YTK Työelämän Lakikaveri auttanut jopa 10 000 asiassa viime vuonna

Palkkasaatavat työsuhteen aikana tai sen jälkeen olivat aiheena yli 40 %:ssa tapauksista, joita ratkottiin YTK Työelämän tarjoamassa Lakikaveri-palvelussa vuoden 2022 aikana. Reilu neljännes liittyi epäselvyyteen siitä, onko työsuhteen päättäminen tapahtunut laillisin perustein.
”Helposti ihmiset ajattelevat oman kysymyksensä olevan niin merkityksetön, että sitä on turha lähteä selvittelemään. Kuitenkin Lakikaveri-palveluumme tulevista tapauksista valtaosa päätyy siihen, että työntekijä saa huoliinsa ratkaisun ja jopa mahdollisesti maksamatta jääneet palkat maksuun. Samalla työnantajakin voi saada päivityksen niihin toimintatapoihin, jotka eivät ole olleet ajan tasalla”, sanoo YTK:n työelämäpalvelujen johtaja Ilona Kangas.
YTK Työelämä ry:llä on yli 250 000 jäsentä, jotka edustavat laajasti kaikkia aloja ja ikäryhmiä. Tammikuussa 2022 lanseeratun Lakikaverin kautta YTK Työelämän jäsenet voivat saada muun muassa työoikeudellista puhelinneuvontaa sekä juristin henkilökohtaista selvityspalvelua vain 24 euron vuosijäsenmaksulla. Lakikaveri-palvelu ei kuulu YTK Työttömyyskassan jäsenyyteen.
Tärkeintä on ennakoida ja huolehtia omasta työsopimuksesta
Ilona Kangas muistuttaa, että työsuhteen epäselvyyteen kannattaa tarttua mahdollisimman pian, jos itsellä herää tunne siitä, etteivät asiat ole sujuneet niin sanotusti oppikirjan mukaan.
”On hyvä aloittaa keskustelemalla oman esihenkilön tai henkilöstöosaston edustajan kanssa. Myös työnantajapuolella voi olla epätietoisuutta siitä, miten asioista tulee sopia. Jos asia ei ratkea keskustelulla, kannattaa soittaa juristille mahdollisimman pian. Mitä aiemmin ottaa yhteyttä, sitä helpompi asia on saada järjestykseen.”
Kangas kertoo, että suurin osa tapauksista ratkeaa viimeistään siinä vaiheessa, kun jäsen selvittää tilannettaan puhelimitse juristin kanssa.
Monelle oman työsuhteen epäselvyydet tulevat yllättäen vastaan. Tilanteiden välttämiseksi on hyvä perehtyä kunnolla omaan työsopimukseen ja hankkia esimerkiksi YTK Työelämän jäsenyys riittävän ajoissa.
”On selvästi hankalampaa saada apua, kun epäselvyydet ovat realisoituneet. Työsopimusta ei koskaan kannata allekirjoittaa ilman, että on perehtynyt siihen huolella ja ymmärtänyt, mistä on sopimassa”, muistuttaa Kangas.
Näin huolehdit oman työsuhteesi asioista:
- Sovi aina asioista kirjallisesti. Jälkikäteen on selvästi helpompi selvittää mistä on sovittu, kun puhutusta on kirjallista näyttöä.
- Perehdy omaan työsopimukseesi ennen sen allekirjoittamista. Muista säilyttää sopimus itselläsi tallessa ja päivittää se tarvittaessa!
- Aloita keskustelemalla oman esihenkilösi kanssa, jos jokin asia omassa työsuhteessasi vaikuttaa epäselvältä. Muista käydä keskustelua kirjallisesti.
- Huolehdi riittävän ajoissa siitä, että voit tarvittaessa saada asiantuntevan juristin apua. Jos omassa työsuhteessa ilmenee epäselvyyksiä, eikä asiat ratkea keskustelemalla oman esihenkilön kanssa, kannattaa juristiin olla yhteydessä mahdollisimman pian.
YTK Työelämän Lakikaveri:
- Työoikeudellisena turvana YTK Työelämä ry:n 250 000 jäsenelle 24 euron vuosimaksulla.
- Lakikaveri-palvelu ei kuulu YTK Työttömyyskassan jäsenyyteen.
- Lakikaveriin sisältyy muun muassa työoikeudellinen puhelinneuvonta, juristin henkilökohtainen selvityspalvelu sekä oikeusturvavakuutus.
- Yli 10 000 YTK Työelämä ry:n jäsentä soitti työoikeudelliseen puhelinneuvontaan vuoden 2022 aikana.
- Juristit ottivat tarkempaan käsittelyyn reilu 1000 tapausta vuonna 2022.
- Noin 42 % selvityspalvelun tapauksista koski palkkasaatavia. Reilu 27 % liittyi työsuhteiden päättämisiin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ilona KangasAsiakkuus- ja viestintäjohtaja
Puh:050 590 7853ilona.kangas@ytk.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
YTK Työttömyyskassa on kaikkien alojen palkansaajien työttömyyskassa, joka vakuuttaa yli puoli miljoonaa palkansaajaa työttömyyden varalta. YTK on Suomen suurin työttömyyskassa. Tehtävämme on järjestää ansioturva jäsenillemme tehokkaasti, helposti ja inhimillisesti. Palvelemme valtakunnallisesti verkossa. Meillä työskentelee yli 200 ansioturvan ammattilaista. www.ytkkassa.fi
YTK Työttömyyskassan jäsenet voivat halutessaan liittyä myös YTK Työelämä ry:hyn. YTK Työelämä ry on Suomen suurimpia yhdistyksiä yli 250 000 jäsenellään. YTK Työelämä tarjoaa jäsenilleen muun muassa Lakikaverin työsuhteen pulmatilanteisiin, vakuutuksia työhön ja vapaa-aikaan sekä tukea työnhakuun ja työkaluja osaamisen kehittämiseen. www.ytkpalvelut.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta YTK
Työttömyys lievässä nousussa24.4.2025 07:25:00 EEST | Tiedote
YTK:n jäsenten työttömyys kohosi maaliskuussa hieman, mutta kokonaistilanne on viimevuotista parempi. Työttömyys kasvoi sekä rakennusalalla että teollisuudessa.
Työttömyys laskussa, naisten työllisyystilanne miehiä parempi25.3.2025 07:45:00 EET | Tiedote
Työttömyys on laskenut helmikuussa useimmilla aloilla ja alueilla. Naisten työllisyystilanne on parantunut, ja heidän työttömyysasteensa on ollut jo pitkään miehiä matalampi.
Ilmoittaudu työnhakijaksi oikein ja vältä viive päivärahan maksussa18.3.2025 07:50:00 EET | Tiedote
Työvoimapalvelujen uudistus on tuonut muutoksia työnhakijaksi ilmoittautumiseen. Virheellinen tai myöhästynyt ilmoittautuminen voi viivästyttää ansiopäivärahan maksua. Työnhaun aloittaminen ajoissa ja tietojen tarkistaminen ovat avainasemassa etuuden sujuvassa saamisessa.
YTK ja Headai mullistavat työnhaun kotimaisen tekoälyn avulla12.3.2025 07:53:35 EET | Tiedote
Suomen suurin työttömyyskassa ja tekoälytalo aikovat vapauttaa työnhakijat satojen hakemusten lähettämisen taakasta.
Yli 60-vuotiaiden työttömyys kasvaa, 55–59-vuotiaiden vaikeuksia liioiteltu27.2.2025 08:35:00 EET | Tiedote
Kuusikymppisten työttömyysaste on yli kaksinkertainen viisikymppisiin verrattuna, YTK Työttömyyskassan data osoittaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme