Koululaisten työelämään tutustumiselle yhtenäiset palkkasuositukset kunta- ja hyvinvointialoilla
Kunta- ja hyvinvointialan työnantajat KT ja palkansaajapuolen pääsopijajärjestöt JUKO, JAU ja Sote ry ovat antaneet yhteisen suosituksen koululaisten kesäharjoitteluohjelmasta. Järjestöt suosittelevat, että kunta- ja hyvinvointialan työnantajat tarjoaisivat myös kesällä 2023 koululaisille mahdollisuuden tutustua alan työtehtäviin ja mahdollisuuksiin. Ne antavat myös yhteisiä palkkasuosituksia työharjoittelulle.
Kunta- ja hyvinvointialan työnantajat tarjoavat nuorille paljon monipuolisia ja merkityksellisiä työpaikkoja. Hyvä kokemus kesäharjoittelusta parantaa alan työnantajakuvaa ja voi innostaa koululaisen hakeutumaan opintoihin, joiden avulla voi tulevaisuudessa työllistyä kunta- ja hyvinvointialalle. Kunta- ja hyvinvointiala työllistää joka viidennen palkansaajan.
Harjoittelun palkaksi suositellaan 390 euroa
Kunta- ja hyvinvointialan työnantajia ovat kunnat, kuntayhtymät, hyvinvointialueet ja hyvinvointiyhtymät. Järjestöjen yhteinen suositus koskee koululaisten kesäharjoitteluohjelmia vuosina 2023–2025.
KT ja järjestöt suosittelevat koululaisten kahden viikon kesäharjoittelun kokonaispalkaksi seuraavia summia:
- 390 euroa vuonna 2023
- 400 euroa vuonna 2024
- 410 euroa vuonna 2025.
Palkka sisältää vuosilomakorvauksen. Muutoin työsuhteissa noudatetaan kunta- tai hyvinvointialan virka- ja työehtosopimusta (yleensä KVTES ja HYVTES). Palkasta maksetaan myös lakisääteiset sosiaaliturvamaksut harjoittelijan iän mukaan. Palkka maksetaan viimeistään työsuhteen päättymistä seuraavana palkanmaksupäivänä.
Harjoitteluohjelma ei korvaa kesätyötä
Koululaisten ”Tutustu työelämään ja tienaa”-ohjelmaa on toteutettu kunnissa vuodesta 1992 alkaen. Ohjelma on tarkoitettu peruskoululaisille, lukiolaisille ja TUVA-koulutukseen (aiemmin kymppiluokka sekä VALMA-koulutus) osallistuville nuorille. Sen tavoitteena on antaa koululaisille omakohtaisia kokemuksia työelämästä, sen pelisäännöistä, työtehtävistä ja työpaikkojen toiminnasta.
Järjestöt ovat yhtä mieltä siitä, että kesäharjoitteluohjelma ei korvaa normaalia kesätyötä. Ohjelman mukaan nuorelle tarjotaan yksi tämän suosituksen mukainen työhön tutustumisjakso samalla työnantajalla, jotta työkokemusta voitaisiin järjestää mahdollisimman monelle. Koululaisen kanssa voidaan sopia harjoitteluohjelman mukaan myös pidemmästä työsuhteesta harjoitteluohjelman jälkeen, jolloin kyse ei enää ole ”Tutustu työelämään ja tienaa” -mallin mukaisesta työsuhteesta.
Osapuolten mukaan kunta- ja hyvinvointialan ”Tutustu työelämään ja tienaa”- harjoitteluohjelmaan perustuvat työsuhteet ovat luonteeltaan sen laatuisia, ettei kesäharjoitteluohjelman toteuttaminen ole ristiriidassa työsopimuslain määräysten tai voimassa olevien virka- ja työehtosopimusten kanssa.
KT ja järjestöt suosittelevat, että työnantajat huomioivat hyvissä ajoin ennen harjoitteluohjelman toteuttamista sen erityisluonteen henkilöstö- ja koulutussuunnitelmissa tai muussa yhteistoiminnassa henkilöstön edustajien ja työsuojeluvaltuutettujen kanssa.
Suosituksen allekirjoittajat ovat:
Kunta ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry
Julkisen alan unioni JAU ry
Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote ry.
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on työnantajajärjestö, joka ajaa kuntien, kuntayhtymien ja hyvinvointialueiden etuja työmarkkinoilla. KT on myös työmarkkinakeskusjärjestö, joka edustaa kunta- ja hyvinvointialuetyönantajia valtakunnallisissa työmarkkinaneuvotteluissa sekä kolmikantayhteistyössä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
KT ja alan palkansaajajärjestöt: Koulutuskorvauksen poisto kaventaisi osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia kunnissa ja hyvinvointialueilla18.6.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Lähes kaikki kunnat ja hyvinvointialueet ovat hyödyntäneet koulutuskorvausta. Korvauksen poistaminen heikentäisi julkisten työpaikkojen mahdollisuuksia henkilöstön kehittämiseen.
KT selvitti: Kolmasosa 60–70-vuotiaista on jatkanut tai aikoo jatkaa työntekoa eläkkeellä, puolet ei haikaile takaisin10.6.2025 02:00:00 EEST | Tiedote
Kolmannes (34 %) 60–70-vuotiaista eli yli 200 000 suomalaista tekee tai aikoo tehdä töitä eläkkeellä, noin puolet (48 %) ei tee, eikä se ole heillä myöskään suunnitelmissa.
Kunta- ja hyvinvointialalle lähes kolmen vuoden työrauha5.5.2025 23:30:00 EEST | Tiedote
Kunta- ja hyvinvointialan kaikki neuvotteluosapuolet ovat hyväksyneet neuvottelutuloksen. Ratkaisun yleisen linjan mukaiset sopimuskorotukset ovat yhteensä 7,37 prosenttia lähes kolmelle vuodelle. Lisäksi on sovittu kunta- ja hyvinvointialan kehittämisohjelman jatkosta vuosille 2026–2028.
Sopimuskorotuksista on syntynyt yhteisymmärrys kunta- ja hyvinvointialalla30.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT sekä alan pääsopijajärjestöt ovat saavuttaneet yhteisymmärryksen kunta- ja hyvinvointialan sopimuskorotuksista. Lopullinen tulos vaatii vielä kaikkien sopimusalojen neuvottelutulokset ja osapuolten hallintojen hyväksynnän.
Aikuiskoulutukseen löydettävä pysyvä ratkaisu, pilotin kohdennuksessa muistettava osaajapula-alat16.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
KT vaatii pysyvää ratkaisua aikuiskoulutuksen rahoitukseen ja muistuttaa, että tuki on kohdennettava jatkossakin aloille, joilla osaajapula on suurin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme