Tieteellinen tutkimus johtaa yhä useammin keksintöön ja kaupallistamiseen

Oulun yliopiston keksintö- ja teosilmoitusten määrä on kasvanut kahtena viime vuonna. Vuoden 2022 aikana ilmoituksia tehtiin yhteensä 56, mikä on hieman pitkän ajan keskiarvoa paremmin. Keksinnöistä lähes puolet syntyi tavanomaisessa tutkimuksessa ja loput tilaus- tai sopimustutkimuksessa. Kaikki tilaustutkimuksen 14 keksintöä on siirretty tilaajan haltuun mahdolliseen patentointiprosessiin.
”Tyypillinen tutkimuksessa syntynyt keksintö on uusi menetelmä, joka mahdollistaa tuotteiden valmistamisen esimerkiksi energiaa ja raaka-aineita säästäen. Meiltä on lähtöisin esimerkiksi Keko Geopolymeerit Oy, joka valmistaa kiertotalouden geopolymeerituotteita”, kertoo Jouko Uusitalo Oulun yliopiston Innovaatiokeskuksesta.
Oulun yliopiston omia patenttihakemuksia jätettiin viime vuonna yhdeksän ja kahtena edellisenä vuonna kumpanakin kymmenen. Viime vuosikymmenellä määrä on ollut kahdesta yhdeksään vuosittain. Yliopistolle myönnettiin vuonna 2022 ennätykselliset seitsemän uutta patenttia, jotka olivat uusien patenttiperheiden ensimmäisiä myöntöjä. Yliopiston omistamia patenttiperheitä on jo yli viisikymmentä.
”Esimerkkinä yliopiston patenttiportfoliosta voisi olla ’matalan lämpötilan valmistusmenetelmä keraamisille elektroniikan komponenteille’. Menetelmän suojaamiseksi yliopisto on rakentanut neljästä eri patenttiperheestä koostuvan patenttisalkun, joka pohjautuu akateemikko Heli Jantusen tutkimusryhmän tuloksiin.”
Patenttiperhe tarkoittaa yhden keksinnön suojaamiseksi myönnettyjä patentteja eri maissa. ”Yliopiston tavoittelemaa menetelmän kaupallista hyödyntämistä ja sen mahdollisuuksia selvitetään sitten Business Finlandin rahoittamassa Research to Business -hankkeessa.”
Kaupallistamiseen liittyviä sopimuksia yliopisto solmi viime vuonna myös seitsemän kappaleen ennätysmäärän.
Tutkimuksesta syntyy vuosittain muutamia uusia kasvuyrityksiä eli start-upeja. Viime vuonna Oulun yliopiston piiristä ponnistaneita uusia yrityksiä ovat älylaastaria kehittävä Emedpatch Oy ja projektihallinnan opetuspeliä kehittävä LessonLab Oy.
”Hyvässä vauhdissa olevia viime vuosien yrityksiä ovat esimerkiksi Cerenion Oy, Valossa Labs Oy ja Onnikka Health Oy. Tutkijoita palveleva Innovaatiokeskus pystyy tukemaan uusia tutkimuslähtöisiä yritysideoita esimerkiksi patentoinnissa, tiimin täydentämisessä ja rahoituksen hankinnassa”, Uusitalo summaa.
”Käynnissä on tällä hetkellä toistakymmentä kaupallistamishanketta, joista odotamme syntyvän useita startup-yrityksiä jo tänä vuonna.”
Lisätietoja antaa:
Jouko Uusitalo, Johtaja, Innovaatiokeskus, Oulun yliopisto, 050 476 9717, jouko.uusitalo@oulu.fi
Yritysten yhteystietoja:
Jouni Rissanen, CEO, Keko Geopolymeerit Oy, 050 533 7475, jouni@kekogeopolymeerit.fi, www.kekogeopolymeerit.fi
Jukka Kortelainen, CEO, Cerenion oy, 050 447 4909, jukka.kortelainen@cerenion.com, www.cerenion.com
Teppo Virkkula, CEO, Onnikka Health Oy, 040 541 6413, teppo.virkkula@onnikkahealth.fi, www.onnikkahealth.fi
Yhteyshenkilöt
Elina Mattila-NiemiViestintäpäällikkö
Puh:050 336 1690elina.mattila-niemi@oulu.fiKuvat




Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Tutkijat kehittävät uuden menetelmän metaanipäästöjen havaitsemiseen13.5.2025 06:36:00 EEST | Tiedote
Metaani on yksi ilmakehän voimakkaimmista kasvihuonekaasuista. Uudessa projektissa Oulun yliopiston Optoelektroniikan ja mittaustekniikan -tutkimusyksikön tutkijat yhdessä Lapin ammattikorkeakoulun ja Keski-Ruotsin yliopiston FSCN- ja STC-tutkimuskeskuksien tutkijoiden kanssa kehittävät menetelmän päästöjen havaitsemiseksi ja määrän arvioimiseksi jätehuollossa, biokaasun tuotannossa, maataloudessa ja kosteikkojen ennallistamisessa.
Oulun yliopistolle excellence-laatuleima poikkeuksellisen korkealaatuisesta kehittämistyöstä12.5.2025 11:11:00 EEST | Tiedote
Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) on myöntänyt Oulun yliopistolle excellence-laatuleiman erinomaisesta toiminnan kehittämisestä. Arvioinnin mukaan yliopiston toiminta osoittaa innovatiivista edelläkävijyyttä ja pitkäjänteistä kehittämisotetta.
Kalastusvälineiden kierrätys laajenee koko Suomeen – Keräyspiste Erämessuilla 16.–18.5. Oulun yliopiston osastolla12.5.2025 06:16:00 EEST | Tiedote
Kalastusvälineet ovat merkittävimpiä merten muoviroskan lähteitä, ja niitä varten on alkamassa lain velvoittama erilliskeräys. Käytettyjen kalastusvälineiden keräystä ja kierrätysratkaisuja tutkitaan Oulun yliopiston johtamassa kansainvälisessä CIRCNETS-hankkeessa.
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu mukana valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa – suomalaisten korkeakoulujen avoimia opintoja nyt yhdessä paikassa7.5.2025 05:52:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu Oamk ovat mukana uudessa valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa, joka kokoaa korkeakoulujen avoimia opintoja yhteen paikkaan. Maksuton palvelu tekee opintojen löytämisestä ja vertailusta helppoa ja kiinnostavaa. Opinnot ovat tarjolla joustavasti kaikenikäisille, monet ajasta ja paikasta riippumatta. Opiskeltavaa löytyy esimerkiksi kestävästä kehityksestä uusiin teknologioihin ja hyvinvoinnista terveyteen ja turvallisuusalaan.
Johtavien suomalaisyritysten 6G-hankkeessa kehitetään tulevaisuuden verkkoja6.5.2025 06:36:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten yritysten ja akateemisten sidosryhmien uudessa hankkeessa tavoitteena on nopeuttaa 5G- ja 6G-verkkojen radiotaajuusteknologioiden suunnittelua.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme