukrainassa 8. tammikuuta ja vierailee Moldovassa 9. tammikuuta. Ukrainassa tapaamisten aiheena olivat mm. Etyjin ja Suomen tuki Ukrainalle. Moldovassa Valtonen keskustelee mm. Moldovan energiatilanteesta ja Transnistrian konfliktista.
//KORRIGERAT//Finland får eget nationellt ljudlandskap6.12.2024 00:00:00 EET | Pressmeddelande
//KORRIGERAT: telefonnummer i kontaktuppgifter// På Finlands självständighetsdag, den 6 december, offentliggör Finland som första land i världen ett nationellt ljudlandskap. ”Ääniä” är ett verk som komponerats av Lauri Porra. Verket består av 15 originalkompositioner som har inspirerats av Finland och det finländska. Beställningsverket kommer att lanseras vid ambassadernas självständighetsfester runt om i världen. Efter det kan alla som vill uppleva det finländska lugnet ta del av det musikaliska verket.
//KORJATTU//Suomi saa oman kansallisen äänimaiseman6.12.2024 00:00:00 EET | Tiedote
//KORJATTU puhelinnumero yhteystiedoissa// Suomen itsenäisyyspäivänä, 6. joulukuuta, Suomi julkaisee ensimmäisenä maana maailmassa kansallisen äänimaiseman. ”Ääniä” on Lauri Porran säveltämä, 15 alkuperäisestä sävellyksestä koostuva teoskokonaisuus, joka on saanut inspiraationsa Suomesta ja suomalaisuudesta. Tilausteos lanseerataan suurlähetystöjen itsenäisyyspäiväjuhlissa ympäri maailmaa, minkä jälkeen se on avoinna kaikille, jotka haluavat rauhoittua kokemaan suomalaisuutta musiikin kautta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme