Salon taidemuseo Veturitalli

Kuvanveistäjä Ben Renvallin (1903–1979) pienoisveistoksia Salon taidemuseossa

Jaa
Salon taidemuseo Veturitallin kevään avaa kuvanveistäjä Ben Renvallin (1903–1979) näyttely Elämää elävästi ja todesti. Näyttely on esillä Sivuraide-galleriassa 28.1.–23.4.2023.
Ben Renvall ateljeessaan, 1970. Kuva: Ben Renvallin arkisto
Ben Renvall ateljeessaan, 1970. Kuva: Ben Renvallin arkisto

Salon taidemuseo Veturitallissa nähdään keväällä salolaislähtöisen kuvanveistäjä Ben Renvallin (1903–1979) pienoisveistoksia. Renvall lahjoitti kesällä 1975 Salon kaupungille keskeisiä teoksia tuotannostaan saattaakseen ne esille yleisölle tuolloin vielä vain haaveena olevaan kotikaupungin taidemuseoon. Lahjoitettu kokonaisuus on suurin yhtenäinen kokoelma taiteilijan teoksia.

Kokoelmaan perustuvan näyttelyn on koonnut FM Heidi Grahn, kokonaisuus esittelee eri tekniikoin toteutettuja pienoisveistoksia. Renvallia onkin arvostettu taitavana ja monipuolisena kuvanveiston materiaalien tuntijana. Hän käytti työaineena puuta, graniittikiveä, pronssia, keramiikkaa ja terrakottaa. Hän arvosti itseään ensi sijassa keraamikkona ja patentoi 1960-luvun alussa "uuskeramiikaksi" kutsumansa tekniikan.

Renvall on tunnettu teoksistaan, jotka ovat sadunomaisen herkkiä naisfiguurin ylistyksiä, mutta tuovat myös iloisen ja humoristisen tuulahduksen suomalaisen maaseudun elämästä ja ihmisistä. Veistokset huokuvat kertovuutta ja luonnon kunnioittamista. Elävyyden illuusion tavoittelu perustuu naissukupuolen arvostukseen ja yleensä vitaalisuuden ihailuun. Taiteilijan omin sanoin ne ovat ”elämää elävästi ja todesti”.

Salon kaupungin katukuvassa Renvallin vaikutus näkyy edelleen: Uskelan kirkon puistossa on Marjatta-veistos sekä Turuntie 8 liikerakennuksen ulko-oven yläpuolella sijaitsee naisfiguuriaiheinen pronssireliefi ”Radion hengetär”. Joka vappu lakitetaan Renvallin monumentaaliveistos Seppä Lauri, salolaisten kevään sankari. Renvallin perintöä on myös hänen vuonna 1944 suunnittelemansa kipsinen Jussi-patsas, joka on Euroopan vanhimpia elokuvapalkintoja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Ben Renvall ateljeessaan, 1970. Kuva: Ben Renvallin arkisto
Ben Renvall ateljeessaan, 1970. Kuva: Ben Renvallin arkisto
Lataa
Ben Renvall, Kalvea Impi, 1945. Kuva: Teija Ala-Rakkola.
Ben Renvall, Kalvea Impi, 1945. Kuva: Teija Ala-Rakkola.
Lataa
Ben Renvall, Kain Tapper, 1964. Kuva: Teija Ala-Rakkola.
Ben Renvall, Kain Tapper, 1964. Kuva: Teija Ala-Rakkola.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Salon taidemuseo Veturitalli
Salon taidemuseo Veturitalli
Mariankatu 14
24240 SALO

p. +358 (0)2 778 4892, veturitalli@salo.fihttps://salontaidemuseo.fi

Salon taidemuseo Veturitalli on Salon kaupungin vuonna 1998 perustama taidelaitos, joka tuottaa korkeatasoisia näyttelyitä. Näyttelyt vaihtuvat kolme kertaa vuodessa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Salon taidemuseo Veturitalli

Uusi verkkonäyttely Salovisio kertoo Salon elektroniikkateollisuuden historiasta15.11.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Sukella salolaisen elektroniikkateollisuuden vaiheisiin, jotka ovat vaikuttaneet koko Suomen elinkeinoelämään. Salon historialliseen museoon kuuluvan elektroniikkamuseon verkkonäyttely Salovisio julkaistaan 15.11.2023 ja on kaikkien vapaasti tutustuttavissa netissä osoitteessa salovisio.fi. Verkkonäyttelyssä esitellään Salon elektroniikkateollisuuden historiaa 1920-luvun lopulta 2010-luvulle saakka. Näyttelyn artikkeleita kuvittavat museon kokoelmista löytyvät esineet ja vanha mainosmateriaali Salossa valmistetuista tuotteista. Työntekijöiden äänen tuovat kuuluviin lyhyet muistelmat eri vuosikymmenten tapahtumista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme