Liiketoimintavuosi 2022: Bosch saavutti tavoitteensa vaikeissa olosuhteissa

Boschin tulos ennen korkoja ja veroja oli noin 3,7 miljardia euroa. Liikevoittomarginaalin odotetaan olevan noin neljä prosenttia.
”Vuoden 2022 vaikea tilikausi osoitti jälleen kerran, että Bosch kestää kriisejä ja pystyy innovoimaan tehokkaasti. Olemme onnistuneet tarttumaan kasvumahdollisuuksiin kaikkialla maailmassa kohdentamalla investointeja sekä laajentumalla kansainvälisesti”, sanoo Robert Bosch GmbH:n hallituksen puheenjohtaja Stefan Hartung.
Bosch aikoo investoida kymmenen vuoden kuluessa noin 950 miljoonaa euroa suunnittelu- ja tuotantokeskukseen Kiinan Suzhoussa. Keskuksen tarkoituksena on kehittää sähköistykseen ja automaatioon liittyviä liikkuvuusratkaisuja ja tuotteita erityisesti paikallisten markkinoiden tarpeisiin. Samalla Bosch vahvistaa asemaansa Euroopan korkeateknologian keskittymänä mm. laajentamalla piikiekkotehtaita Dresdenissä ja Reutlingenissä. Lisäksi Bosch aikoo laajentaa liiketoimintaansa esimerkiksi Egyptissä, Intiassa, Meksikossa, Yhdysvalloissa ja Vietnamissa.
Ilmastoneutraalia teknologiaa: energiakriisi ajaa kysyntää
Energia- ja ilmastokriisi lisää hiilineutraalin teknologian kysyntää kaikkialla maailmassa. Tämä avaa Boschille uusia mahdollisuuksia: yritys myy nykyiselläänkin yli 20 miljardin euron arvosta kotitalouksille suunnattuja tuotteita. ”Tuotteidemme avulla voidaan vaikuttaa positiivisesti jopa 90 prosenttiin kodin energiankulutuksesta”, toteaa Christian Fischer, Boschin kotitalous- ja rakennusteknologiaan liittyvästä liiketoiminnasta vastaava johtaja.
Kysyntään vastatakseen Bosch muun muassa laajentaa lämpöpumppujen tuotantokapasiteettiaan Euroopassa. Euroopan lämpöpumppumarkkinan odotetaan kasvavan vuoteen 2025 mennessä 25–35 prosenttia joka vuosi – Boschin osuuden taas uskotaan kasvavan lähes 40 prosenttia.
Vastuullisuus houkuttelee osaavia työntekijöitä
Tilikaudella 2022 Bosch eteni myös omien kestävyys- ja ilmastotavoitteidensa toteutuksessa. Yritys kasvatti vuoden aikana uusiutuvan energian osuutta sähkökulutuksestaan 80 prosentista 94 prosenttiin. ”Vuonna 2022 saavutimme lähes puolet vuodelle 2030 asettamastamme 1,7 terawattitunnin säästötavoitteesta”, toteaa Filiz Albrecht Boschin vastuullisuusasioista vastaava johtaja. ”Sitoutuminen vastuullisuuteen tekee Boschista entistäkin houkuttelevamman työnantajan.” Albrechtin mukaan työnhakijat kiinnittävät enenevässä määrin huomiota yrityksen vastuullisuusstrategiaan.
Maailmanlaajuisesti Bosch-konsernin palveluksessa oli vuoden 2022 lopussa noin 420 300 työntekijää. Henkilöstöä oli siis noin 18 400 (eli neljä prosenttia) enemmän kuin edeltävänä vuonna. Lähes puolet uusista työntekijöistä palkattiin tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Tutkimus- ja tuotekehityshenkilöstön määrä oli vuoden 2022 lopussa 84 800 työntekijää, joista 44 000 oli ohjelmistokehittäjiä.
Näkymät vuodelle 2023
Vuonna 2023 Bosch aikoo lisätä myyntiään ja tuottavuuttaan, vaikka globaali talouden kasvusuuntaus hiipuu. ”Olemme hyvää vauhtia matkalla kohti pitkän aikavälin tavoitettamme eli vähintään seitsemän prosentin katetta”, Forschner sanoi. ”Taloudellisessa ristiaallokossa pyrimme säilyttämään tasapainon yhtäältä tuottavuuden ja taloudellisen vakauden ja toisaalta investointien ja mahdollisten yritysostojen välillä.”
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Maija Andersson
+358 10 480 8225
maija.andersson@fi.bosch.com
Maija AnderssonRobert Bosch Oy
Puh:0503792192maija.andersson@fi.bosch.comKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Bosch-konserni on maailman johtava teknologiatuotteiden ja palvelujen toimittaja. Sen palveluksessa oli vuoden 2022 lopussa noin 420 000 työntekijää. Alustavien lukujen mukaan konsernin liikevaihto vuonna 2022 oli 88,4 miljardia euroa. Konserni on jaettu neljään liiketoiminta-alueeseen: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods ja Energy and Building Technology. Johtavana IoT-yhtiönä Bosch tarjoaa innovatiivisia ratkaisuja älykoteihin, teollisuus 4.0:lle ja verkottuneeseen liikkumiseen. Boschilla on visio liikkumisesta, joka on kestävää, turvallista ja jännittävää. Boschin asiantuntijuus anturiteknologiassa, ohjelmistoissa ja palveluissa sekä oma IoT-pilvipalvelu takaavat, että sen asiakkaat voivat saada verkottuneita ja toimialojen rajat ylittäviä ratkaisuja yhdeltä toimittajalta.
Boschin strategisena tavoitteena on helpottaa elämää tuotteilla ja ratkaisuilla, jotka sisältävät tekoälyä (AI) tai jotka on kehitetty tai valmistettu sen avulla. Bosch parantaa elämänlaatua kaikkialla maailmassa innovatiivisilla ja innostusta herättävillä tuotteillaan ja palveluillaan – yhtiö tarjoaa tekniikkaa, joka on ”Invented for life.”
Konserni käsittää Robert Bosch GmbH:n sekä sen noin 440 tytäryhtiötä ja paikallista yhtiötä yli 60 maassa. Jos mukaan luetaan myös myynti- ja palveluyhteistyökumppanit, on Bosch tuotanto-, suunnittelu- ja myyntiverkostonsa kautta läsnä lähes kaikissa maailman maissa. Bosch-konserni on ollut hiilineutraali vuoden 2020 ensimmäisestä neljänneksestä lähtien. Yhtiön kasvun perusta on sen innovaatiovoima. Tutkimuksessa ja tuotekehityksessä työskentelee noin 85 000 henkilöä 128 toimipisteessä eri puolilla maailmaa. Heistä noin 44 000 on ohjelmistokehittäjiä.
Robert Bosch GmbH:n poikkeuksellinen omistusrakenne takaa konsernin taloudellisen riippumattomuuden. Yleishyödyllinen säätiö Robert Bosch Stiftung omistaa 94 prosenttia Robert Bosch GmbH:n osakkeista. Loput osakkeista omistaa Boschin perhe yrityksensä kautta sekä Robert Bosch GmbH. Suurinta äänivaltaa yhtiössä käyttää Robert Bosch Industrietreuhand KG, joka huolehtii myös omistajuuteen liittyvistä toiminnoista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Robert Bosch Oy
Mikroelektroniikan kasvumahdollisuudet Suomessa: Pikkuruiset sirut, jättimäiset vaikutukset28.9.2023 08:43:33 EEST | Tiedote
Business Finlandin Sustainable Manufacturing Finland -ohjelma ja Teknologiateollisuus ovat aloittaneet keskustelun suomalaisten toimijoiden roolista eurooppalaisessa arvoketjussa. Keskustelu sai jatkoa 13.9. Helsingissä järjestetyssä seminaarissa, jossa puhui myös Bosch Sensortecin CTO Stefan Rübenacke. Hän loi katsauksen mikroelektroniikan tulevaisuuden näkymiin Euroopassa.
Tutkimuksesta käyttösovelluksiksi: Bosch vie tekoälyn käyttöä eteenpäin5.7.2023 12:34:56 EEST | Tiedote
Bosch näyttää mallia muille tekoälyn käytössä: yhtiö on viimeisten viiden vuoden aikana jättänyt patenttihakemuksia yli 1 000 tekoälykeksinnöstä ja on siten yksi johtavista tekoälypatenttien hakijoista Euroopassa. Tekniikan uusimmat edistysaskeleet generatiivisen tekoälyn ja perusmallien (kuten ChatGPT) saralla tarjoavat myös Boschille uusia mahdollisuuksia.
Bosch kiihdyttää kasvuaan: vuosi 2022 loi vankan perustan4.5.2023 11:29:22 EEST | Tiedote
Vuonna 2022 Boschin myynti ja tulos kasvoivat toimintaympäristön haasteista huolimatta. Tulevina vuosina, olettaen inflaation pysyvän normaalitasolla, Boschin tavoite on kasvattaa myyntiä keskimäärin 6–8 prosenttia vuodessa ja nostaa kate vähintään seitsemään prosenttiin.
Bosch ostaa 12 prosentin osuuden Husqvarnan osakkeista1.2.2023 14:12:48 EET | Tiedote
Bosch on sopinut ostavansa perinteisen ruotsalaisyhtiön Husqvarna AB:n osakkeita. Hankinta nostaa Boschin omistusosuuden noin 12 prosenttiin Husqvarnan osakepääomasta. Osakkeiden hankinnalla Bosch pyrkii vahvistamaan yhtiöiden välistä akkuallianssia. Husqvarna-konserniin sisältyy myös tytäryhtiö Gardena ja sen Flymo-brändi, jotka myös kuuluvat Bosch Power Tools -toimialan Power for All -allianssiin.
CES 2023: Bosch esittelee uuden sukupolven MEMS-antureita ja niihin pohjautuvia innovaatioita5.1.2023 09:29:33 EET | Tiedote
Mikroelektromekaaniset eli MEMS-anturit ovat yksi tärkeimmistä ja eniten käytetyistä anturityypeistä. Niiden avulla esimeriksi autot, älypuhelimet ja aktiivisuusmittarit ”havainnoivat” ympäristöään ja sen tapahtumia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme