MessukeskusMessukeskus

Matkamessujen matkailututkimus ja lomamatkaennuste 2023: Lomamatkoja suunnitellaan huolella

Jaa
Vuosien matkailuvaje pitää suomalaisten matkakuumeen korkealla. Kaipuuta on eniten Etelä-Eurooppaan, mihin matkailu alkoi vuoden 2022 aikana isommissa määrin. Kaupunkilomat ja junamatkat kotimaassa ovat nousussa. Ulkomaan matkoissa arvostetaan turvallista matkanjärjestäjää. Matkamessut on avoinna yleisölle Helsingin Messukeskuksessa 20.-22.1.2023.
Vuosien matkailuvaje pitää suomalaisten matkakuumeen korkealla.
Vuosien matkailuvaje pitää suomalaisten matkakuumeen korkealla.

Suomalaisista 55 % suunnittelee matkustavansa vuonna 2023 ulkomaankohteisiin, mikä osoittaa edelleen elpymisen merkkejä. Kotimaanmatkojenkysyntä on myös korkealla 70 %:n tasolla, vaikka viime vuosien ennätyksiin ei päästä. Etätyömahdollisuudet ovat pidentäneet lomamatkoja 3-5 päivää niillä, joilla on siihen mahdollisuus.Suomalaiset ovat käyttäneet kotimaassa rahaa hieman enemmän kuin aikaisemmin, mutta ulkomailla lähes tuplanneet rahankäytön.  

”Matkailun elpyminen alkoi viime vuonna ripeästi. Alaa koettelevatnyt huolet hintojen noususta ja kuluttajien luottamuksesta omaan talouteen. Tunnelma alalla on kuitenkin luottavainen”, sanoo SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti 

Matkamessujen liiketoimintapäällikkö Noora Haatainen uskoo, että pitkään jatkunut matkakuume saa suomalaiset suunnittelemaan lomamatkoja ja nauttimaan kansainvälisestä tunnelmasta Messukeskuksessa.”Matkamessut on matka itsessään. Se on oiva tapa tutustua kohteisiin ja kulttuureihin sekä saada vinkkejä kasvokkain”.  

Kaupunki- ja rantalomakohteet ovat vuoden 2023 ulkomaanlomien suunnittelussa korkeimmalla.Matkoja suunnitellaan eniten edelleen Etelä-Eurooppaan, mm. Kreikkaan, Kroatiaan, Espanjaanja Portugaliin, Keski-Euroopassa mm. Saksaan sekä naapurimaihin Ruotsiin ja Viroon. 

Ennen koronarajoituksia Thaimaan-matkoihin tottuneet suomalaiset suunnittelevat jälleen lomamatkoja Etelä-Aasiaan, Thaimaan lisäksi Intiaan, Sri Lankalle ja Malediiveille. Ennusteen mukaan kysyntä ei silti yllä vielä vuoden 2019 tasolle. Kysymykseen odotuksista matkanjärjestäjän/matkapalveluiden myyjien palveluita kohtaan, ykkösasiaksi nousi matkustajan avustaminen ongelmatilanteissa.  

Kotimaanmatkailussa heijastuu mökkimatkailuJärvi-Suomen alueella, mutta kaupunkilomat ja junamatkailu ovat kasvattaneet osuuttaan. Luonnossa liikkumiseen keskittyvien matkojen tekeminen on edelleen myös korkealla. Asuntoauto- ja vaunulla lomailun kiinnostus on edelleen hieman korkeammalla kuin 2019. 

Matkailun vastuullisuuskysymyksissä nousi alkutalvesta tehdyssä tutkimuksessa kärkeen matkakohteen tasa-arvo- ja ihmisoikeusasiat. Vastaajista yhdelle kolmesta kohteen poliittiset /yhteiskunnalliset olosuhteet ovat tärkeä asia. Tähän todennäköisesti vaikuttivat osaltaanQatarin MM-kisojen järjestelyissä esiin tulleet ongelmat.Tavallisimmat matkustajan vastuullisuusteot ovat paikallisten tuotteiden ja palvelujen, kuten julkisen liikenteen käyttäminen sekä matkustaminen sesongin ulkopuolella. Arvoasteikolla olivat nousseet myös matkakohteen paikallinen kulttuurija aidot elämykset esimerkiksi luksushotelleihin verrattuna. Lentomatkansa oli kompensoinut 13 % matkustaneista. 

Matkailun elpyminen alkoi vuonna 2022 vauhdilla 

UlkomaanmatkailuEtelä-Eurooppaan lähti rajoitusten poistuttua liikkeelle rivakasti, sillä 50 % vastanneista kertoi matkustaneensa sinne vuoden 2022 aikana vastaavan luvun ollessa edellisenä vuotena 32 %. Matkustus muihin Pohjoismaihin lisääntyi viime vuoden aikana, mutta matkustus Aasiaan oli maailmantilanteen vuoksi vähäistä. Kaupunkilomat ulkomailla ja kotimaassa, laiva- ja risteilylomat lähialueilla sekä rantalomat kasvattivat viime vuonna osuuttaan yli jopa ennen pandemiaa edeltävän tason. Luonnossa liikkumiseen keskittyviä matkoja tehtiin edelleen enemmän kuin 2019. Suomalaiset käyttivät kotimaassa rahaa hieman enemmän kuin aikaisemmin, mutta ulkomailla rahankäyttö lähes tuplaantui.  

Lisätietoja: Helsingin Messukeskus, viestintä: Anu-Eveliina Mattila, p. 050555 6183, anu-eveliina.mattila@messukeskus.com. SMAL, toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti, p. 040 575 1303, heli.maki-franti@smal.fi.  

Pohjois-Euroopan suurin matkailualan tapahtuma Matkamessut järjestetään 19.–22.1.2023 Helsingin Messukeskuksessa. Kansainvälinen matkailun ostotapahtuma Matka Workshop Day avaa Matkamessut 18.1.2023. Helsingin Caravan-messut järjestetään 20.-22.1.2023. | www.matkamessut.fi | LinkedIn| @matkatravelfair | #Matkamessut #Matka2023 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Vuosien matkailuvaje pitää suomalaisten matkakuumeen korkealla.
Vuosien matkailuvaje pitää suomalaisten matkakuumeen korkealla.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Helsingin Messukeskus on Suomen elämyksellisin tapahtumakortteli ja vaikuttavin kohtaamismedia. Onnistuneet kohtaamiset jättävät vahvan muistijäljen ja tuottavat kiistatonta tulosta. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa laadukkaita tapahtumia sekä vuokraa tilojaan ja palvelujaan erilaisten tapahtumien areenaksi. Messukeskuksen itse tuottamia tapahtumia ovat mm. Habitare, Helsingin Kirjamessut, Educa, FinnBuild, Matkamessut ja Vene Båt. Vierastapahtumina Messukeskuksen tiloissa järjestetään mm. Slush, Nordic Business Forum, Assembly, Koiramessut sekä lukuisia kansainvälisiä kongresseja ja yritystapahtumia vuosittain. Tilat käsittävät 7 hallia, 40 muuntuvaa kokoustilaa, 21 ravintolaa ja oman tapahtumahotellin. Omistajayritys Suomen Messut Oyj perustettiin vuonna 1919. | Messukeskus. The real social media. | www.messukeskus.com @messukeskus

Helsinki Expo and Convention Centre (brand name Messukeskus) hosts Finland’s most inspiring events and exciting encounters. We create successful and lasting interactions with undisputable results. As Finland’s premier experience provider, we organise high-quality events and rent out our facilities for various occasions/ for a wide variety of occasions. Events produced by Messukeskus include, among others, Habitare, the Helsinki Book Fair, Educa, Finnbuild, Matka Nordic Travel Fair, and Helsinki International Boat Show. Messukeskus also hosts guest events such as Slush, Nordic Business Forum, Assembly, International Dog Fair, as well as many international congress and business events every year. Our premises include 7 halls, 40 convertible meeting rooms, 21 restaurants, and our own hotel.The Finnish Fair Corporation was founded in 1919. |  Messukeskus. The real social media | www.messukeskus.com @messukeskus 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Muodin kiertotalouskilpailu on avautunut – haussa kiertotalouden periaatteita liiketoiminnassaan noudattavia yrityksiä, tuotteita ja suunnittelijoita6.6.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

I love me -messujen ja Jalotus ry:n yhteistyössä järjestämä Muodin kiertotalouskilpailu on käynnissä. Suomen Messusäätiön tukemassa kilpailussa etsitään toimijoita, jotka kunnioittavat ja hyödyntävät kiertotalouden periaatteita eri näkökulmista. Pohjois-Euroopan johtava hyvinvointitapahtuma I love me järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 29.11.–1.12.2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye