Kokoomuksen Valkoselta raju varoitus: Valtion korkomenot nousevat 4 miljardiin

Jaa
Kokoomuksen ekonomikansanedustaja Ville Valkonen varoittaa, että valtion vuosittaiset korkomenot uhkaavat nousta ainakin neljään miljardiin vuosikymmenen loppuun mennessä.
Ville Valkonen.
Ville Valkonen.

Kokoomuksen ekonomikansanedustaja Ville Valkonen varoittaa, että valtion vuosittaiset korkomenot uhkaavat nousta ainakin neljään miljardiin vuosikymmenen loppuun mennessä.

"Tilanne on äärimmäisen huolestuttava. Raju velkaantuminen on tällä hetkellä suurimpia uhkia suomalaiselle hyvinvointiyhteiskunnalle. Vuosittaiset valtion korkomenot uhkaavat paisua noin neljään miljardiin vuosikymmenen lopulla. Tämä arvio perustuu nykyuraan, ja ennakoitua korkeampia korkotaso voi nostaa summan lähelle viittä miljardia. Vertailun vuoksi esimerkiksi suora valtionrahoitus yliopistoille on kaksi miljardia vuodessa. Korkomenot ovat pois muista tärkeistä menoista," Valkonen kertoo huolestuneena.

Valtiovarainministeriö arvioi, että tämän vuoden valtion korkomenot ovat noin 2,5 miljardia euroa, kun viime vuonna korkomenoihin kului reilut 830 miljoonaa. Vuodelle 2025 rahaministeriö arvio jo yli kolmen miljardin korkomenoja ja vuodelle 2027 3,6 miljardin. Nykyuralla velkataakka nousee joka vuosi. Valtiolla on tämän vuoden loppuun mennessä arviolta 156 miljardia velkaa. Vuonna 2019 velkaa oli 106 miljardia. Valtion velka suhteessa bruttokansantuotteeseen on kasvamassa vuoden 2019 44,3 prosentista vuoden 2023 lopun 52,9 prosenttiin.

"Ensi joulukuussa 106-vuotias Suomi on siis kasannut yli 30 prosenttia velastaan neljässä vuodessa. Velkatahti on ollut käsittämätön. Ja vielä jatkuu. Tämänkin vuoden budjetti on 8,3 miljardia alijäämäinen – ja Marinin hallitus tehtailee juuri lisätalousarviota, jossa menoja entisestään lisätään", Valkonen sanoo.

"Velkatahti aiheuttaa muitakin ongelmia kuin korkomenojen nousua. Velka jää tuleville suomalaisille maksettavaksi, aiheuttaa veronkiristyspaineita, heikentää mahdollisuuksiamme vastata erilaisiin yllättäviin kriiseihin ja rapauttaa luottamusta Suomen talouteen. Valtion velkakestävyys heijastuu esimerkiksi yksityiseen korkotasoon ja investointihalukkuuteen. Valtion luottoluokitus on pohja esimerkiksi yritysten lainoittajien riskiarvioissa. Velkavuori näivettää taloutta kautta linjan", Valkonen toteaa.

Valkonen ehdottaa, että eduskuntapuolueet sitoutuvat uskottavaan, pitkäjänteiseen talousohjelmaan, jolla velkaantuminen pysäytetään. Valtiovarainministeriö on arvioinut sopeutustarpeeksi 9 miljardia euroa.

"Velkaantumisen pysäyttäminen ei ole helppoa, mutta välttämätöntä se on. Se on myös mahdollista. Esimerkiksi Lipposen, Kataisen ja Sipilän hallitukset tekivät miljardiluokan tasapainotustoimia, eikä suomalainen hyvinvointiyhteiskunta romahtanut. Työkaluina on ensi vaalikaudella pidettävä niin menojen pienentäminen kuin tulojen suurentaminen. Talouskasvun tavoittelu on ehdottoman tärkeää, mutta on realismia todeta, että Suomen julkinen sektori on liian suuri maksukykyymme nähden. Menot täytyy sovittaa tuloihin", Valkonen päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ville ValkonenKansanedustaja

(Varsinais-Suomi)

Puh:044 567 2201

Kuvat

Ville Valkonen.
Ville Valkonen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Kokoomuksen eduskuntaryhmähttp://www.kokoomus.fi

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti.

Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 38 kansanedustajallaan toiseksi suurin eduskuntaryhmä. 

Lue lisää eduskuntaryhmästä.

Tutustu myös puolueen uutishuoneeseen.

Tutustu kokoomuksen kuvapankkiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen Vestman: Kohtuuttomiin sähkön hintoihin on puututtava uusin keinoin19.4.2024 12:49:44 EEST | Tiedote

Eduskunnan talousvaliokunta on tänään hyväksynyt yksimielisesti Sähkön hinta kuriin -kansalaisaloitteen johdosta mietinnön, jossa velvoitetaan puuttumaan sähkön kohtuuttomiin hintoihin. Kokoomuksen kansanedustaja, talousvaliokunnan jäsen Heikki Vestmanin mukaan sähköpörssin hinnanmuodostusta voidaan korjata uudella tavalla. Lisäksi Vestman perää kuluttajaviranomaiselta toimenpiteitä, koska jo voimassa oleva kuluttajansuojalainsäädäntö antaa mahdollisuuden saattaa kohtuuttomat määräaikaiset sopimukset tuomioistuimen arvioitavaksi.

Kokoomuksen Aalto-Setälä: Terve meri on myös ihmisoikeuskysymys19.4.2024 07:06:00 EEST | Tiedote

Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous hyväksyi tänään täysistunnossaan raportin Euroopan neuvoston strategioista terveiden merien turvaamiseksi ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Yleiskokoukseen osallistunut Pauli Aalto-Setälä on tyytyväinen, että merten hyvinvointi saa ansaitsemansa huomion. Lisäksi yleiskokous jatkoi vankkaa tukeaan Ukrainalle toteamalla yksimielisesti, että jäädytetyt venäläiset varat tulisi käyttää Ukrainan kansan hyväksi sekä Venäjän sotarikosten selvittämiseen tähtäävän tuomioistuimen perustamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye