Suomen ympäristökeskusSuomen ympäristökeskus

Harvinainen talvitulva Etelä- ja Länsi-Suomessa

Jaa
Vedenpinnat ovat nousseet harvinaisiin talvitulvalukemiin Etelä- ja Lounais-Suomen joissa sekä Vaasan eteläpuoleisella rannikolla. Tulvahuippu saavutetaan useimmilla alueilla lähipäivinä. Vesi nousee ajankohtaan nähden poikkeuksellisen korkealle, paikoin jopa suurimman vuotuisen tulvan tasolle. Vakavia tulvavahinkoja ei silti ole näköpiirissä.
Kirkkojoen tulvavesi on katkaissut tien Gårdskullassa Siuntiossa 16.1.2023. Kuva: Heidi Krüger
Kirkkojoen tulvavesi on katkaissut tien Gårdskullassa Siuntiossa 16.1.2023. Kuva: Heidi Krüger

Tulvakeskus tiedottaa

Lieviä tulvavahinkoja on rekisteröity eri puolilla. Tulvavesi on noussut paikoin alavimmille pelloille. Myös paikallisteitä on katkennut. Monet pienemmätkin joet ja purot ovat tulvineet.

Tammikuun virtaamaennätyksiä on syntynyt monin paikoin. Siuntionjoen pinta on noussut 18 cm korkeammalle kuin kertaakaan koko 1976 alkaneella havaintojaksolla. Esimerkiksi Loimijoen Maurialankoskessa ei ole tammikuussa virrannut näin paljon vettä koko 1931 alkaneella havaintojaksolla. Näitä tulvia voidaan pitää poikkeuksellisina talvitulvina.

Etelän suuremmat järvet, kuten Lohjanjärvi ja Hiidenvesi jatkavat nousuaan vielä viikonlopulle. Lohjanjärvi on nousemassa säännöstelyn ylärajan tuntumaan. Tuusulanjärven pinnan annetaan nousta säännöstelyrajan yläpuolelle, jotta vältetään alapuolisen Tuusulanjoen tulvavahingot.

Virtaamat Etelä-Suomen joissa pysyvät suurina lopputalven. Tämä saattaa aiheuttaa hyydeongelmia pakkasjaksoilla. Tällainen hyyderiski on ainakin Kokemäenjoen ja Karjaanjoen vesistöissä.

Lieviä tulvavahinkoja esim. Sipoossa, Espoossa ja Siuntiossa

Vesi on katkonut teitä mm. Sipoossa ja Espoossa. Tuusulan Haarajoella pelastuslaitos on avannut patoluukkuja veden noustua talon pihalle. Loimijoen Maurialankoskella, Karjaanjoen Nummenjoella ja Perniönjoella vesi on noussut pelloille, ja Lapuanjoen Liinamaassa se on ylittänyt tulvarajan.

Lisätietoja

Tutkija Harri Myllyniemi, Suomen ympäristökeskus (Syke), p. 0295 251 439, etunimi.sukunimi@syke.fi

Tutkija Vesa Kolhinen, Suomen ympäristökeskus (Syke), p. 0295 251 292, etunimi.sukunimi@syke.fi

Linkkejä

Uudellamaalla tavanomaista suurempi talvitulva (Uudenmaan ELY-keskuksen tiedote 16.1.2023)

Toimintaohjeita tulviin (Tulvakeskuksen sivun lopussa)

Seuraa tulvatilannetta vesitilanne-sivulla

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Kuvat

Kirkkojoen tulvavesi on katkaissut tien Gårdskullassa Siuntiossa 16.1.2023. Kuva: Heidi Krüger
Kirkkojoen tulvavesi on katkaissut tien Gårdskullassa Siuntiossa 16.1.2023. Kuva: Heidi Krüger
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen ympäristökeskus
Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 HELSINKI

0295 251 000https://www.syke.fi/fi-FI

On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (SYKE) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. SYKE on tutkimuslaitos, jossa työskentelee 650 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Suomen ekosysteemiobservatorio tuo luontotiedon kaikkien saataville17.4.2024 06:55:00 EEST | Tiedote

Luontotiedon tarve yhteiskunnassa on viime vuosina kasvanut voimakkaasti, sillä päätöksenteko edellyttää usein yhä tarkempaa, ajantasaisempaa ja monipuolisempaa tietoa luonnosta. Suomen ekosysteemiobservatorio -hankkeessa yhteiskunnan tiedontarpeisiin on vastattu muun muassa rakentamalla yhteinen ja kattava Luontotieto.fi-palvelualusta. Lisäksi hankkeen myötä luontotietoa koordinoimaan on perustettu eri organisaatiot yhdistävä ryhmä, jollaista Suomessa ei ole aiemmin ollut.

Baltic Sea winter monitoring cruise: phosphate content reaches record levels10.4.2024 08:30:00 EEST | Press release

The annual winter monitoring cruise of the marine research vessel Aranda revealed that the oxygen problems of the main basin of the Baltic Sea continue and that phosphate levels in the surface layer have increased. The oxygen situation in the Gulf of Finland was relatively good, but the phosphate level in the surface layer was higher than at any time in the past 30 years. Nutrient levels were also higher than usual in the Archipelago Sea.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye