Tilusjärjestelyillä parannetaan ruoantuotannon kannattavuutta

Tilusjärjestely on maanmittaustoimitus, jolla korjataan ajan kuluessa pirstoutunutta kiinteistörakennetta vastaamaan nykyajan tarpeita.
− Suomen pirstoutunut peltotilusrakenne heikentää maatalouselinkeinojen kannattavuutta. Huono tilusrakenne yhdessä maatalouden rakennemuutoksen kanssa on johtanut kasvua hakevien tilojen kannalta epäedulliseen kilpailutilanteeseen. Tämä vaikuttaa koko ruokaketjun kannattavuuteen, sanoo tilusjärjestelyistä vastaava johtaja Timo Potka Maanmittauslaitoksesta.
Tilusjärjestely on käytännössä lähes ainoa keino, jolla voidaan kehittää nykyistä maatilojen tilusrakennetta. Tilusjärjestelyllä saavutettu kiinteistörakenne säilyy hyvänä ja kehittyy edelleen. Maanmittauslaitos kehittää jatkuvasti tilusjärjestelyä monipuolisemmaksi ja nopeammaksi työvälineeksi.
Miljoonien eurojen hyödyt
Vuosina 2010–2022 valmistui 81 peltotilusjärjestelyä. Niiden yhteenlaskettu pinta-ala on 108 000 hehtaaria (ha). Keskimäärin tiluksia järjesteltiin 8 300 ha vuodessa. Maanmittauslaitos laski viimeisten 12 vuoden aikana valmistuneiden tilusjärjestelyjen nettohyödyt, eli hyödyt vähennettynä tilusjärjestelyistä aiheutuneista kustannuksista. Yhteenlasketut nettohyödyt olivat 50,1 miljoonaa euroa. Keskimäärin nettohyödyt olivat 3,86 miljoonaa euroa vuodessa, ja ne koostuivat muun muassa viljelykustannusten alenemisesta ja liikenteen sujuvuuden ja turvallisuuden paranemisesta.
Tällä hetkellä pelto- ja metsätilustilusjärjestelyjä on käynnissä 36 alueella, joiden yhteispinta-ala on 52 000 hehtaaria. Lisäksi maanomistajien aloitteesta tilusjärjestelymahdollisuuksia selvitetään 13 alueella, joiden yhteenlaskettu pinta-ala on 35 000 ha. Kiinnostus tilusjärjestelyjä kohtaan on kasvanut viime vuosina.
Tilusjärjestelyillä edistetään useaa kestävän kehityksen tavoitetta
Maa- ja metsätalousministeriössä laadittiin hallitusohjelman mukainen peltojen kiinteistörakenteen kehittämisohjelma. Ohjelman tavoitteena on valmistella ja toimeenpanna kiinteistörakenteeseen liittyviä toimenpiteitä maataloustuotannon kilpailukyvyn parantamiseksi ympäristö-, vesistö-, ilmasto- ja luonnon monimuotoisuusvaikutukset huomioon ottaen.
- Kiinteistörakenteen kehittämisen ja maatalouden edellytysten parantamisen lisäksi tilusjärjestelyissä edistetään useaa kestävän kehityksen tavoitetta:
Ajomatkojen lyhetessä ja peltotyön tehostuessa fossiilisten polttoaineiden käyttö ja siitä aiheutuvat päästöt vähenevät. Ylimääräisen ajon vähetessä maatalouskoneet kestävät pidempään käytössä. - Tilusjärjestelyt vähentävät uusien peltojen raivaamistarvetta, mikä pienentää maatalouden hiilijalanjälkeä.
- Liikenne sujuvoituu ja liikenneturvallisuus paranee, kun maatalousliikenne yleisillä teillä vähenee. Myös tarpeettomaksi jääviä tasoristeyksiä voidaan poistaa tilusjärjestelyiden yhteydessä.
- Tilusjärjestelyissä toteutettavat vesienhallintatoimenpiteet vähentävät vesistökuormitusta ja ilmastopäästöjä.
- Tilusjärjestelyt tekevät suomalaisesta ruoantuotannosta kannattavampaa ja siten parantavat ruokaturvaa.Tilusjärjestelyllä voidaan lisätä koko kylän elinvoimaa, sillä se on kylän yhteinen kehittämishanke
− Tilusjärjestelyillä edistetään jatkossa maankäyttösektorin ilmastotavoitteita yhteistyössä maanomistajien ja muiden toimijoiden kanssa muun muassa mahdollistamalla kosteikkojen perustamisen ja vajaatuottoisten peltojen metsittämisen. Painopisteenä on erityisesti alavat ja vajaatuottoiset turvepellot. Samalla pidetään esillä kosteikkoviljelymahdollisuutta, kertoo palvelupäällikkö Juha Patana Maanmittauslaitoksesta.
Yhteyshenkilöt
Johtaja Timo Potka, 040 518 1824, timo.potka@maanmittauslaitos.fi
Palvelupäällikkö Juha Patana, 040 092 6672, juha.patana@maanmittauslaitos.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI
029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Kansalliset ilmakuvaus- ja laserkeilausohjelmat saavat jatkoa – luvassa entistä tarkempaa kolmiulotteista tietoa Suomesta3.7.2025 09:40:52 EEST | Tiedote
Uudet kansalliset ilmakuvaus- ja laserkeilausohjelmat käynnistyvät vuonna 2026, ja samalla laserkeilausten tarkkuus kasvaa merkittävästi. Nykyinen ohjelma päättyy kuluvana kesänä.
Rikastuta retkeilykokemustasi paikkatiedon avulla2.7.2025 07:16:38 EEST | Tiedote
Moni hyödyntää nykyään retkien suunnittelussa paikkatietopalveluja. Maanmittauslaitoksen Paikkatietoikkunasta saat paljon ideoita ja apua sekä retkeilyreittien suunnitteluun että mielenkiintoisten kohteiden löytämiseen.
Yhteismetsien laajeneminen jatkuu – kasvuhaluiseen yhteismetsään liittyminen on kannattava vaihtoehto metsänomistajalle26.6.2025 08:50:10 EEST | Tiedote
Oman yhteismetsän perustaminen kannattaa vasta, kun pinta-alaa on niin runsaasti, että metsästä saa hakkuutuloja joka vuosi. Maanmittauslaitoksen tiedot osoittavat, että yhteismetsien pinta-alat ovat kasvussa.
Kesän juttuaiheita Maanmittauslaitoksesta25.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitoksessa tapahtuu paljon myös kesällä. Suomalaisia kiinnostavat etenkin mökkeilyyn ja mökin omistamiseen liittyvät kysymykset. Kesään ajoittuvat myös maastossa ja luonnossa tehtävät työt ja kenttätutkimukset. Kokosimme alle kiinnostavimmat kesätärpit medialle Maanmittauslaitoksen toiminnasta.
Suomen ja Norjan rajankäynti päätösvaiheessa – maastotöiden lopputarkastus valmistui23.6.2025 08:27:01 EEST | Tiedote
Rajankäyntivaltuuskunnat Suomesta ja Norjasta tekivät kesäkuussa maastotöiden lopputarkastuksen Suomen ja Norjan välisellä valtakunnanrajalla. Yli kolme vuotta kestänyt rajankäyntiprosessi on pian loppumassa, ja rajankäynnin dokumentaatio luovutetaan maiden ulkoministeriöille hyväksyttäväksi. Aikanaan molemmissa maissa parlamentit hyväksyvät dokumentit ja vahvistavat rajan sijainnin seuraavien vuosikymmenten ajaksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme