Schibsted Suomi OySchibsted Suomi Oy

Lampaanvilla on ongelmallista jätettä – puutarhanhoitoon kehitetty tuote ratkaisee ylijäämävillan kierrätysongelman

Jaa
Suomessa poltetaan joka vuosi säkeittäin lampaanvillaa polttokelpoisen jätteen mukana, sillä lampureilla ei ole ollut muuta vaihtoehtoa hävittää ylijäänyttä likaista tai sekalaatuista villaa. Esbaun kehittämä BioProffa Pihavilla on ekologinen ratkaisu ongelmallisen jätteen kierrätykseen. Ylijäämälampaanvillasta valmistettu BioProffa Pihavilla on vuoden 2023 puutarhatuote.
BioProffan Pihavilla valmistetaan lampaanvillasta.
BioProffan Pihavilla valmistetaan lampaanvillasta.

Suomen Puutarhakauppiaat ry:n Vuoden 2023 puutarhatuotteeksi valittu Pihavilla on Esbaun kolmevuotisen projektin tulosta. Suomalaisen ja itävaltalaisen villatuotannon sivuvirrat, eli jätevilla, tarjoavat materiaalia puutarhassa käytettäville Pihavillatuotteille. Pihavillaksi tuunattu jätevilla luo mahdollisuuden luopua muovisista ja muista synteettisistä materiaaleista puutarhanhoidossa.

Lampaanvillasta valmistetut Pihavillatuotteet sopivat etanoiden karkottamiseen, lannoitteeksi, kasvien suojaamiseen pakkaselta ja paahtavalta kevätauringolta, rikkaruohojen torjuntaan, maanpeitteeksi ja moneen muuhun. Villasta puutarha saa ravinteita, kuten keratiinia, joita muualta ei saa.

”Lannoitteiden hintojen noustua on selvää, että puutarhaa suojaava ja samalla lannoittava Pihavilla on kustannustehokas vaihtoehto. Käytön aikana hajotessaan keratiinipitoinen luonnonkuitu luovuttaa tärkeitä ravinteita ja hivenaineita”, kertoo ekologisia puutarhatuotteita valmistavan Esbaun toimitusjohtaja Esa Jussila.

BioProffan Pihavilla syntyi tarpeesta löytää ekologinen ja kestävä ratkaisu puutarhojen rikkaruoho-ongelmaan.

”Halusimme löytää tuotteen, joka helpottaa puutarhurin työtä ja takaa samalla maukkaan sadon. Totesimme ratkaisun avaimiksi lampaanvillan erinomaiset luonnolliset ominaisuudet: veden ja lämmön sitomiskyvyn sekä lannoitusominaisuudet. Lisäksi luonnonmukainen lampaanvilla on mitä mainioin muovin korvaaja puutarhassa”, kertoo Jussila.

Suomen Puutarhakauppiaat ry valitsee vuosittain ajankohtaisen puutarhatuotteen, joka ansaitsee kuluttajien huomion. Vuoden Puutarhatuote on innovatiivinen ja laadukas, suomalaiselle kotipuutarhurille sopiva tuote, jota Suomen Puutarhakauppiaat ry suosittelee. Vuoden puutarhatuote on valittu vuodesta 2009 lähtien.

”Tämän tuoteperheen valintaan Vuoden Puutarhatuotteeksi vaikutti erityisesti sen ekologisuus ja monipuolisuus. Laajasta tuoteperheestä löytyy sopivia tuotteita erilaisiin käyttötarkoituksiin ja näin se palvelee ketä tahansa ympäristötietoista kotipuutarhuria”, perustelee Oili Sinilehto Suomen Puutarhakauppiaat ry:stä.

Pihavilla ratkaisi jäteongelman

Puutarhaan käytetään villaa, joka muuten olisi pitänyt hävittää poltettavan jätteen mukana. Vaikka villatuotanto itsessään on ekologista, on lampurien ongelmaksi jäänyt likainen villa, joka ei ole tasalaatuista.

Siitä ei voida tehdä villalankaa, sukkia, villapaitoja ja muuta ihanaa. Ylijäämävilla on aiemmin pakattumuovisäkkeihin ja viety jätteenpolttolaitokselle. Se ei ole ekologinen tapa päästä eroon lampaiden ongelmallisesta jätteestä.

Suomalaista lampaanvillaa kuljetetaan pestäväksi myös Euroopan ulkopuolelle, mutta se ei välttämättä käsittelyn jälkeenkään täytä laatukriteerejä Suomessa.

Kaiken Pihavillan voi sen sijaan uusiokäyttää.

”Kun esimerkiksi Pihavillan lavakaulusmatto on mennyt huonoon kuntoon, voi sen käyttää maaperän kuohkeuttajana ja lannoitteeksi. Pihavillan luonnonkuidut rikastuttavat kasvualustaa maatuessaan”, Esa Jussila kertoo.

Pihavillan lavakaulusmatto ehkäisee rikkaruohojen kasvun sekä pitää paahtavan auringon pois kukkapenkistä samalla kun se päästää kosteuden ja ravinteet läpi. Madot ja mikrobit viihtyvät villan suojassa, kun taas etanat välttelevät villan karheaa pintaa.

Yhä useampi haluaa hoitaa pihaansa luonnonmukaisilla tuotteilla

Pihavillatuotteista rikkaruohomatto sopii esimerkiksi eroosion estoon rinteissä. Villamatto levitetään rinteeseen ja kastellaan. Tästä syntyy tiivis huovutettu matto, joka pitää rinteen kasassa. Kasvien pintajuuret taas tarttuvat rikkaruohomattoon ja pitävät maton ja rinteen tiukasti paikoillaan. Sateet eivät kuljeta maamassoja, sillä villamatto vaimentaa sateen voimakkuutta ja ehkäisee maaperän valumista.

Tiiviit villamatot sisältävät runsaasti ravinteita, jotka kasvit saavat käyttöön villan hajotessa hiljalleen.

Utelias puutarhuri käyttää Pihavillaa moneen eri tarkoitukseen: maaperän kuohkeuttamiseen, kompostin ilmavoittamiseen, pienten taimien tukemiseen, ruukkujen pohjalle tai ruukkujen vuoraamiseen. Vain luovuus on käytön rajana.

Esbau on jo vuosia kehittänyt luonnonmukaisia ja ekologisia tuotteita puutarhanhoitoon. Niiden kysyntä kasvaa jatkuvasti Suomessa. Yrityksen valikoimissa ovat jo ennen Pihavillaa olleet muun muassa savirouhe, biohiili ja bokashointiin tarkoitetut välineet.

"On erittäin tärkeää, että olemme nyt osanneet jalostaa villan puutarhakäyttöön, jotta sitä ei turhaan jouduta hävittämään hajoamattomien tuotteiden mukana polttamalla. Lampaanvilla on kuitenkin alati uusiutuva raaka-aine ja 100-prosenttisesti biohajoava tuote”, Esbaun toimitusjohtaja Esa Jussila sanoo.

Lähes 40 vuotta alalla toiminut Esbau Oy on luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon erikoistunut suomalainen yritys ja samalla luonnonmukaisen lannoituksen ja myrkyttömän puutarhanhoidon uranuurtaja Suomessa. Esbaun tuotteissa pitkäkestoinen biologinen vaikutus, kiertotalous ja ympäristöystävällisyys yhdistyvät parhaalla mahdollisella tavalla.

Ohjeita luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon löytyy Esbaun Bio-Aapisesta osoitteesta www.esbau.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Esa Jussila, toimitusjohtaja, Esbau Oy
esa.jussila@esbau.fi
puh. 0400 210 310

Kuvat

BioProffan Pihavilla valmistetaan lampaanvillasta.
BioProffan Pihavilla valmistetaan lampaanvillasta.
Lataa
Mansikoiden istuttaminen lavakaulusmaton avulla.
Mansikoiden istuttaminen lavakaulusmaton avulla.
Lataa
Pihavilla pelletit muodostavat kastuessaan tiiviin katteen.
Pihavilla pelletit muodostavat kastuessaan tiiviin katteen.
Lataa
BioProffa Pihavilla rikkaruohomatto 10 metrin rullassa.
BioProffa Pihavilla rikkaruohomatto 10 metrin rullassa.
Lataa
Villa katekiekko suojaa kesäkurpitsan juuret ja pitää mullan pinnan kosteana.
Villa katekiekko suojaa kesäkurpitsan juuret ja pitää mullan pinnan kosteana.
Lataa
Villaa ja multaa kevätistutuksiin.
Villaa ja multaa kevätistutuksiin.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Schibsted Suomi Oy
Schibsted Suomi Oy
PL 18
00271 Helsinki

Rakentaja.fi on Suomen tunnetuin rakentamisen kuluttajasivusto, joka on tarjonnut tietoa ja palveluita rakentajille ja remontoijille jo yli 20 vuoden ajan. Aktiivisista kuluttajista eli rakentajista ja remontoijista yli 70 prosenttia tuntee Rakentaja.fi-sivuston. 

Rakentaja-tuoteperheeseen kuuluvat taloyhtiöpäättäjien Omataloyhtiö.fi, pihan ja puutarhan harrastajien Puutarha.net sekä rakentamisen ammattilaisten Rakentaja.fi/Pro. Rakentaja-tuoteperheen sivustoilla vieraillaan lähes miljoona kertaa kuukausittain. 

Rakentajan tuoteperhe on osa Schibsted-konsernia, johon Suomessa kuuluvat myös Oikotie ja Tori.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Schibsted Suomi Oy

Kuluttajat hakevat rakennus- ja remonttiprojekteihinsa tietoa mielellään alan tapahtumista – Rakenna & Remontoi -messut vastaavat tähän kysyntään19.1.2024 09:28:40 EET | Tiedote

Rakentaja.fi selvitti kuluttajien rakennus- ja remontointisuunnitelmia sekä, mistä tietoa projekteihin yleensä haetaan. Kyselyn perusteella kuluttajat arvostavat edelleen henkilökohtaista palvelua ja fyysistä läsnäoloa rakennusalan tapahtumissa. Vantaalla 26.–28. tammikuuta 21. kertaa järjestettävät Rakenna & Remontoi -messut tarjoavat kuluttajille mahdollisuuden saada laadukasta tietoa, vinkkejä ja inspiraatiota alan eturivin yritysten ja asiantuntijoilta.

Millaista on elää hometaloprojektin keskellä? Mikä eri remonteissa maksaa? Vastaukset kysymyksiin OMAKOTI-messuilta25.10.2023 08:10:00 EEST | Tiedote

OMAKOTI-messut ovat kohtaamispaikka kaikille, jotka etsivät tietoa ja ideoita kodin rakentamiseen, remontoimiseen tai sisustamiseen liittyen. Rakentaja.fi tarjoaa OMAKOTI-messujen kävijöille kattavan näytteilleasettajalistauksen lisäksi laadukasta ja monipuolista messuohjelmaa. Lavalle nousee alan asiantuntijoita ja TV:stäkin tuttuja ammattilaisia. Perinteikäs tapahtuma järjestetään Myyrmäki-hallissa, Vantaalla 27.–29. lokakuuta 2023 jo 27. kerran.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye