Tiedote: Werner Söderström Osakeyhtiöllä kasvun vuosi vuonna 2022. Liikevaihto kipusi 2000-luvun uuteen ennätykseen.

Jaa
Yhtiön kaikki kustantamot olivat hyvässä vauhdissa vuonna 2022 ja saivat näin aikaan yhdessä uuden myyntiennätyksen. ”Julkaisulistat olivat kauttaaltaan meidän kustantamomme parhaat tällä vuosisadalla”, toteaa toimitusjohtaja Timo Julkunen.

Jatkuvasti muuttuvilla kirjamarkkinoilla oli erittäin hankalasti ennustettava vuosi. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan, raaka-aineiden kuten paperin hinnan nousu, energian kallistuminen ja loppuvuodesta kuluttajiin suuresti vaikuttanut talouden taantuma aiheuttivat ennustettavuudelle ja kustantamon tulostasolle haasteita. Näistä ja vaisusti koko Suomessa sujuneesta kirjakaupan joulukaupasta huolimatta yhtiö teki yhden parhaista tuloksistaan historiassaan.

”Tulosprosentin pysymiseen kaksinumeroisena olen erityisen tyytyväinen kuluvana vuonna”, jatkaa Julkunen. ”Kirjallisuus eri formaateissaan olikin koko vuoden aikana monelle ihmiselle valopilkku sangen depressiivisessä maailmantilanteessa.”

Kirjat, kirjailijat, kirjantekijät ja yhtiön osaava henkilöstö osoittivat voimansa ja muutoskykynsä alati vaihtelevassa ympäristössä. Hieno kasvu johtaa myös kasvaneisiin tekijänpalkkioihin vuoden 2022 aikana verrattuna edelliseen vuoteen. Kirjallisuuden jatkuvuudella onkin näin paremmat olosuhteet kuin vuosiin. Kappalemääräisesti kirjat tavoittavat yhä laajempia ja uusia yleisöjä.

Vuoden 2022 iso tekijänimi oli Satu Rämö. Hänen esikoisensa Hildur nousi koko vuoden kirjatapaukseksi. Hilduria myytiin 80 000 kappaletta ensimmäisen julkaisuvuotensa aikana. Monet lastenkirjailijat kuten Timo Parvela, Paula Noronen myös Minna Kivelän kanssa, Sinikka ja Tiina Nopola sekä Muumi-kirjat nousivat myös vuoden 2022 aikana uudelle tasolle useiden satojen tuhansien kappalemyynnillä. Suoratoistopalveluilla oli lastenkirjallisuuden osalta iso kirjamarkkinaa kasvattava vaikutus.

Kaunokirjallisuuden puolella sekä kotimainen että käännöskirjallisuus menestyivät hyvin. Kestosuosikit Ilkka Remes, Max Seeck, Tuomas Kyrö, Seppo Jokinen, Christian Rönnbacka, Tommi Kinnunen ja myyntiä jatkava Meri Valkaman Sinun, Margot pitivät kirjamarkkinalla pintansa. Käännetyn kaunokirjallisuuden puolella Lucinda Riley jatkoi menestystään ja Delia Owensin Suon villi laulu myi kolmantena julkaisuvuotenaan yhä yli 60 000 kappaletta. Suon villi laulu on ylittänyt nyt yhteensä reilusti yli 200 000 kappaleen myynnin.

Vuosi 2022 oli vahva myös tietokirjallisuuden osalta. Kärkeen kipusivat Juha Hernesniemen Aivokirurgin muistelmat, Johanna Venhon Martti Suosalon tähänastinen elämä, Mika Aaltolan Mihin menet Suomi?, Kaisa Tammen Naisvankilan pomo, E. Saarisen Ajatuksia elämästä, rakkaudesta ja ajattelun ajattelusta kiinnostivat lukevaa ja kuuntelevaa yleisöä. ”Lisäksi vuonna 2022 kiinnostuksen kohteeksi nousivat kirjat, jotka liittyvät itäisen naapurivaltiomme historiaan ja nykyisyyteen. Ihmisillä on vakaa halu kirjallisuuden kautta ymmärtää myllertävää maailmaa ympärillämme.”, Julkunen lisää.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Timo Julkunen, timo.julkunen@wsoy.fi, p. 040 5490434

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Werner Söderström Osakeyhtiö
Lönnrotinkatu 18 A
00120 Helsinki

010 5060 300

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Werner Söderström Osakeyhtiö

Werner Söderström Osakeyhtiö ylsi 2000-luvun parhaimpaan tulokseen vuonna 202124.1.2022 11:25:13 EET | Tiedote

Werner Söderström Osakeyhtiön kahdeksan kustantamoa tekivät vuosikymmenen kasvun. Kaikki kustantamot ylittivät tavoitteensa. ”Koronan kiusaaman vuoden 2021 keskellä kirjallisuus oli suuri valopilkku suomalaisten elämässä”, toteaa kustantamon toimitusjohtaja Timo Julkunen. ”Myynnin lähes 30 prosentin kasvu ja yli 15 prosentin tuloskasvu siivittivät kustantamon 2000-luvun parhaaseen tulokseen. Kirjallisuus, kirjailijat, kirjan tekijät ja osaava henkilöstö osoittivat voimansa ja muutoskykynsä alati vaihtelevassa ympäristössä. Hieno kasvu johtaa myös kasvaneisiin tekijänpalkkioihin vuoden 2021 aikana. Kirjallisuuden jatkuvuudella onkin näin paremmat olosuhteet kuin vuosiin.” Kaikki kahdeksan Werner Söderströmin kustantamoa olivat kannattavia vuonna 2021. Kaikki myös ylittivät asetetut tavoitteet reilusti. Monen kirjan ja kirjailijan kohdalla myynti rikkoi ennätyksiä. Kasvua tapahtui niin painetun kirjan kuin myös edellisinä vuosina rajusti kasvaneiden digituotteiden osalta. Digituotteet mu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme