Suomen Punainen Risti SPRSuomen Punainen Risti SPRSuomen Punainen Risti SPRSuomen Punainen Risti SPR

Kehitysjournalismin palkinto Suomen Kuvalehden Afgaaninaisen katse -blogille ja Learning Together -verkostolle

Jaa
Afganistanilaisten naisjournalistien blogi nostaa esiin naisten äänet. Se on äärimmäisen tärkeää juuri nyt, kun naiset halutaan vaientaa ja sulkea julkisesta keskustelusta Afganistanissa.

Vuoden 2022 Kehitysjournalismin palkinnon saa Suomen Kuvalehdessä ilmestyvä Afgaaninaisen katse -blogi ja sen takana oleva Learning Together -verkosto. Blogissa afganistanilaiset naisjournalistit kertovat tarinoita Afganistanista, ja suomalaiset journalistit kääntävät ja editoivat tekstit suomalaiselle yleisölle.

– Afganistanilaisten naistoimittajien blogi on valtava ponnistus, jossa ääneen pääsevät naiset itse, mediasisällön tekijöinä eivätkä vain kohteina. Afganistanin naisjournalistit valitsevat itse näkökulmat ja sen, miten ja mitä heistä puhutaan, raati perustelee päätöstään.

– Afganistanilaisten ja suomalaisten journalistien yhteistyönä tuotettu kokonaisuus on tärkeä journalistinen teko etenkin nyt, kun Afganistanissa naiset halutaan vaientaa ja sulkea julkisesta keskustelusta. On liki uskomatonta, että rohkeat naisjournalistit jatkavat työtään ja nostavat äänensä kuuluviin niinkin vihamielisessä ympäristössä.

Palkintosumma on 3000 euroa.

Kunniamaininnat Zahra Karimylle, Marleena Lammikolle, Roosa Kuosmaselle, Juuso Koivistolle, Hanna Nordenswanille ja Liselott Lindströmille

Raati päätti jakaa myös kaksi kunniamainintaa.

Ensimmäisen saavat Zahra Karimy, Marleena Lammikko, Roosa Kuosmanen ja Juuso Koivisto Afganistan-sarjasta, jota Yle Kioski on esittänyt Tiktokissa.

– On todella tärkeää, että lapsille ja nuorille tehdään tällaista perehtynyttä sisältöä niihin kanaviin, missä nuoret ovat, raati toteaa.
– Yle Kioskin Tiktok-sarja Afganistanista ja sen asioista on kerännyt satoja tuhansia katsojia ja tuonut maailmaa tutuksi nuorille, jotka eivät Afganistania muuten välttämättä seuraisi. Laadukas sisältö voisi kiinnostaa aikuisiakin. Journalisti Zahra Karimy osaa paikallisia kieliä ja tuntee kulttuuria, mikä tuo sisältöön syvyyttä.

Toinen kunniamaininta myönnetään Hanna Nordenswanille ja Liselott Lindströmille heidänYleUlkolinja -dokumentistaan ”Kenian sateenkaaren alla”.

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen elämää valottava dokumentti näyttää niiden ihmisten elämää, joiden asema on kaikkein vaikein.

– Visuaalisestikin kunnianhimoinen dokumentti muistuttaa, miten ihmiset voivat olla syrjittyjä monilla eri perusteilla, ja silti he ovat aktiivisia toimijoita eivätkä vain uhreja. Kerronta on elävää, vetoavaa ja kohteitansa kunnioittavaa, raati perustelee.

Liselott Lindström toimi myös raadin jäsenenä, joten hän jääväsi itsensä keskustelusta tältä osin. Muut raadin jäsenet olivat Tatu Blomqvist, Jaana Hirsikangas, Maria Manner ja viime vuoden voittaja Karoliina Knuuti.

Suomen Punainen Risti, Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes, Helsingin Sanomain Säätiö ja Journalistiliitto ovat perustaneet palkinnon nostaakseen esiin laadukkaita ja innovatiivisia globaaleja teemoja käsitteleviä journalistisia julkaisuja ja kasvattaakseen suomalaisen kehitysjournalismin näkyvyyttä ja arvostusta.

Lisätietoa:

Viestinnän asiantuntija Esa Salminen, Viestintä ja kehitys -säätiö, esa.salminen@vikes.fi, p. 050 464 9532

Vaikuttamistyön asiantuntija Pekka Reinikainen, Suomen Punainen Risti, pekka.reinikainen@punainenristi.fi, p. 040 178 2235

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme