Suun terveydenhuollon resurssipula näkyy monella hyvinvointialueella
Terveyskeskusten hammaslääkärivaje kasvoi työvoimaselvityksen mukaan 9,3 prosenttiin vuonna 2022. Määrä vastaa yhteensä 184:ää hammaslääkärin vakanssia. Vaje tarkoittaa, että avoinna olevaan työpaikkaan ei ole saatu rekrytoitua vakituista hammaslääkäriä, sijaista tai vuokratyöntekijää.
Täyttämättä jääneiden terveyskeskushammaslääkärin työpaikkojen määrä alkoi kasvaa vuonna 2021, jolloin vaje oli 7,2 prosenttia. Vielä vuosina 2020 ja 2019 vaje oli noin 5 prosenttia. Suurimmillaan vaje on ollut 13,4 prosenttia vuonna 2006.
Nykyisten hyvinvointialueiden alueilla toimivien terveyskeskusten yhteenlasketussa hammaslääkärivajeessa oli tuntuvia eroja lokakuussa 2022, jolloin kysely toteutettiin. Suurin vaje oli Etelä-Savossa (25,9 %), Keski-Pohjanmaalla (24,6 %) ja Kymenlaaksossa (18,1 %). Pienimmän vajeen alueita olivat Pohjois-Savo (1,0 %), Vantaa ja Kerava (1,7 %) ja Itä-Uusimaa (2,7 %).
Samaan aikaan yksityisessä suun terveydenhuollossa voitaisiin monilla alueilla hoitaa nykyistä enemmän potilaita. Yksityisen sektorin vapaa kapasiteetti on työvoimaselvityksen mukaan kasvanut yhteensä 145 vakanssiin vuonna 2022 (127 vakanssia vuonna 2021). Yksityishammaslääkäreistä 27 prosenttia myy tällä hetkellä hoitopalveluja oman alueensa terveyskeskuksille.
Hammaslääkäriliiton ehdotukset toimivampiin palveluihin
Hammaslääkäriliitto ehdottaa ratkaisuksi suun terveydenhuollon haasteisiin useita keinoja. Tavoitteena on potilaiden, työntekijöiden ja työhyvinvoinnin sekä yhteiskunnan kannalta toimivampi järjestelmä.
– Tärkeintä on saada käyttöön yksityissektorin voimavarat hoitaa enemmän potilaita esimerkiksi korottamalla ja kohdentamalla hammashoidon Kela-korvauksia sekä kehittämällä toimivampia palvelusetelimalleja, sanoo Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Henna Virtomaa.
Hammaslääkärien koulutusmääriä ei ole Hammaslääkäriliiton mukaan tarve lisätä, sillä valmistuvien määrät kääntyvät nousuun jo 2020-luvun lopulla. Lukumäärän perusteella hammaslääkäreitä pitäisi olla riittävästi, mutta haastetta tuo osa-aikatyön kasvu. Alan ikärakenne painottuu toisaalta ruuhkavuosia eläviin alle 40-vuotiaisiin ja toisaalta yli 60-vuotiaisiin. Erikoishammaslääkäreitä tarvitaan kuitenkin jatkossa nykyistä enemmän.
Hyvä suunterveys perustuu säännöllisiin tutkimuksiin ja sairauksien ennaltaehkäisyyn. Suun terveydenhuollossa julkiset ja yksityiset palvelut muodostavat toisiaan täydentävän kokonaisuuden. Terveyskeskuksia ei ole missään vaiheessa mitoitettu koko väestön hoitoon, vaan aikuispotilaista noin puolet on hoidettu julkisella puolella ja puolet yksityisvastaanotoilla.
– Hammaslääkärit ja muu hoitohenkilökunta voivat keskittyä potilaiden hyvään hoitoon, kun resurssit, työhyvinvointi ja johtaminen ovat kaikilla suun terveydenhuollon työpaikoilla kunnossa. Virtomaa painottaa, että palvelujen tuottamiseen tarvitaan uusilla hyvinvointialueilla molempia sektoreita ja toimivaa yhteistyötä sekä lisää resursseja.
Lisätietoja:
Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Henna Virtomaa, p. 09 6220 2535 (puhelu kääntyy matkapuhelimeen), henna.virtomaa@hammaslaakariliitto.fi
Hammaslääkäriliiton erikoistutkija Jaakko Koivumäki, p. 0400 971 658, jaakko.koivumaki@hammaslaakariliitto.fi
Hammaslääkärien työvoimaselvityksen tulokset on julkaistu Hammaslääkäriliiton sivuilla 27.1.2023.
Hammaslääkärien työvoimaselvityksellä tutkitaan terveyskeskusten hammaslääkäritilannetta ja yksityishammaslääkärien tilannetta.
Vuosittain tehdään kaksi kyselyä: Terveyskeskusten työvoimaselvitys (kysely terveyskeskusten johtaville hammaslääkäreille) ja Yksityisen sektorin työvoimaselvitys (kysely yksityishammaslääkäreille). Tulokset kertovat terveyskeskusten hammaslääkärivakanssien täyttöasteesta hyvinvointialueittain sekä yksityishammaslääkärien vapaasta kapasiteetista eli mahdollisuudesta hoitaa nykyistä enemmän potilaita.
Hammaslääkäriliitto tekee Hammaslääkärien työvoimaselvityksen yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön (STM), Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n kanssa.
Työvoimaselvitys on tehty joka vuosi vuodesta 2005 lähtien. Työvoimaselvityksen tulokset toimivat suun terveydenhuollon virallisina tilastoina. THL julkaisee tiedot terveyskeskushammaslääkärivajeesta sairaanhoitopiireittäin Tilasto- ja indikaattoripankki SOTKAnetistä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Henna VirtomaaToiminnanjohtajaSuomen Hammaslääkäriliitto
Puh:09 6220 2535henna.virtomaa@hammaslaakariliitto.fiTietoja julkaisijasta
Malminkatu 30
00100 Helsinki
09 622 0250http://www.hammaslaakariliitto.fi
Suomen Hammaslääkäriliitto on hammaslääkärien ja hammaslääketieteen opiskelijoiden akavalainen asiantuntija- ja edunvalvontajärjestö. Liittoon kuluu noin 7400 jäsentä eli yli 90 prosenttia ammattikunnasta. Olemme mukana kehittämässä suun terveydenhuoltoa ja edistämässä suomalaisten suunterveyttä. Liiton tehtävänä on myös vaalia hammaslääkärien eettisiä arvoja ja edistää ammattikunnan eettistä keskustelua. www.hammaslaakariliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Hammaslääkäriliitto ry
Uuden Kela-korvausmallin tulee turvata potilaille vaikuttavat suun terveydenhuollon palvelut19.6.2024 12:40:36 EEST | Tiedote
Uutta Kela-korvausmallia tulee Hammaslääkäriliiton mukaan kehittää niin, että se kannustaa vaikuttavaan, säännölliseen ja ennalta ehkäisevään hoitoon sekä edistää suunterveyttä ja vähentää hoidon tarvetta. Mallin tulee parantaa hoidon saatavuutta ja helpottaa julkisen puolen hoitojonoja. Potilasturvallisuuden varmistamiseksi hammaslääkärin tulee jatkossakin päättää potilaan hammaslääketieteellisestä tutkimuksesta, taudinmäärityksestä ja siihen liittyvästä hoidosta.
Hammaslääkäriliitto muistuttaa suunterveydestä eurovaalitavoitteissa6.5.2024 14:13:27 EEST | Tiedote
Hampaiden reikiintyminen on saatava kuriin, epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointia on rajoitettava ja on vähennettävä runsaasti sokeria sisältävien tuotteiden kulutusta, painottaa Suomen Hammaslääkäriliitto eurovaalitavoitteissaan.
Avaa suu -kampanja kannustaa nuoria aikuisia huolehtimaan suunterveydestä18.3.2024 12:38:48 EET | Tiedote
Nuorten aikuisten suunterveyteen vaikuttavat elämänvaiheen monet muutokset, kuten itsenäistyminen ja muutto omaan kotiin, varusmiespalvelu, opiskelijaelämä ja perheen perustaminen. Hammaslääkäriliiton Avaa suu -kampanja kannustaa erityisesti nuoria aikuisia pitämään huolta suunterveydestä. Kevään kampanja-aika on 18.–31.3. Suunterveyspäivää vietetään vuosittain 20. maaliskuuta.
Hammaslääkärin vastaanotto on kaikkien tarvitsema sote-palvelu24.1.2024 13:14:46 EET | Tiedote
Suomalainen suun terveydenhuolto on jokaisen tarvitsema peruspalvelu, jota noin kaksi miljoonaa suomalaista aikuista käyttää joka vuosi. Tulevien vuosien avainkysymys on, miten tarvittavat palvelut saadaan turvattua ihmisille läpi elämän.
Hammaslääkärin työn voimavarat suojaavat muutoksessa, mutta julkisen sektorin kehitys huolestuttaa9.11.2023 07:00:00 EET | Tiedote
Hammaslääkärien työhyvinvointi on säilynyt varsin vakaana terveydenhuollon suuressa muutoksessa, mutta julkisella puolella työskentelevät kokevat työkuormituksen suuremmaksi ja vaikutusmahdollisuudet pienemmiksi kuin yksityisellä puolella toimivat, kertoo Hammaslääkärien työhyvinvointitutkimus 2023.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme