Liikennevakuutuskeskus

Suomalaisen liikennevakuutuksen voimassaolossa Venäjällä yhtiökohtaisia eroja

Jaa
Liikennevakuutus tarvitaan myös ulkomailla. Kaikki kotimaiset vakuutusyhtiöt eivät enää myönnä kansainvälistä liikennevakuutusta eli vihreää korttia Venäjälle ja Valko-Venäjälle. Matkustajan tulee selvittää asia omasta vakuutusyhtiöstään. Kaikkien yhtiöiden liikennevakuutusten voimassaolo Venäjällä ja Valko-Venäjällä lakkaa viimeistään kesäkuun alussa, kun kansainvälinen vihreä kortti -sopimus maiden kanssa päättyy.
Suomalainen liikennevakuutus ei välttämättä ole enää voimassa Venäjällä. Kuva: Mostphotos.
Suomalainen liikennevakuutus ei välttämättä ole enää voimassa Venäjällä. Kuva: Mostphotos.

Kaikki ETA-valtiot ja Sveitsi irtisanoivat Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa solmitut vihreä kortti -sopimukset keväällä 2022. Sopimusten 12 kuukauden irtisanomisaika päättyy 31.5.2023, ja sen jälkeen vihreiden korttien voimassaolo näissä maissa lakkaa. Vakuutusyhtiöt voivat kuitenkin lopettaa vihreiden korttien myöntämisen jo aiemmin. Ulkoministeriö kehottaa välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle tai Valko-Venäjälle.

-          Vakuutusyhtiöt reagoivat vihreä kortti -sopimuksen irtisanomiseen omassa tahdissaan, ja osa on jo lopettanut vihreiden korttien myöntämisen. Viimeistään kesäkuun alussa kaikki myönnetyt vihreä kortti -liikennevakuutukset Venäjälle ja Valko-Venäjälle raukeavat. Tällä hetkellä vakuutusta voi hakea paikalliselta vakuutusyhtiöltä Venäjältä tai Valko-Venäjältä, mutta tilanne saattaa muuttua kesäkuuhun mennessä, Liikennevakuutuskeskuksen johtaja Janne Jumppanen selventää.

Vihreä kortti on kansainvälinen todistus voimassa olevasta liikennevakuutuksesta. Sen antaa liikennevakuutuksen myöntänyt vakuutusyhtiö. Ennen matkalle lähtöä on syytä varmistaa, että vihreä kortti on voimassa kaikissa niissä valtioissa, joiden läpi oma matkareitti kulkee. Muihin kuin vihreä kortti -järjestelmään kuuluviin maihin matkustettaessa on kyseisen maan rajalta hankittava voimassa oleva liikennevakuutus. Myös vapaaehtoisen autovakuutuksen eli niin sanotun kaskon osalta tulee turvan voimassaolo ja mahdolliset rajoitukset varmistaa omasta vakuutusyhtiöstä.

Ukrainalaisille ajoneuvoille maksuton liikennevakuutus kuukaudeksi

Liikennevakuutuskeskus jatkaa maksuttomien rajaliikennevakuutusten myöntämistä ukrainalaisten pakolaisten ajoneuvoille. Jatkossa maksuton vakuutus myönnetään 30 päiväksi. Venäjän hyökkäyssodan alettua Ukrainassa Liikennevakuutuskeskus on myöntänyt ukrainalaisten pakolaisten ajoneuvoille liikennevakuutuksen maksutta. Sodan alusta marraskuun loppuun mennessä vakuutuksia ja jatkovakuutuksia on myönnetty lähes 2000.

Liikennevakuutuskeskus korvaa ulkomaisen ajoneuvon aiheuttamat vahingot

Jos Suomessa ajaa kolarin, jossa toisena osapuolena on ulkomaisessa rekisterissä oleva ajoneuvo, tulee onnettomuuspaikalla dokumentoida vahingot mahdollisimman tarkasti. Kaikkien ajoneuvojen vahingoista kannattaa ottaa valokuvat. Lisäksi pitää kirjata muistiin toisen osapuolen yhteystiedot ja ottaa esimerkiksi kuvat rekisterikilvestä ja kansainvälisestä vakuutustodistuksesta eli vihreästä kortista, jos sellainen on. Sen jälkeen korvausta voi hakea Liikennevakuutuskeskuksesta. Vahingon kärsinyt ei jää ilman korvauksia, vaikka vastapuolella ei olisi vihreää korttia tai muuta todistusta liikennevakuutuksesta.

Lisätietoja:

Liikennevakuutuskeskus johtaja Janne Jumppanen, p. 040 450 4543
etunimi.sukunimi@vakuutuskeskus.fi
Viestintä, p. 040 450 4700

Avainsanat

Kuvat

Suomalainen liikennevakuutus ei välttämättä ole enää voimassa Venäjällä. Kuva: Mostphotos.
Suomalainen liikennevakuutus ei välttämättä ole enää voimassa Venäjällä. Kuva: Mostphotos.
Lataa
Liikennevakuutuskeskuksen johtaja Janne Jumppanen. Kuva: Eeva Murtolahti.
Liikennevakuutuskeskuksen johtaja Janne Jumppanen. Kuva: Eeva Murtolahti.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Liikennevakuutuskeskus
Liikennevakuutuskeskus
Itämerenkatu 11-13
00180 Helsinki

Viestintä 040 450 4700http://www.lvk.fi

Liikennevakuutuskeskus (LVK) turvaa viimekädessä liikennevahingon kärsineen oikeudet ja huolehtii lakisääteisen liikennevakuutuksen laiminlyönnin seurauksista. Lukuisia kansainvälisiä tehtäviä hoitavan keskuksen jäseniä ovat kaikki liikennevakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa. www.lvk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Liikennevakuutuskeskus

Venäjä hyllytetään vihreä kortti -järjestelmästä toistaiseksi28.6.2023 07:40:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen liikennevakuuttamisen vihreä kortti -organisaatio on päättänyt jäädyttää Venäjän ja Valko-Venäjän jäsenyydet 30.6.2023 alkaen. Jäsenyyksien jäädyttäminen tarkoittaa käytännössä sitä, että kesäkuun jälkeen venäläiset ja valkovenäläiset liikennevakuutukset eivät ole voimassa enää missään vihreä kortti -järjestelmän maassa. Kansainvälisen vihreä kortti -organisaation (COB) sääntöjen mukaan jäsenvaltio voidaan erottaa järjestön jäsenyydestä, kun jäsenyys on ollut jäädytettynä viiden vuoden ajan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme