Hoitovirhe – henkilökohtainen katastrofi vai koko työyhteisön oppimismahdollisuus?
Hoitohenkilökunnan tueksi kehitetty Second victim -protokolla pyrkii auttamaan haittatapahtumassa mukana ollutta ammattilaista tapahtuneen käsittelyssä ja siitä toipumisessa. Second victim -protokolla korostaa työyhteisön vastuuta tilanteessa. Esimiehellä on tärkeä rooli protokollan toimeenpanossa ja tapahtuneesta oppimisen varmistamisessa. Vaikka kyseessä olisi virhe, se on tehty vahingossa ja siitä oppiminen on koko työyhteisön mahdollisuus - ja velvollisuus. Protokolla edistää nopeaa työhön paluuta ja ammatillisen itsetunnon palautumista.
- Virheistä puhuminen ei ole perinteisesti ollut kovin luonteenomaista lääkäreille. Nykyaikaisen turvallisuusajattelun myötä on onneksi menty siihen suuntaan, että virheiden tekeminen on tunnustettu myös lääkäreiden inhimilliseksi ominaisuudeksi. Meillä on velvollisuus luoda kulttuuri, jossa ketään ei jätetä yksin ja jossa jokainen virhe nähdään mahdollisuutena tunnistaa systeemin heikkouksia ja korjata niitä, painottaa potilasturvallisuuslääkäri Maiju Welling.
Potilasvakuutuskeskus (PVK) järjestää Lääkäri 2023 -tapahtumassa perjantaina 27.1.2023 kurssin ”Ammattitaitoani arvostellaan - työura katkolla vai oppimisen paikka?” Kurssin tavoitteena on antaa eväitä ammatillisten vastoinkäymisten käsittelyyn ja niistä toipumiseen. Asiaa lähestytään käytännön kokemusten ja opettavaisten potilasvahinkotapausten muodossa. Second victim -protokollan esittelyn lisäksi kurssilla kerrotaan Valviran tekemästä viranomaisvalvonnasta ja siitä, millaista tukea Lääkäriliitto voi hoitovirhe-epäilyssä tarjota.
Kurssi tarjoaa sekä potilastyötä tekevälle ammattilaiselle että esimiesasemassa oleville johtohenkilöillekin ajatuksia potilasturvallisuuskulttuurin ja oman yksikön toimintamallien kehittämiseen.
Potilasvakuutuskeskus Lääkäripäivillä: Osasto 1a30.
Second victim -protokollan asiantuntijoita osastolla:
- to 26.1. klo 11–11.30
- pe 27.1. klo 10–10.30, 11–11.30 ja 12–12.30.
Lisätietoja: Potilasvakuutuskeskus, viestintä: 040 450 4700, viestinta(@)vakuutuskeskus.fi
Lisätietoja Lääkäripäivistä medialle: https://laakaripaivat.fi/2023/medialle/
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Potilasvakuutuskeskus (PVK) käsittelee kaikki terveyden- ja sairaanhoitoa koskevat potilasvahinkoilmoitukset Suomessa. PVK ratkaisee potilasvahinkoja koskevan lainsäädännön perusteella, onko kyseessä korvattava potilasvahinko, ja maksaa korvaukseen oikeutetulle lain mukaiset korvaukset. PVK toimii potilaiden ja hoitohenkilöstön turvana ja tuottaa potilasvahingoista tietoa terveydenhuollon ja vakuutusyhtiöiden toiminnan sekä potilasturvallisuustyön tueksi. Keskuksen jäseniä ovat kaikki potilasvakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa. www.pvk.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Potilasvakuutuskeskus
Lääkitysvahingot tapahtuvat usein poikkeustilanteissa – valtaosa vahingoista olisi estettävissä18.12.2024 06:07:00 EET | Tiedote
Potilasvakuutuskeskuksen tuoreen teemaraportin mukaan kaikista potilasvahingoista vain noin 4 prosenttia liittyy virheisiin lääkityksessä. Valtaosa, eli 76 prosenttia lääkehoidon vahingoista olisi kuitenkin ollut estettävissä olemassa olevilla keinoilla. Potilasturvallisuuden kannalta olennaista on kiinnittää huomiota rutiineihin ja poikkeustilanteiden riskienhallintaan.
Puutteellinen kirjaaminen vaarantaa potilasturvallisuuden – yli puolet haittatapahtumista olisi ehkäistävissä27.11.2024 06:03:00 EET | Tiedote
Terveystieteen tohtori Tuula Saarikosken tuore väitöstutkimus nostaa esiin merkittäviä puutteita potilasasiakirjojen kirjaamiskäytännöissä. Puutteet kirjauksissa voivat heikentää myös potilasturvallisuutta. Tutkimus paljastaa, että Potilasvakuutuskeskuksen käsittelemistä haittatapahtumista yli puolet olisi voitu ennaltaehkäistä oikeilla toimilla ja systemaattisemmalla kirjaamisella.
Jopa puolet yleisimmistä hammashoidon potilasvahingoista vältettävissä paremmalla suunnittelulla7.11.2024 06:08:00 EET | Tiedote
Protetiikan ja implantologian vahingot yhdessä ovat yleisin potilasvahinkotyyppi hammaslääketieteessä. Niiden osuus on yli kolmannes kaikista hammasvahingoista. Näissä vahingoissa hoidon suunnittelun puutteellisuus on yleisin vahinkoihin johtanut tekijä. Lähes puolet vahingoista olisi voitu välttää hoidon paremmalla suunnittelulla.
Kiire on sairaanhoitajien mukaan pahin uhka potilasturvallisuudelle28.10.2024 06:10:00 EET | Tiedote
Kiire tai resurssipula on sairaanhoitajien näkemyksen mukaan suurin syy potilasturvallisuuden puutteisiin. Pahimmillaan heikkoudet potilasturvallisuudessa voivat johtaa potilasvahinkoon. Sairaanhoitajien näkemyksiä potilasturvallisuudesta kysyttiin lokakuun alussa Sairaanhoitajapäivillä.
Hoitotyössä aiheutuu harvoin potilasvahinkoja – hoidon kirjaaminen avainasemassa vahinkojen selvittämisessä1.10.2024 06:12:00 EEST | Tiedote
Yleisimmät hoitotyössä tapahtuvat, korvattavat potilasvahingot liittyvät lääkityksen antamiseen. Lisäksi korvattavia vahinkoja tapahtuu muun muassa potilaille tehtävissä katetroinneissa tai suoniyhteyden avaamisessa eli kanyloinnissa. Kun Potilasvakuutuskeskus selvittää vahinkotapausten taustoja, ovat potilaskirjaukset avainasemassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme