Autismiliitto ry

Autismikirjon Käypä hoito -suositus toi uuden käytännön suositusten tekemiseen

Jaa
Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin julkaisema tuore Käypä hoito -suositus keskittyy autismikirjon tunnistamiseen, diagnostiikkaan ja kuntoutukseen. Suositusta laativan työryhmän rinnalla kokoontui ensimmäisen kerran autismikirjon ihmisistä ja heidän läheisistään koottu viiteryhmä. Monta suosituksen kohtaa täsmennettiin ja täydennettiin viiteryhmän palautteen pohjalta.
Autismin talvipäivät järjestettiin Espoossa vuonna 2020.
Autismin talvipäivät järjestettiin Espoossa vuonna 2020.

Autismikirjon häiriön Käypä hoito -suositusryhmää luotsannut lastenpsykiatrian erikoislääkäri Hanna Raaskan mukaan viiteryhmän anti oli suosituksen laatijoille korvaamatonta. Esimerkiksi aikuisnäkökulma nostettiin selvemmin esiin, kun viiteryhmä huomautti asiasta.

- Viiteryhmän palautteista saimme suositukseen näkökulmia, jotka olisivat muuten jääneet liian pienelle huomiolle tai jääneet kokonaankin huomioimatta. On myös tärkeää, että ammattilaiset ovat tietoisia esimerkiksi autismikirjoon liittyvästä keskustelusta.

Käypä hoito -päätoimittaja Jorma Komulainen Duodecimista pitää todennäköisenä, että jatkossa viiteryhmät ovat tärkein tapa kuulla potilaiden ja läheisten näkemyksiä Käypä hoito -suositustyön yhteydessä.

Suositus tuo yhdenmukaisuutta ja lisää autismitietoa

Hanna Raaskan mukaan autismikirjon Käypä hoito -suositus tuo tutkimuksiin pohjautuvaa yhdenmukaisuutta terveydenhuollon käytänteisiin.

- Autismikirjon tunnistamisessa on tapahtunut paljon myönteistä kehitystä. Silti mielestämme tarvitaan lisää tietoa terveydenhuollolle, jotta autismikirjo osattaisiin tunnistaa eri ikäryhmissä ja myös naisoletetuilla erityisesti silloin, kun tarvitaan kuntoutuksellisia toimia.

Autismiliiton toiminnanjohtaja Satu Taiveaho iloitsee, että Suomeen on vihdoin saatu alalla pitkään toivottu autismikirjon Käypä hoito -suositus. Autismikirjon tunnistaminen sekä hoitopolut ovat vaihdelleet paljonkin eri puolella Suomea. Tämä on asettanut autismikirjon ihmiset eriarvoiseen asemaan. Jatkossa lääkärit, sote-ammattilaiset sekä muutkin autismikirjon ihmisten kanssa työskentelevät voivat hyödyntää päätösten ja toiminnan tukena Käypä hoito -suositusta.

– Käypä hoito -suositus on merkittävä askel autismitiedon lisäämisen, autismin paremman tunnistamisen ja epätasa-arvon poistamisen suuntaan. Erityisen hienoa on, että autismikirjon ihmiset ja heidän läheisensä ovat olleet mukana suositustyön prosessissa, Taiveaho summaa.

Autismin talvipäivillä Turussa autismikirjon Käypä hoito -suosituksesta luennoivat Hanna Raaska sekä Sari Kujanpää. Viiteryhmän näkökulmia aiheeseen tuo Heta Pukki.

Autismiliitto järjestää Autismin talvipäivät jo 21. kerran 10.-11.2.2023. Talvipäivien luennoilla kuullaan myös Anna Keski-Rahkosen puheenvuoro uudesta ARFID-syömishäiriöstä, jota esiintyy usein myös autismikirjon ihmisillä. Lisäksi puhutaan unesta, resilienssistä ja autismiterminologiasta. Luennoilla pohditaan myös geneettisen autismitutkimuksen eettisiä perusteita sekä työelämää.

www.autismiliitto.fi/talvipaivat

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Satu Taiveaho,
Toiminnanjohtaja
Autismiliitto ry
puh. 050 4097 940
satu.taiveaho@autismiliitto.fiJorma Komulainen
Dosentti, lastentautien ja lastenendokrinologian erikoislääkäri
Käypä hoito -päätoimittaja,
Suomalainen Lääkäriseura Duodecim
puh. 050 591 2526
jorma.komulainen@duodecim.fiHaastattelupyynnöt Turussa paikan päällä:


Helin Vesala
Viestintäkoordinaattori
Autismiliitto ry
helin.vesala@autismiliitto.fi
puh. 050 591 5899

Kuvat

Autismin talvipäivät järjestettiin Espoossa vuonna 2020.
Autismin talvipäivät järjestettiin Espoossa vuonna 2020.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Autismi vaikuttaa siihen, miten ihminen viestii ja on vuorovaikutuksessa muiden kanssa, sekä siihen, miten hän aistii ympäröivän maailman. Kyse on aivojen keskushermoston erilaisesta kehityksestä. Autismikirjon esiintyvyys on eri tutkimusten mukaan noin 1-2 % väestöstä.

Autismiliitto on valtakunnallinen asiantuntija- ja kansalaisjärjestö. Liiton jäseniä ovat eri puolilla Suomea toimivat jäsenyhdistykset. Autismiliiton päämääränä on autismimyönteinen yhteiskunta, jossa tunnetaan ja tunnistetaan autismikirjon moninaisuus ja turvataan autismikirjon ihmisten ja heidän läheistensä oikeus hyvään elämään.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Autismiliitto ry

Autismikirjon ihmisiin kohdistuva kaltoinkohtelu pitää saada loppumaan27.3.2023 07:20:00 EEST | Tiedote

Autismiliitto haluaa nostaa autismitietoisuuden viikolla esiin vahvaa tukea tarvitsevien autismikirjon ihmisten kaltoinkohtelun ja ylilääkitsemisen. Tämä on ongelma, josta usein vaietaan. Hiljattain julkisuudessa olleet tapaukset ovat vain pieni osa autismikirjon ihmisiin kohdistuvista väärinkäytöksistä, jotka pitää saada loppumaan. Henkilöstön resurssipula ei riitä selitykseksi. Nyt on aika toimia.

Vähän tunnetussa autismikirjon alatyypissä ahdistuneisuus näkyy vaatimusten välttelynä10.2.2022 09:15:00 EET | Tiedote

Viimeisten parin vuoden aikana on virinnyt keskustelu ja kasvava kiinnostus patologista vaatimusten välttelyä eli PDAta (pathological demand avoidance) kohtaan. Kansainvälisesti tutkimustietoa PDAsta alkaa vasta nyt kertyä. Suomessa aiheesta tiedetään vielä vähän. Autismin talvipäivillä teemasta luennoi Elizabeth O’Nions. Talvipäivät järjestetään 11.-12.2.2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme