ELY-keskuksetELY-keskukset

Kestävä kiertotalous etenee - Biolan Oy:n Euran biokuitutehdas valmis

Jaa
Eurassa vietettiin 7. helmikuuta maailman mittakaavassakin ainutlaatuisen biokuitulaitoksen avajaisia. Laitoksen myötä Biolan vauhdittaa turpeen käytön vähentämistä kasvualusta- ja kuiviketuotteissaan. Biokuitulaitos on saanut rahoitusta valtakunnallisesta Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelmasta.
Biolanin biokuitulaitoksen julkisivu. Kuva: Biolan Oy
Biolanin biokuitulaitoksen julkisivu. Kuva: Biolan Oy

Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelmasta hankkeelle myönnetty tuki on merkittävä, 2 629 782 €, eli noin 45 % investoinnin budjetoiduista kustannuksista. Tukipäätös Biolanin biokuitulaitos-investoinnille tehtiin keväällä 2021. Investointia on edeltänyt mittava tutkimus- ja kehitystyö, jolla sopivaa prosessia on etsitty ja tutkittu.

Uudessa biokuitulaitoksessa hyödynnetään raaka-aineena metsäteollisuuden sivuvirtoja ja suobiomassaa. Laitoksen prosessissa puuhakkeesta valmistetaan puuhierrettä, josta yhdessä suobiomassan kanssa valmistetaan kasvualustoja ja kuiviketta.

Biokuitulaitos on yksi esimerkki Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelman mahdollisuuksista

Biolan Oy:n investointihanke on yksi hyvä esimerkki maa- ja metsätalousministeriön Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelman antamista mahdollisuuksista ravinteiden kierrätyksen ja biomassojen kestävän käytön sektoreille. Valtakunnallinen ohjelmakokonaisuus koostuu TKI-toimintaa tukevasta kokeiluohjelmasta sekä biomassojen jalostukseen, ravinteiden kierrätykseen sekä hiilensidontaan liittyvästä investointituesta. Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelmakokonaisuuden päämääränä on ravinteiden kierrätykseen liittyvien elinkeinojen kehittäminen sekä huoltovarmuuden ja lannoiteomavaraisuuden turvaaminen. Tavoitteena on edistää kokonaisvaltaisesti kestävän kehityksen ja vihreän siirtymän tavoitteiden saavuttamista. Ohjelmaa hallinnoi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus.

MMM:n Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelmalla on jo edistetty laajasti ravinteiden kierrätyksen kiertotaloutta ja biomassoissa olevien ravinteiden ja energian talteenottoa ja uudelleen käyttöä vuodesta 2016 lähtien. Hankkeita on rahoitettu ohjelman toisella jaksolla elokuusta 2020 joulukuuhun 2022 yhteensä 48 kpl. Tutkimus- ja kehittämishankkeita näistä on ollut 43, joihin tukea on sidottu yhteensä n. 5,8 M€ ja viiteen investointihankkeeseen on määrärahoja käytetty n. 6,1 M€. Ohjelmalle on myönnetty vuoden 2023 valtion talousarviossa lisärahoitusta vuosille 2023 – 2025 yhteensä 13,5 M €.

Ohjelman tarjoamiin mahdollisuuksiin kannattaa tarttua ja selvittää oman hankeidean rahoitusmahdollisuus. Haku on auki jatkuvasti, mutta päätöksiä tehdään hakujaksoittain. Seuraava valintajakso päättyy 31.3.2023. Syksyllä on kaksi hakujaksoa, jotka päättyvät 31.8. ja 31.10.2023.

Lisää tietoa löytyy ohjelman verkkosivuilta. Linkki sivuille ohessa.

Yhteyshenkilöt:

Erityisasiantuntija Sanna Tikander, Maa- ja metsätalousministeriö

sanna.tikander(at)gov.fi, puh. 0295 162 178

Kehittämisasiantuntija Anja Norja, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

anja.norja(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 027 587

Kehittämispäällikkö Hanna Mäkimantila, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

hanna.makimantila(at)ely-keskus.fi, Puh. 0295 027 70

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Erityisasiantuntija Sanna Tikander, Maa- ja metsätalousministeriö
sanna.tikander(at)gov.fi, puh. 0295 162 178


Kehittämisasiantuntija Anja Norja, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
anja.norja(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 027 587


Kehittämispäällikkö Hanna Mäkimantila, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
hanna.makimantila(at)ely-keskus.fi, Puh. 0295 027 70

Kuvat

Biolanin biokuitulaitoksen julkisivu. Kuva: Biolan Oy
Biolanin biokuitulaitoksen julkisivu. Kuva: Biolan Oy
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun tienpidon ja liikenteen katsaus kertoo keskeiset tämän vuoden tienpitotoimet12.4.2024 09:58:17 EEST | Tiedote

Juuri julkaistussa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen tienpidon ja liiketeen katsauksessa esitellään Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueen keskeiset tienpitotoimet vuodelle 2024. Katsauksessa esitetään myös ELY-keskuksen järjestämän joukkoliikenteen ajankohtaiset toimet, luodaan katsaus liikennejärjestelmäsuunnitteluun ja liikenneturvallisuustyöhön sekä esitellään keskeisiä suunnitteluhankkeita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye