Atradius

Luottoriskit huolena Itä-Euroopassa

Jaa
Yritysten B2B-maksukäytösnäkymien heikkeneminen on suuri huolenaihe itäeurooppalaisille yrityksille.

Itä-Euroopan maksukäytäntöbarometrin tuoreimpien tutkimustulosten mukaan korkea inflaatio, energiakriisi ja geopoliittiset jännitteet vaikuttavat merkittävästi talousnäkymiin.

Kysely, johon vastasi lähes 1.300 yritystä Bulgariasta, Puolasta, Slovakiasta, Tšekin tasavallasta, Turkista ja Unkarista, paljastaa, että noin puolet vastaajista odottaa liiketoiminnan kannattavuuden heikkenevän seuraavien 12 kuukauden aikana.

Monet alueen yritykset kamppailevat kassavirran kanssa samalla kun ne yrittävät suojata likviditeettiasemaansa. Eniten kassavirrasta ovat huolissaan Slovakian, Tšekin tasavallan ja Turkin vastaajat. Pääasialliseksi syyksi maksujen myöhästymiseen tai laiminlyöntiin B2B-kaupankäynnissä mainittiin asiakkaiden maksuvalmiusongelmat, jotka ovat laajalti raportoitu haaste kaikilla markkinoilla ja toimialoilla.

Maksukäytäntöbarometrin tuloksista käy myös ilmi, että yritykset suhtautuvat varovaisen optimistisesti kasvunäkymiin. Lisäksi kolmannes kyselyyn vastanneista yrityksistä toteaa käyttävänsä todennäköisesti tänä vuonna luottovakuutusta, mikä mahdollistaa liiketoiminnan kannattavuuden turvaamisen ja kilpailukyvyn koti- ja vientimarkkinoilla.

Atradius Suomen maajohtaja Juhani Laitala kommentoi:

– Moninkertaistuvat energiakustannukset voivat vaarantaa yritysten liiketoiminnan jatkumisen. Tilanne on hankala, sillä kaikista lujimmin energiakriisi iskee teollisuuteen, joka on taloutemme selkäranka. On siis selvää, että yrityksiä pitää tukea jollakin tavalla. Tämä on myös kilpailukykykysymys, sillä monissa muissa maissa on jo tartuttu toimeen. Nyt vaaditaan valppautta myös meillä Suomessa.

Raportit ovat kokonaisuudessaan saatavilla täältä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Atradius
Atradius
Mannerheimintie 4
00100 Helsinki

+ 358 96 811 240https://atradius.fi/

Luottovakuuttamisen, takausten ja perintäpalveluiden asiantuntijoina olemme sitoutuneet rakentamaan vahvoja asiakassuhteita.

Atradius on merkittävässä roolissa tukiessaan kansainvälisesti toimivien suomalaisten yritysten liiketoimintaa. Kansainvälinen verkostomme mahdollistaa sen, että pystymme vastaamaan suomalaisten asiakkaidemme moninaisiin tarpeisiin sekä koti- että vientimarkkinoilla.

Olemme kansainvälinen yritys; toimimme 52 eri maassa ja meillä on tiedot yli 240 miljoonan yrityksen maksutapakäyttäytymisestä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atradius

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme