Oppiminen vaatii aikaa – liiallinen vauhti voi pilata oppimisen ilon

− Opettajien työtehtävät ovat moninaistuneet niin paljon, että joskus varsinainen opettaminen hämärtyy. Aikaa kuluu paljon erilaisiin hankkeisiin ja hallinnollisiin töihin. Itseohjautuvuuteen liittyviä malleja lisätään opiskelijoille yhä enemmän, kertoo osaamispäällikkö Juha Lahtinen ammatillisesta opettajakorkeakoulusta.
Lahtinen on huolissaan oppilaitosten nykytilanteesta. Hänen mukaansa niin oppimisessa kuin opettamisessakin niin toisella kuin korkea-asteellakin korostuu nyt liiaksi vauhti. Yhä pienemmässä ajassa pitäisi käsitellä entistä laajempi oppisisältö. Asioiden oppimiselle jää yhä vähemmän aikaa.
Kiire aiheuttaa kognitiivista stressiä niin opettajissa kuin opiskelijoissakin. Oppimisesta tulee helposti suorittamista. Ongelmaksi nousee, että nuori ei välttämättä ehdi saamaan ansaitsemaansa huomiota, koska oppilaitosstruktuuri on suorituspainotteinen. Lahtinen kuitenkin muistuttaa, että oppiminen pitäisi nostaa keskiöön.
− Oppiminen on kuitenkin hidas prosessi. Opettajien olisikin hyvä välillä pohtia, että onko fokus opettamisessa vai oppimisessa? Opetanko ainettani vaiko opiskelijoita? hän pohtii.
Itseohjautuvuus on otettava entistä tarkempaan tarkasteluun
Haasteita lisää myös se, että yhä enemmän vaaditaan opiskelijoilta itseohjautuvuuden taitoja ja autenttista opettamista on vähennetty. Itseohjautuvuutta korostamalla on voitu vähentää lähiohjauksen ja -opetuksen määrää.
− Oppilaitosten itseohjautuvuus on osin harha, joka on olemassa. Usein opiskelijalle annetaan abstrakteja ohjeita, jotka ovat monelle vaikeita ymmärtää. Nuorella opiskelijalla pitää olla selkeä käsitys oppimisen kriteereistä, jotta hän selviytyy. On paljon leijuvia nuoria, koska he jäävät helposti yksin selviytymään, hän kertoo.
− On sääli, että itseohjautuvuuden korostaminen alkaa liian aikaisin. Liian moni nuori ei ole vielä kypsä tekemään itseään koskevia päätöksiä ja valintoja. Harva meistä aikuisistakaan osaa sanoa, mikä olisi itselle parasta ja tehdä sen mukaan valintoja, hän tarkentaa.
Asiaa ei helpota yhtään sekään tosiasia, että nuoret elävät moniarvoisessa ja kompleksisessa ympäristössä. Huolta ja epätietoisuutta aiheuttavat lisäksi maailman tilanne, sodat, pandemiat ja ilmastokriisi. Nuoren voi olla haasteellista nähdä selkeästi omaa tulevaisuuttaan ja tehdä itseään koskevia päätöksiä.
Ammatillisille opettajille tukea työhön koulutuksen avulla
Opettajatkin tarvitsevat tukea ammatilliseen osaamiseensa. Opettajuuden tietojen, taitojen ja kokemusten jakaminen yhdessä muiden opettajien kanssa on antoisaa. Tampereen ammatillisen opettajakorkeakoulun (TAOKin) koulutuksissa korostuu yhteistoiminnallisyys. Siellä seurataan erityisesti, mitä ammatillisella toisella asteella tapahtuu, millaisia tarpeita ammatillisten opettajien työssä on ja millaista osaamista opettajat kaipaavat.
− Meillä on käynnissä useita opetustoimen täydennyskoulutuksia, jotka on suunniteltu vastaamaan opettajien osaamistarpeisiin. Kantavia teemoja ovat esimerkiksi kestävän kehityksen teema kaikille kouluasteille, laajentunut oppivelvollisuus ja erityisen tuen teema ammatillisessa toisella asteella. Koulutuksissa korostuu yhteistoiminnallisuus ja koulutuksissa ratkotaan todellisia tilanteita osallistujien tarpeista käsin, Lahtinen kertoo.
Lisäksi TAOKissa tarjotaan oppilaitosjohdon täydennyskoulutuksia.
− Koulutusten avulla pyrimme tukemaa opetus- ja ohjaushenkilöstön työtä niin paljon kuin mahdollista. Tähän mennessä saamamme palaute on ollut hyvää, Lahtinen täsmentää.
Tutustu TAOKin täydennyskoulutustarjontaan:
https://www.tuni.fi/fi/tule-opiskelemaan/tamk-koulutustarjonta/taokin-pedagoginen-taydennyskoulutus.
Lisätietoa:
Juha Lahtinen, osaamispäällikkö
Ammatillinen opettajakorkeakoulu, Tampereen ammattikorkeakoulu
p. +358 40 5845 035, juha.lahtinen@tuni.fi
Kuva: Emmi Suominen
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Tampereen ammattikorkeakoulu on monialainen työelämäkorkeakoulu, joka vastaa työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin osaamistarpeisiin tuottamalla parasta ammatillista korkeakoulutusta ja innovaatioita. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja työelämän kumppaneiden kanssa, kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Kärkiosaamisemme suuntautuu oppimisen edistämiseen, uusien teknologioiden hyödyntämiseen, ekologisiin innovaatioihin ja sosiokulttuurisiin haasteisiin. TAMKissa on yli 10 000 opiskelijaa ja vakituista henkilöstöä noin 700.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen ammattikorkeakoulu
Traumainformoitu työote opettaa kohtaamaan ihmisen ihmisenä8.5.2025 12:57:10 EEST | Tiedote
Traumainformoidun työotteen koulutuksessa opetellaan luomaan turvaa ja luottamusta sosiaali- ja terveysalan asiakas- ja työyhteisösuhteisiin. Sen sijaan, että keskityttäisiin trauman hoitoon, asiakkaalle annetaan tilaa tutkia, miten koettu trauma näyttäytyy senhetkisessä elämässä. ESR+-rahoitteisen Traumainformoitu työote -hankkeen tavoitteena on kehittää koulutusmalli, jonka sisältöjä on pilotoitu syksyllä 2024 ja keväällä 2025 koulutuskokonaisuuksissa neljän hyvinvointialueen työntekijöille.
TAMKin tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän tai siirtohaun kautta? Hakuaika 2.–16.5.28.4.2025 12:31:57 EEST | Tiedote
Tampereen ammattikorkeakoulun kevään 2025 avoimen väylän erillishaussa on runsas koulutustarjonta lukuisilla aloilla. Avoimen väylän erillishaku alkaa 2.5. ja päättyy 16.5. kello 15.00. Samaan aikaan käynnissä on myös siirtohaku korkeakouluopiskelijoille.
Opiskelijoiden hyvinvointipalvelut tukevat kokonaisvaltaisesti jaksamista ja menestystä16.4.2025 10:52:32 EEST | Tiedote
Opiskelijoiden hyvinvointi on avain onnistuneisiin opintoihin. Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) tukee opiskelijoiden jaksamista ja opiskelukykyä kokonaisvaltaisesti tarjoamalla monipuolisia palveluita aina oppimisen tuesta mielenterveyspalveluihin ja vertaistukitoiminnasta liikuntamahdollisuuksiin. Jokainen opiskelija ansaitsee tulla kohdatuksi ja saada tarvitsemansa tuen, oli kyse sitten opinnoista, arjesta tai elämänmuutoksista.
Työntekijän merkityksellisyyden tunne lisää vieraanvaraisuus- ja tapahtuma-alan houkuttelevuutta2.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Merkityksellinen työntekijäkokemus vieraanvaraisuus- ja tapahtuma-alalla -hankkeessa (MERIT) luodaan ratkaisuja alan ammattilaisten veto- ja pitovoiman haasteisiin. Työntekijöiden yksilöllisten tarpeiden tunnistaminen ja oikeiden johtamistapojen löytäminen ovat avain parempaan työelämään.
Tampereen ammattikorkeakoulun vuoden 2024 vuosikatsaus valmistui31.3.2025 13:07:22 EEST | Tiedote
Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) vuosi 2024 oli menestyksellinen niin koulutuksen, TKI-toiminnan kuin kansainvälisen yhteistyön osalta. Opiskelijamäärät jatkoivat kasvuaan, ja opintojen läpäisyaste parani merkittävästi. Samalla TAMKin taloudellinen tulos vahvistui, mikä pienentää kestävän kehityksen mukaisen kampuskehityksen aiheuttamia vuosikuluja ja mahdollistaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) vahvistamisen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme