Luontopaneeli

Miten juurrutamme luonnon arvot osaksi päätöksentekoa? – Keskustelu Tiedekulmassa ma 13.2. klo 13

Jaa
Luonnon monien arvojen ymmärtäminen ja huomioiminen päätöksenteossa on tärkeä osa luontokadon ratkaisua. Tiedekulmassa keskustellaan kansainvälisen luontopaneelin IPBES:n raportin pohjalta, millaiset tavat arvottaa luontoa näkyvät Suomessa ja miten luonnon erilaisia arvoja voitaisiin monipuolisemmin tuoda osaksi päätöksentekoa. Suomen Luontopaneeli julkaisee samalla suomenkielisen yhteenvedon raportista.

Aika: maanantai 13.2. klo 13.00–15.00

Paikka: Tiedekulma (Yliopistonkatu 4, Helsinki). Tilaisuutta voi seurata myös etänä Tiedekulman verkkosivujen livelähetyksen kautta.

Kansainvälinen luontopaneeli IPBES julkaisi viime heinäkuussa luonnon moninaisia arvoja koskevan raportin (ns. Values Assessment), jossa esitetään myös keinoja luonnon arvojen sisällyttämiseksi päätöksentekoon. Keskustelutilaisuuden yhteydessä julkaistaan IPBES:n raportin suomenkielinen yhteenveto, jossa tuodaan raportin pääviestejä Suomen kontekstiin. Mitkä ja kenen tavat arvottaa luontoa näkyvät suomalaisessa päätöksenteossa? Kenen ääni kuuluu? Miten erilaisia arvoja voitaisiin monipuolisemmin tuoda osaksi päätöksentekoa?

Ohjelma

13.00 Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalon avauspuheenvuoro

13.05 The key messages of the IPBES Values Assessment

- Professori Michael Christie (Aberystwyth University) esittelee IPBES:n luonnon moninaisia arvoja ja arvottamista käsittelevän raportin keskeiset viestit. Hän on yksi Values Assessment -raportin pääkirjoittajista.

13.25 The diverse values of nature in decision making – a Helsinki case study

- Professori Christopher Raymond (Helsingin yliopisto) avaa luonnon arvojen huomioimista päätöksenteossa käytännön hanke-esimerkin kautta. Hän myös yksi IPBES:n Values Assessment -raportin pääkirjoittajista ja Suomen Luontopaneelin jäsen.

13.30 Miten luonnon monia arvoja voidaan huomioida päätöksenteossa Suomessa?

- Suomen Luontopaneelin puheenjohtaja, professori Janne Kotiaho

13.40 Kommenttipuheenvuoro: Mikä on luonnon arvojen merkitys hyvinvointitalouden näkökulmasta?

- Sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Taru Koivisto

Ympäristöneuvos Marina von Weissenberg ympäristöministeriöstä toimii tilaisuuden puheenjohtajana.

13.45 Paneelikeskustelu

Paneelikeskustelussa teemaan pureutuvat ympäristöministeriön lainsäädäntöjohtaja Johanna Korpi, tutkija Sari Puustinen (Turun yliopisto), nuorten luontodelegaatti Alli Pylkkö (Allianssi), professori Janne Kotiaho Suomen Luontopaneelista ja apulaisprofessori Annukka Vainio Suomen ilmastopaneelista. Keskustelun juontaa ympäristöministeriön tutkimusjohtaja Tanja Suni.

Tilaisuus päättyy klo 15 mennessä, jonka jälkeen Tiedekulmassa on kahvitarjoilu. Keskustelua voi seurata paikan päällä Tiedekulmassa tai etänä livestriimin välityksellä. Professori Michael Christien ja Christopher Raymondin puheenvuorot ovat englanniksi. Muut alustuspuheenvuorot ja paneelikeskustelu käydään suomeksi.

Ilmoittautuminen ja materiaalit

Ilmoittaudu viestinnän asiantuntija Sanna Autereelle perjantaihin 10.2. mennessä. Taustamateriaalit ovat saatavilla embargolla etukäteen. Asiantuntijat ovat haastateltavissa tilaisuuden jälkeen. Luontopaneelin Christopher Raymond on yksi IPBES:n raportin pääkirjoittajista ja pj Janne Kotiaho on haastateltavissa Luontopaneelin julkaisuun liittyen. Viestinnän asiantuntija Sanna Autere auttaa haastattelupyyntöjen koordinoinnissa.

Tilaisuuden järjestävät Suomen Luontopaneeli, ympäristöministeriö ja Suomen kansallinen IPBES-työryhmä.

Lisätietoja

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Luontopaneeli on riippumaton asiantuntijaelin, joka tukee luontopolitiikan suunnittelua ja päätöksentekoa. Luontopaneelin rooli ja tehtävät on kirjattu luonnonsuojelulakiin. Luontopaneelin kannanotot ja raportit perustuvat tieteelliseen näyttöön ja monialaiseen asiantuntemukseen. Luontopaneeli antaa tutkimuksen pohjalta suosituksia luonnon monimuotoisuuteen liittyvään päätöksentekoon.


www.luontopaneeli.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luontopaneeli

Monimuotoinen luonto maatalousalueilla turvaa kestävän ruoantuotannon edellytykset – luontokatoa voi torjua yksinkertaisilla toimilla14.6.2024 00:57:12 EEST | Tiedote

Maatalousalueiden luonnon monimuotoisuus on jatkanut köyhtymistään 2000-luvun Suomessa. Monimuotoisuutta voidaan parantaa suhteellisen yksinkertaisilla toimilla, kuten lisäämällä niittyjä ja viljelemättömiä alueita sekä edistämällä luomutuotantoa, kertoo Suomen Luontopaneelin tuore raportti. Monimuotoisuustoimet edistävät usein myös maaperän kasvukuntoa, vesiensuojelua ja ilmastotavoitteiden saavuttamista. Luontokatoa voidaan torjua kotimaista ruoantuotantoa vaarantamatta – päin vastoin, monimuotoinen maatalousluonto auttaa turvaamaan kestävän ruoantuotannon edellytykset.

Vedenalainen rannikkoluonto köyhtyy kaikilla Suomen merialueilla – luontokadon pysäyttäminen vaatii tehokkaita toimia ja riittäviä resursseja22.3.2024 01:00:08 EET | Tiedote

Suomen rannikkoalueilla etenevä luontokato ilmenee monin eri tavoin. Vedenalaisen rannikkoluonnon monimuotoisuuden heikkenemistä tapahtuu kaikilla Suomen merialueilla, ja luontokato kohdistuu lähes kaikkiin rantavyöhykkeen vedenalaisiin luontotyyppeihin ja eliöryhmiin, kertoo Luontopaneelin tuore raportti. Rehevöityminen ja ilmastonmuutos ovat merkittävimmät luontokadon aiheuttajat. Kehityksen kääntäminen elpymisuralle vaatii tehokkaita toimia ja riittäviä resursseja sekä ihmistoiminnan aiheuttamien ympäristöpaineiden hillitsemistä.

Suomen luontokato voidaan pysäyttää lisätoimilla – toimenpidekuilun kiinni kurominen vaatii resursseja ja pitkäjänteistä politiikkaa8.12.2023 00:59:00 EET | Tiedote

Luonnon monimuotoisuus on suomalaisten hyvinvoinnin ja kestävän talouden perusta. Nykytoimet eivät kuitenkaan riitä luontokadon pysäyttämiseksi, osoittaa Suomen Luontopaneelin tuore raportti, joka luo kokonaiskuvaa Suomen luonnon heikentymisestä 2000-luvulla ja arvioi erilaisten skenaarioiden avulla, miten luonnon monimuotoisuus voidaan kääntää elpyvälle uralle. Luontotavoitteiden ja nykytoimenpiteiden välinen kuilu voidaan kuroa umpeen määrätietoisilla lisätoimilla. Ilman jatkuvien haittojen hillitsemistä luonnon tilaa ei saada elpymään pysyvästi. Siksi tarvitaan nykyistä pitkäjänteisempää luontopolitiikkaa.

Luontokato jatkuu ilman merkittävää suojelupinta-alan lisäystä – Suomen luontotavoitteisiin tarvitaan konkretiaa ja selkeät mittarit7.11.2023 10:01:10 EET | Tiedote

Suomi on sitoutunut kansainvälisiin tavoitteisiin luontokadon pysäyttämiseksi vuoteen 2030 mennessä. Toimenpiteisiin tavoitteiden saavuttamiseksi on ryhdyttävä heti. Luontopaneelin tuore mietintö tarjoaa eväitä valmisteilla olevan kansallisen luonnon monimuotoisuusstrategian sekä sen osana laadittavan luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelman kehittämiseen. Mittarien valintaan tulee kiinnittää erityistä huomiota, jotta tavoitteiden toteutumista ja toimenpiteiden vaikuttavuutta voidaan arvioida.

Haitalliset vieraslajit uhkaavat luonnon monimuotoisuutta – niiden torjuminen vaatii toimialarajat ylittävää kansainvälistä yhteistyötä 4.9.2023 14:59:00 EEST | Tiedote

Haitalliset vieraslajit ovat yksi keskeisistä luontokadon aiheuttajista. Vieraslajit leviävät ihmisen toimien seurauksena ennennäkemättömän nopeasti, ja niiden haittojen hillitsemiseksi tarvitaan määrätietoisia toimenpiteitä, kertoo hallitustenvälisen luontopaneelin IPBESin arviointiraportti. Suomen Luontopaneelin tuore julkaisu esittää, miten IPBESin raportin keskeisiä havaintoja voidaan hyödyntää haitallisten vieraslajien torjumisessa Suomessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye