Kopiosto

Luovalle alalle 54 miljoonaa euroa tekijänoikeuskorvauksia Kopiostolta

Jaa
Kopiosto tilitti vuonna 2022 tekijöille, kustantajille ja esittäville taiteilijoille tekijänoikeuskorvauksia 54 miljoonaa euroa.

Kopiosto maksoi tekijänoikeuskorvauksia oikeudenomistajille sekä henkilökohtaisesti että heitä edustavien järjestöjen kautta. Televisio- ja radio-ohjelmien oikeudenomistajille tilitettiin yhteensä 27,1 M€ ja kirjojen, lehtien ja nuottien tekijöille ja kustantajille 21,6 M€. Kuvantekijöille tilitettiin lainauskorvausta 2,5 M€.

Korvaukset on kerätty Kopioston oppilaitoksille, julkishallinnolle ja yrityksille myymistä televisio-ohjelmien ja julkaisujen kopiointi- ja käyttöluvista. Lisäksi Kopiosto jakaa valtion budjetista maksettavista määrärahoista yksityisen kopioinnin hyvitystä audiovisuaalisten teosten tekijöille sekä lainauskorvausta kuvantekijöille.

Kopioston osana toimiva Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK jakoi vuonna 2022 kotimaiselle av-kulttuurille ja luoville aloille 2,7 M€. AVEKin varat ovat pääasiassa peräisin yksityisen kopioinnin hyvityksestä. AVEK myöntää myös luovan alan tukia opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämistä DigiDemo- ja CreaDemo-määrärahoista sekä Mediarata-erityismäärärahasta.

Audiovisuaalisten teosten oikeudenomistajille 27,1 miljoonaa euroa

Kopiosto tilitti vuonna 2022 televisio- ja radio-ohjelmien oikeudenomistajille 27,1 miljoonaa euroa.

Av-tekijöille ja -esittäjille tilitettiin henkilökohtaisina korvauksina tv-ohjelmien verkkotallennuspalveluista 5,8 M€, tv-ohjelmien opetuskäytöstä 3,3 M€, yksityisen kopioinnin hyvityksestä 3,2 M€ sekä muusta tv- ja radioteosten käytöstä 0,4 M€.

Verkkotallennuspalveluista tilitettiin korvauksia lisäksi Kopioston jäsen- ja sisarjärjestöille 0,3 M€. Jäsenjärjestöt jakavat korvaukset edelleen hyödyttämään alansa tekijöitä. Koulutusrahasto KOURAlle siirrettiin 0,5 M€ jaettavaksi av-tekijöille apurahoina ja palkintoina.

Teostolle ja Gramexille siirrettiin verkkotallennuspalveluista kertyneitä korvauksia 3,0 M€ musiikin oikeudenomistajille tilitettäväksi. APFI:lle siirrettiin tuottajien osuus, 8,3 M€.

Ulkomaisten tv-kanavien edelleen lähettämisestä tilitettiin ulkomaisille lähettäjäyhtiöille, tuottajille ja tekijöille korvauksia yhteensä 2,3 M€.

Julkaisujen tekijöille ja kustantajille 21,6 miljoonaa euroa

Kirjojen, lehtien ja nuottien kopioinnista ja käytöstä Kopiosto tilitti vuonna 2022 tekijöille ja kustantajille 21,6 miljoonaa euroa.

Kopioston jäsenjärjestöille tilitettiin 19,7 M€. Korvauksia sai 26 kulttuurin ja viestinnän eri alojen kotimaista järjestöä. Tekijöitä edustavat järjestöt jakavat pääosan korvauksistaan apurahoina. Kustantajajärjestöt maksavat enemmistön korvauksistaan suorina tilityksinä kustantajille.

Kopioston jäsenjärjestöt rahoittavat niille tilitetyillä kopiointikorvauksilla myös useita kulttuuri- ja viestintäalan palkintoja. Näitä ovat muun muassa kirjallisuuden Finlandia-palkinnot, Vuoden Graafikko-, Vuoden tiedelehti-, Mikael Agricola-, Topelius- ja Oppikirjailijapalkinnot.

Ulkomaisen aineiston kopioinnista kerättyjä korvauksia Kopiosto tilitti 1,9 M€ ulkomaisille sisarjärjestöilleen.

Kuvantekijöille lainauskorvausta 2,5 miljoonaa euroa

Kopiosto tilitti vuonna 2022 lainauskorvausta kuvantekijöille 2,5 miljoonaa euroa. Kopiosto vastaa kirjastolainaamisesta maksettavasta lainauskorvauksesta kuvataiteellisten teosten ja valokuvateosten tekijöiden osalta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kopiosto
Kopiosto
Hietaniemenkatu 2
00100 HELSINKI

09 431 521https://www.kopiosto.fi

Me Kopiostossa mahdollistamme tekijänoikeuden suojaamien julkaisujen ja audiovisuaalisten teosten vaivattoman ja vastuullisen käytön. Samalla varmistamme, että luovan alan ammattilaiset saavat heille kuuluvat korvaukset teostensa käytöstä. Olemme Suomen luovaa alaa kattavimmin edustava tekijänoikeusjärjestö.
www.kopiosto.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kopiosto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye