Rakennusliitto ry

Ukrainalaisia työntekijöitä käytetty törkeästi hyväksi työmaalla Tampereella

Jaa
Tampereen jättimäisellä työmaalla on ilmennyt törkeä ukrainalaisten työntekijöiden hyväksikäyttö. Harmaa talous on naamioitu hyväntekeväisyydeksi.

Tampereen Sulkavuoren jätevedenpuhdistamon työmaalla on paljastunut laaja työperäinen hyväksikäyttö Rakennusliiton työmaatarkastuksessa. Työmaan johto ei tiedä, kenen palveluksessa työmaalla työskentelevät kolmansien maiden kansalaiset ovat. Ukrainalaisia sotapakolaisia on siirretty ns. kevytyrittäjiksi, joille maksetaan alle puolet asianmukaisesta laskutuksesta. Työmaan johdon mukaan ukrainalaiset on Suomeen välittänyt ”latvialainen hyväntekeväisyysjärjestö”. Todellisuudessa kyseessä on työvoimaa vuokraava latvialainen yritys SIA UNA R. 

– Työmaalla vallitsi jopa epätietoisuus siitä, kenen palveluksessa kyseiset työntekijät ovat. Työmaan johdolla ja työntekijöillä oli eri tieto siitä, kuka maksaa työntekijöiden palkat, sanoo Rakennusliiton sopimusalavastaava Toni Malmström.

Kokeneille raudoittajille maksetaan Sulkavuoren työmaalla alle puolet summasta, joka mahdollistaisi aidon yrittäjänä työskentelemisen. Palkkalaskelmien mukaan työntekijöille maksetaan noin 14 euron palkkaa, josta vähennetään mm. palvelumaksua 5 % ja ns. kevytyrittäjiltä peritään työnantajan 1,34 % sairasvakuutusmaksu ja 45 euroa tilikaudessa tapaturmavakuutusmaksua. Yrittäjästatuksella toimineilta on peritty myös yrittäjän eläkemaksuja, vaikka heidän ansionsa eivät ole ylittäneet YEL-rajaa. Nettopalkka jää kokeneilla työntekijöillä 10 euron tuntumaan.

Rakennusliiton toimitsijoiden tarkastuskäynnillä paljastui, että tammikuun puolessa välissä työntekijöille oli maksettu vasta marraskuun palkkoja. He työskentelivät arkipäivisin 10 tuntia ja lauantaisin kuusi tuntia. Ukrainalaiset työntekijät tiesivät olevansa yrittäjäroolissa, mutta eivät tienneet, mitä se käytännössä tarkoittaa. Työmaatarkastuksessa ilmeni epäselvyyksiä myös muiden ulkomaalaisten työntekijöiden työluvissa.

Sulkavuoren seudullinen jätevedenpuhdistamo on kuuden Pirkanmaan kunnan yhteinen jättihanke Tampereen Sulkavuoressa. Puhdistamon pitäisi valmistua vuonna 2025. Työmaan pääurakoitsijoina toimii työyhteenliittymä Kreate ja rakennusyhtiö Aki Hyrkkönen Oy.

– Ulkomaisen työvoiman, tässä tapauksessa ukrainalaisten sotapakolaisten, riiston naamioiminen hyväntekeväisyydeksi ylittää kaikki rajat. Kyse on harmaasta taloudesta ja ihmisten hyväksikäytöstä. On selvää, että työmaan pääurakoitsija kantaa raskaan vastuun verovaroilla rahoitettavan julkisen rakennustyömaan tavasta kohdella työvoimaa, sanoo Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kimmo Palonen.

Lisätietoa:

sopimusalavastaava Toni Malmström
puh. 040 682 0120
toni.malmstrom@rakennusliitto.fi

varapuheenjohtaja Kimmo Palonen
puh. 050 466 4918
kimmo.palonen@rakennusliitto.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Rakennusliitto ry
Rakennusliitto ry
Siltasaarenkatu 4
00530 HELSINKI

020 774 003 (puhelinvaihde)https://www.rakennusliitto.fi


Rakennusliitto on 66 000 rakentajan muodostama SAK:lainen ammattiliitto. Liitto pyrkii turvaamaan ja parantamaan jäsentensä työoloja ja palkkausta. Liitto solmii rakennusalojen yleissitovat työehtosopimukset.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rakennusliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye