TUORE KYSELY: Yhteys toisiin ihmisiin heikentynyt – kolmannes suomalaisista kokee saavansa aiempaa vähemmän sosiaalista tukea

Kohtaamiskyselyn vastaajista 17 % koki vahvaa, 52 % kohtuullista ja 31 % heikkoa sosiaalista tukea toisilta ihmisiltä. Sosiaalinen tuki on hyvinvoinnin olennainen osa, joka syntyy yhteydessä toisiin ihmisiin. Se ehkäisee yksinäisyyttä ja auttaa selviämään elämän vastoinkäymisistä. Heikko taloudellinen tilanne vaikuttaa kielteisesti koettuun sosiaaliseen tukeen. Tämä yhteys näkyi kaikissa sosiaaliseen tukeen liittyvissä kysymyksissä ja oli erityisen voimakas silloin kun vastaaja koki joutuvansa tinkimään lähes kaikista hankinnoistaan.
Heikkoa sosiaalista tukea kokevien osuus on selkeästi noussut, sillä vuonna 2019 heikkoa sosiaalista tukea koki vain 22 % suomalaisista. Suomessa osuus on myös selvästi korkeampi kuin monessa muussa Euroopan maassa, joissa keskimääräinen osuus oli vain 13 %. Aiempien vuosien tulokset ilmenevät Eurostat-tilastoista.
– Suomi on maailman onnellisin maa, mutta samalla yhä useampi meistä kokee heikkoa sosiaalista tukea. Sosiaalisella tuella on merkittävä vaikutus ihmisten hyvinvointiin ja yksinäisyyden vähentämiseen. Ihmisille on tärkeää, että voivat kokea olevansa itselleen merkityksellisen yhteisön arvostettuja jäseniä. Jokainen meistä voi pitää huolen siitä, ettei lähipiirissä kukaan jää yksin, sanoo HelsinkiMission toiminnanjohtaja Tuula Colliander.
Vain hieman yli puolet (56 %) 18 vuotta täyttäneistä suomalaisista kokee kuuluvansa johonkin ryhmään tai yhteisöön, jonka kanssa jakaa samat kiinnostuksen kohteet. Eri mieltä asiasta on yli viidennes (22 %) vastaajista. Ryhmään kuulumisen kokemus on muita heikompi niiden keskuudessa, jotka joutuvat taloudellisen tilanteensa vuoksi tinkimään hankinnoistaan.
Vapaaehtoistoiminta lisää terveyttä ja hyvinvointia
Kohtaamiskyselyssä ilmenee, että suurella enemmistöllä (81 %) on vähintään yksi ihminen elämässä, jolta voi tarvittaessa saada apua tai neuvoja. Tilanne on heikoin niillä vastaajilla, jotka joutuvat tinkimään jokapäiväisistä hankinnoistaan. Vähiten apua ja neuvoja on tarjolla yksin asuvilla ja kotona vanhempien luona asuvilla nuorilla aikuisilla. Tilanne on paras puolison ja lasten kanssa asuvilla sekä yksinhuoltajilla.
Hyvinvointia edistää kohtaamisen vastavuoroisuus ja mahdollisuus itse auttaa, kuunnella ja rohkaista toista ihmistä. Suuri enemmistö (79 %) kokee, että heillä on vähintään yksi ihminen elämässään, jonka hyvinvointiin he voivat vaikuttaa. Eri mieltä asiasta on joka kymmenes suomalaisista. Tilanne on heikoin alle 30-vuotiailla.
– Nuorten voi olla vaikea nähdä miten heidän tekonsa vaikuttavat toisten hyvinvointiin. On hyvä miettiä, annammeko heille tilaisuuksia osallistua yhteisen hyvän tuottamiseen vai jätämmekö ulkopuolelle. Nuorten osallisuuden ja hyvinvoinnin kannalta on tärkeää tarjota heille sopivia osallistumisen mahdollisuuksia esimerkiksi vapaaehtoistoiminnassa, toteaa HelsinkiMission vapaaehtoistoiminnan päällikkö Hanna Falk.
Sosiaalisista suhteista ja ihmisten kohtaamisista saatava tuki edistää terveyttä ja hyvinvointia.
Hyvää oloa tuo erityisesti ystävällinen, hymyilevä ja iloinen kohtaaminen ihmisten kanssa. Yli puolet suomalaisista (59 %) pitää tärkeänä sitä, että tuntemattomat ihmiset huomaavat toisiaan arkisissa tilanteissa.
Kohtaamiskyselyn tuloksia:
- Vastaajista 17 % koki vahvaa, 52 % kohtuullista ja 31 % heikkoa sosiaalista tukea.
- Yli puolet, 56 % suomalaisista kokee kuuluvansa johonkin ryhmään tai yhteisöön, jonka kanssa jakaa samat kiinnostuksen kohteet. Eri mieltä asiasta on yli viidennes, 22 % vastaajista.
- Alle puolet, 46 % arvioi, että ihmiset ovat kiinnostuneita heistä tai heidän tekemisistään. Viidennes 21 % arvioi muiden ihmisten kiinnostuksen itseään kohtaan vain vähäiseksi tai olemattomaksi.
- 81 % on sitä mieltä, että heillä on vähintään yksi ihminen elämässä, jolta voi tarvittaessa saada apua tai neuvoja.
- 79 % kokee, että heillä on vähintään yksi ihminen elämässään, jonka hyvinvointiin he voivat vaikuttaa. Eri mieltä asiasta on joka kymmenes suomalaisista.
- Yli puolet, 59 % pitää tärkeänä sitä, että tuntemattomat ihmiset huomaavat toisiaan arkisissa tilanteissa.
- Alle puolet, 47 % suomalaista arvioi, että heidän on helppo lähestyä vieraita ihmisiä tervehtimällä, katseella, hymyilemällä tai aloittamalla keskustelun.
Kyselyn aineisto on kerätty 13.-18.1.2023. Kohderyhmänä 18 vuotta täyttäneet suomalaiset. Kyselyyn vastasi 1 019 henkilöä. Aineisto on väestöedustava vastaajien sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan. Kysely toteutettiin Kantar Publicin käyttämässä internetpaneelissa. Tutustu kyselyn tuloksiin.
Kyselyn vastauksia on analysoitu standardoidulla Oslo-3 Social Support Scale (OSSS-3) -mittarilla. OSSS-3 mittarin tuloksia jaotellaan kolmeen kategoriaan pistemäärän mukaan: vahva, kohtuullinen ja heikko sosiaalinen tuki. Kyselyn tuloksia on verrattu Euroopan unionin tilastotoimiston Eurostatin sosiaalista tukea mittaavaan indikaattoriin. Eurostat tuottaa ja julkaisee vertailukelpoisia tilastoja eurooppalaisella tasolla. Tutustu kyselyn tuloksiin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Toiminnanjohtaja
Tuula Colliander
tuula.colliander@helsinkimissio.fi
puh. 040 575 3626
Vapaaehtoistoiminnan päällikkö
Hanna Falk
hanna.falk@helsinkimissio.fi
puh. 050 585 7503
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
HelsinkiMissio on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton sosiaalialan järjestö. Tehtävämme on vähentää yksinäisyyttä ja lisätä hyvinvointia. Olemme toimineet 140 vuoden ajan. Tunnemme yksinäisyyden ja tiedämme keinot sen voittamiseksi.
Toimimme lähes sadan ammattilaisen ja tuhannen vapaaehtoisen voimin. Kohtaamme, tuemme ja autamme vuosittain kymmeniä tuhansia ihmisiä. Tarjoamme yksinäisyyttä lievittäviä palveluja valtakunnallisesti sekä mahdollisuuden osallistua vapaaehtoisena kohtaamaan muita.
Kutsumme kaikki tekoihin yksinäisyyttä vastaan. Tavoitteemme on, että kukaan ei jää yksin.
#yhdessäyksinäisyysvoitetaan
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HelsinkiMissio
Vantaalla nuorten tekemät väkivaltarikokset ovat lisääntyneet – Gettogymi pitää nuoret poissa kadulta15.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Nuorten yksinäisyys on lisääntynyt. Pahimmillaan se voi näyttäytyä väkivaltaisena käyttäytymisenä ja ulossulkemisena. Nuorten kasvava väkivaltainen käytös ja jengiytyminen herättävät huolta. HelsinkiMission Gettogymi on lähiösali, joka ehkäisee ja vähentää väkivaltaista käyttäytymistä. Se tarjoaa nuorelle yhteisön ja näköalan tulevaisuuteen.
HelsinkiMission muutosneuvottelut ovat päättyneet3.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
HelsinkiMission marraskuussa 2024 käynnistämät muutosneuvottelut ovat päättyneet. Pääosin neuvottelut saatiin päätökseen 31.12.2024 mennessä. Musiikkikeskus Resonaarin osalta neuvottelut jatkuivat maaliskuulle johtuen Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) päätöksestä asiantuntijapalvelun rahoituksen alasajosta vuoteen 2026 mennessä.
HelsinkiMissio ja Finnkino aloittavat yhteistyön yksinäisyyden vähentämiseksi Suomessa31.3.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Finnkino ja HelsinkiMissio aloittavat yhteistyön, jonka tavoitteena on vähentää suomalaisten kokemaa yksinäisyyttä ja edistää yhteisöllisyyttä. Kaksivuotisen yhteistyön aikana järjestetään erilaisia tapahtumia ja kampanjoita, jotka kannustavat ihmisiä yhteisiin elämyksiin ja kohtaamisiin.
Kaverikorneri Kevätmessuilla tarjoaa kohtaamispaikan ja kahvihetkiä24.3.2025 10:07:13 EET | Tiedote
HelsinkiMission Kaverikorneri Kevätmessuilla 28.–29.3. tarjoaa messukävijöille kohtaamispaikan, jossa voi rauhoittua, nauttia kahvia ja keskustella vapaaehtoisten kaverien kanssa. Kaverikorneri on osa Messukeskuksen ja HelsinkiMission yhteistyötä yksinäisyyden vähentämiseksi.
Uusia ratkaisuja työelämän yksinäisyyteen – HelsinkiMissio yhdistää nuoret, työpaikat ja oppilaitokset ratkomaan vakavaa ongelmaa30.1.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Kasvaneet luvut nuorten työpaikoilla kokemasta yksinäisyydestä herättävät huolta. Onneksi ratkaisuja yksinäisyyden vähentämiseen on olemassa. HelsinkiMission Work to Belong -ohjelma yhdistää nuoret, työpaikat ja oppilaitokset ratkomaan ongelmaa. Käytössä on jo toimiviksi havaittuja ratkaisumalleja ja lisäksi kehitetään uusia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme