Maanmittauslaitoksen avoimien aineistojen jakelu avattu Karttapaikka-palveluun

Maanmittauslaitoksen avoimia paikkatietoaineistoja on voinut ladata jo vuodesta 2012. Avoimiin aineistoihin sisältyvät esimerkiksi maastotietokanta, maasto- ja taustakartat, ilmakuvat ja harvennettu laserkeilausaineisto. Kiinteistötiedoista avoimia ovat muun muassa kiinteistörajat ja kiinteistötunnukset.
Maanmittauslaitoksen avoimia aineistoja käytetään paljon esimerkiksi maankäytön ja infrastruktuurin suunnittelun apuna, mutta myös vapaa-ajan käytössä. Esimerkiksi suunnistajat hyödyntävät avointa laserkeilausaineistoa suunnistuskarttojen tekemisessä. Avoimia aineistoja hyödynnetään laajasti myös tutkimuksessa ja opetuskäytössä erilaisissa paikkatietoanalyyseissa. Avoimet karttakuvat ovat usein käytössä taustakarttoina erilaisissa karttaesityksissä.
Käytettävyyttä parannettu asiakaspalautteen perusteella
Uutta palvelua on kehitetty yhteistyössä asiakkaiden kanssa. Uusi palvelu sisältää samat aineistot kuin vanha, mutta palautteen perusteella palvelun käytettävyyttä on parannettu ja esimerkiksi aineistojen rajaustapoja ja tiedostomuotoja on uudistettu.
Vanha palvelu on jo yli 10 vuoden ikäinen ja teknisen toteutuksen ja käyttöliittymän osalta vanhentunut. Uuden palvelun helppokäyttöisyyteen on kiinnitetty erityistä huomiota.
Useimpien palvelusta ladattavien aineistojen käsittely vaatii erityisen paikkatieto-ohjelmiston, mutta rasterimuotoiset kartat ja ilmakuvat aukeavat myös tavallisilla kuvankatseluohjelmilla.
- Maanmittauslaitoksen avoimia aineistoja käytetään hyvin laajasti useilla eri toimialoilla. Asiakkaat ovat kiitelleet uutta palvelua sujuvammaksi, mikä säästää työaikaa ja parantaa tuottavuutta. On tärkeää, että julkisin varoin tuotetut paikkatietoaineistot ovat yhteiskunnassa tehokkaassa käytössä, kommentoi johtava asiantuntija Teemu Saloriutta Maanmittauslaitokselta.
Lataamiseen uusia vaihtoehtoja
Karttapaikan Lataa paikkatietoaineistoja -kohdassa maastotietokannan ja kiinteistörekisterikartan lataamiseen on lisätty uusia vaihtoehtoja. Maastotietokanta on ladattavissa jo nyt karttalehtien lisäksi vapaalla rajauksella, kunnittain ja koko maan pakettina. Kiinteistörekisterikarttaan uudet rajaamismahdollisuudet tulevat käyttöön talven 2023 aikana. Palvelussa on myös parannettu rajapintoja ja aineistoformaatteja on lisätty.
Vuoden 2023 aikana palveluun on tulossa saataville myös avointa aineistoa tarkempi laserkeilausaineisto. Tämä tarkempikin aineistokin on julkista, mutta sen käyttäminen edellyttää käyttöluvan hyväksymisen ja käyttäjän tunnistautumisen. Aineisto on maksullista.
Lue lisää laserkeilausaineistojen hankinnasta.
Yhteyshenkilöt
Johtava asiantuntija Teemu Saloriutta
teemu.saloriutta@maanmittauslaitos.fi
+358 50 574 6201
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI
029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Mökinomistajan muistilista – mistä näkee tontin rajat, kuka tiellä saa kulkea?29.4.2025 08:51:01 EEST | Tiedote
Kun kesä ja mökkikausi taas koittavat, mökkiin ja sen omistamiseen liittyvät asiat mietityttävät monia. Maanmittauslaitoksen muistilista antaa vastaukset tärkeimpiin mökinomistajien kysymyksiin.
Tulviiko Suomessa tänä keväänä? Tutkimus osoittaa, että tulvien ajankohdat ovat muuttuneet arvaamattomiksi28.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitos on mukana tutkimuksessa, jossa on saatu viitteitä siitä, että tulvat ovat alkaneet siirtyä keväästä muihin vuodenaikoihin. Tutkijat rakentavat Suomen joista digitaalista mallia, joka auttaa ennakoimaan tulvien vaikutuksia ja varautumaan sään ääri-ilmiöihin.
Laki muuttuu: Maanmittauslaitos hoitamaan itärajan esteaidan korvausmenettelyt 1.5. alkaen25.4.2025 13:34:20 EEST | Tiedote
Suomen itärajalle nousevaan esteaitaan liittyvää korvausmenettelyä tehostetaan siten, että Maanmittauslaitos ratkaisee 1.5. lähtien korvausasiat Rajavartiolaitoksen sijaan. Tasavallan presidentti vahvisti lakimuutoksen perjantaina 25.4.
Tahallinen häirintä itärajalla piinaa lentoliikennettä ja yhteiskunnalle miljoonien arvoista aineistonkeruuta, nyt Maanmittauslaitoksen tutkijat testaavat ratkaisuja ongelmaan15.4.2025 07:56:54 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitoksen tutkijat kehittävät ja testaavat satelliittipaikannuksen häirinnän tunnistusta ja sen vahinkojen torjuntaa huhtikuussa käynnistyvän EU:n rahoittaman tutkimushankkeen avulla. Ratkaisuja tullaan testaamaan Pohjois-Karjalassa. Ongelmanratkaisulle on huutava pula, sillä paikannushäirintä aiheuttaa turvallisuusriskejä ja taloudellista vahinkoa viranomaisille ja yrityksille.
Kolme miljoonaa rajapyykkiä epätarkasti kartalla – epäselvät tapaukset ratkeavat rajankäynnissä8.4.2025 07:12:47 EEST | Tiedote
Suomen metsissä ja tonttien kulmilla on noin 12 miljoonaa rajapyykkiä, joista joka neljännen sijainti ei ole tarkasti tiedossa. Modernit, tarkat mittalaitteet on saatu maanmittarien käyttöön vasta tällä vuosituhannella. Epätarkkoja sijainteja mitataan tarkoiksi aina maanmittaustoimitusten yhteydessä sekä tarvittaessa erillisessä rajankäynnissä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme