Robert Bosch OyRobert Bosch Oy

Liiketoimintavuosi 2022: Bosch saavutti tavoitteensa vaikeissa olosuhteissa

Jaa
Haastavasta tilanteesta huolimatta teknologia- ja palvelutoimittaja Bosch onnistui kasvattamaan myyntiään ja tulostaan toimintavuoden 2022 aikana. Alustavien lukujen perusteella Bosch-konserni saavutti 88,4 miljardin euron kokonaismyynnin. Myyntiluvut nousivat edellisvuodesta noin 12 prosenttia – (valuuttakurssivaikutuksilla korjattuna noin 10 prosenttia).

Boschin tulos ennen korkoja ja veroja oli noin 3,7 miljardia euroa. Liikevoittomarginaalin odotetaan olevan noin neljä prosenttia.

”Vuoden 2022 vaikea tilikausi osoitti jälleen kerran, että Bosch kestää kriisejä ja pystyy innovoimaan tehokkaasti. Olemme onnistuneet tarttumaan kasvumahdollisuuksiin kaikkialla maailmassa kohdentamalla investointeja sekä laajentumalla kansainvälisesti”, sanoo Robert Bosch GmbH:n hallituksen puheenjohtaja Stefan Hartung.

Bosch aikoo investoida kymmenen vuoden kuluessa noin 950 miljoonaa euroa suunnittelu- ja tuotantokeskukseen Kiinan Suzhoussa. Keskuksen tarkoituksena on kehittää sähköistykseen ja automaatioon liittyviä liikkuvuusratkaisuja ja tuotteita erityisesti paikallisten markkinoiden tarpeisiin. Samalla Bosch vahvistaa asemaansa Euroopan korkeateknologian keskittymänä mm. laajentamalla piikiekkotehtaita Dresdenissä ja Reutlingenissä. Lisäksi Bosch aikoo laajentaa liiketoimintaansa esimerkiksi Egyptissä, Intiassa, Meksikossa, Yhdysvalloissa ja Vietnamissa.

Ilmastoneutraalia teknologiaa: energiakriisi ajaa kysyntää

Energia- ja ilmastokriisi lisää hiilineutraalin teknologian kysyntää kaikkialla maailmassa. Tämä avaa Boschille uusia mahdollisuuksia: yritys myy nykyiselläänkin yli 20 miljardin euron arvosta kotitalouksille suunnattuja tuotteita. ”Tuotteidemme avulla voidaan vaikuttaa positiivisesti jopa 90 prosenttiin kodin energiankulutuksesta”, toteaa Christian Fischer, Boschin kotitalous- ja rakennusteknologiaan liittyvästä liiketoiminnasta vastaava johtaja.

Kysyntään vastatakseen Bosch muun muassa laajentaa lämpöpumppujen tuotantokapasiteettiaan Euroopassa. Euroopan lämpöpumppumarkkinan odotetaan kasvavan vuoteen 2025 mennessä 25–35 prosenttia joka vuosi – Boschin osuuden taas uskotaan kasvavan lähes 40 prosenttia.

Vastuullisuus houkuttelee osaavia työntekijöitä

Tilikaudella 2022 Bosch eteni myös omien kestävyys- ja ilmastotavoitteidensa toteutuksessa. Yritys kasvatti vuoden aikana uusiutuvan energian osuutta sähkökulutuksestaan 80 prosentista 94 prosenttiin. ”Vuonna 2022 saavutimme lähes puolet vuodelle 2030 asettamastamme 1,7 terawattitunnin säästötavoitteesta”, toteaa Filiz Albrecht Boschin vastuullisuusasioista vastaava johtaja. ”Sitoutuminen vastuullisuuteen tekee Boschista entistäkin houkuttelevamman työnantajan.” Albrechtin mukaan työnhakijat kiinnittävät enenevässä määrin huomiota yrityksen vastuullisuusstrategiaan.

Maailmanlaajuisesti Bosch-konsernin palveluksessa oli vuoden 2022 lopussa noin 420 300 työntekijää. Henkilöstöä oli siis noin 18 400 (eli neljä prosenttia) enemmän kuin edeltävänä vuonna. Lähes puolet uusista työntekijöistä palkattiin tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Tutkimus- ja tuotekehityshenkilöstön määrä oli vuoden 2022 lopussa 84 800 työntekijää, joista 44 000 oli ohjelmistokehittäjiä.

Näkymät vuodelle 2023

Vuonna 2023 Bosch aikoo lisätä myyntiään ja tuottavuuttaan, vaikka globaali talouden kasvusuuntaus hiipuu. ”Olemme hyvää vauhtia matkalla kohti pitkän aikavälin tavoitettamme eli vähintään seitsemän prosentin katetta”, Forschner sanoi. ”Taloudellisessa ristiaallokossa pyrimme säilyttämään tasapainon yhtäältä tuottavuuden ja taloudellisen vakauden ja toisaalta investointien ja mahdollisten yritysostojen välillä.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maija Andersson
+358 10 480 8225
maija.andersson@fi.bosch.com

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Robert Bosch Oy
Robert Bosch Oy
Robert Huberin tie 16 A
01510 Vantaa

010 48080http://www.bosch.fi

Bosch-konserni on maailman johtava teknologiatuotteiden ja palvelujen toimittaja. Sen palveluksessa oli vuoden 2022 lopussa noin 420 000 työntekijää. Alustavien lukujen mukaan konsernin liikevaihto vuonna 2022 oli 88,4 miljardia euroa. Konserni on jaettu neljään liiketoiminta-alueeseen: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods ja Energy and Building Technology. Johtavana IoT-yhtiönä Bosch tarjoaa innovatiivisia ratkaisuja älykoteihin, teollisuus 4.0:lle ja verkottuneeseen liikkumiseen. Boschilla on visio liikkumisesta, joka on kestävää, turvallista ja jännittävää. Boschin asiantuntijuus anturiteknologiassa, ohjelmistoissa ja palveluissa sekä oma IoT-pilvipalvelu takaavat, että sen asiakkaat voivat saada verkottuneita ja toimialojen rajat ylittäviä ratkaisuja yhdeltä toimittajalta.

Boschin strategisena tavoitteena on helpottaa elämää tuotteilla ja ratkaisuilla, jotka sisältävät tekoälyä (AI) tai jotka on kehitetty tai valmistettu sen avulla. Bosch parantaa elämänlaatua kaikkialla maailmassa innovatiivisilla ja innostusta herättävillä tuotteillaan ja palveluillaan – yhtiö tarjoaa tekniikkaa, joka on ”Invented for life.”

Konserni käsittää Robert Bosch GmbH:n sekä sen noin 440 tytäryhtiötä ja paikallista yhtiötä yli 60 maassa. Jos mukaan luetaan myös myynti- ja palveluyhteistyökumppanit, on Bosch tuotanto-, suunnittelu- ja myyntiverkostonsa kautta läsnä lähes kaikissa maailman maissa. Bosch-konserni on ollut hiilineutraali vuoden 2020 ensimmäisestä neljänneksestä lähtien. Yhtiön kasvun perusta on sen innovaatiovoima. Tutkimuksessa ja tuotekehityksessä työskentelee noin 85 000 henkilöä 128 toimipisteessä eri puolilla maailmaa. Heistä noin 44 000 on ohjelmistokehittäjiä.

Robert Bosch GmbH:n poikkeuksellinen omistusrakenne takaa konsernin taloudellisen riippumattomuuden. Yleishyödyllinen säätiö Robert Bosch Stiftung omistaa 94 prosenttia Robert Bosch GmbH:n osakkeista. Loput osakkeista omistaa Boschin perhe yrityksensä kautta sekä Robert Bosch GmbH. Suurinta äänivaltaa yhtiössä käyttää Robert Bosch Industrietreuhand KG, joka huolehtii myös omistajuuteen liittyvistä toiminnoista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Robert Bosch Oy

Mikroelektroniikan kasvumahdollisuudet Suomessa: Pikkuruiset sirut, jättimäiset vaikutukset28.9.2023 08:43:33 EEST | Tiedote

Business Finlandin Sustainable Manufacturing Finland -ohjelma ja Teknologiateollisuus ovat aloittaneet keskustelun suomalaisten toimijoiden roolista eurooppalaisessa arvoketjussa. Keskustelu sai jatkoa 13.9. Helsingissä järjestetyssä seminaarissa, jossa puhui myös Bosch Sensortecin CTO Stefan Rübenacke. Hän loi katsauksen mikroelektroniikan tulevaisuuden näkymiin Euroopassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme