Värikäs ja maukas porkkana on erinomainen juures

Porkkana (Daucus carota) on sarjakukkaisiin kuuluva kaksivuotinen kasvi. Ensimmäisenä vuotena se kasvattaa juuren, joka on kasvitieteellisesti mukula. Tämä maanalainen osa kerää vararavintoa, jonka turvin kasvi talvehtii ja kukkii seuraavana vuonna tuottaen siemeniä. Porkkanaa kasvaa villinä etelämpänä Euroopassa, mutta Suomen talvi on liian ankara talvehtimiselle.
Porkkanan juuret juontavat Keski-Aasiaan, missä villiporkkanoista valikoitui viljelykelpoisia, vahvajuurisia yksilöitä. Suomessa porkkanaa on viljely 1600-luvulta lähtien.
Alun perin porkkanat olivat pääosin purppuranvärisiä, punaisia tai valkoisia. Hollantilaiset onnistuivat jalostamaan näistä vaihtoehdoista meillä suosituimman oranssin porkkanan, jonka väri kuvastaa samalla Alankomaiden kuningashuoneen Orania-Nassaun kuningassuvun tunnusväriä.
Porkkanan lähisukulaisia ovat muun muassa kumina, koiranputki ja palsternakka.
Porkkana tekee hyvää keholle
Ravintoarvoiltaan ja terveysvaikutuksiltaan porkkana on loistava. Se sisältää runsaasti A-vitamiinin esiasteena toimivaa beetakaroteenia, jota saa sopivan päiväannoksen keskikokoisesta porkkanasta.
Elimistössä beetakaroteeni muuttuu rasvaliukoiseksi A-vitamiiniksi, jolla on tärkeä rooli muun muassa silmien terveydelle, hermoston toiminnassa, ihon terveyden ja kasvun ylläpitäjänä sekä tulehdusten ehkäisijänä. Tämä vitamiini suojaa muun muassa ihon solukoita auringonvalolta ja muilta happiradikaaleilta.
Beetakaroteenin lisäksi porkkanassa on monia kivennäisaineita, kuten seleeniä, kaliumia ja kalsiumia.
Sadassa grammassa porkkanaa on energiaa 33 kcal. Suurin osa energiasta tulee hiilihydraateista, rasvaa ja proteiinia porkkanassa ei juurikaan ole. Porkkana sopii niin keventäjän, karppaajan kuin herkkusuunkin lautaselle. Porkkanat ovat myös kuidun lähde. Kuitua on toki monissa muissakin kasviksissa, mutta porkkanoiden etuna on niiden monipuolisuus – porkkanoita popsii mielellään monin eri tavoin valmistettuna, ja samalla ollaan lähempänä ravitsemissuositusten mukaista 500 gramman päivittäistä kasvispottia. Porkkanoiden rouskuttelu tarjoaa työtä myös hampaille.
Hyvin säilyvää ja syötävää naatista juureen
Porkkanan säilyvyys jääkaapissa on erinomainen, kunhan se saa olla rauhassa etyleeniä tuottavilta kasviksilta ja hedelmiltä kuten omena, avokado ja tomaatti. Hieman itäneenäkin se on usein täysin käyttökelpoinen. Porkkana on hyvä valinta ostoskoriin, sillä se taipuu moneen muotoon ja makuun niin raakana kuin kypsänäkin. Sen voi hyödyntää kokonaan juuresta naattiin saakka, sillä naatista saa valmistettua erinomaista pestoa, jossa basilikan voi korvata naateilla.
Sujauta oranssia hehkua ja makeaa makua uuniruokiin, laatikoihin ja lämpimiin salaatteihin
Porkkanan suosion taustalla on sen mieto, hivenen makea maku. Mietous antaa tilaa muiden raaka-aineiden aromeille ja makeus sopii hyvin yhteen erilaisten mausteiden − kuten kanelin, neilikan, yrttien, chilin, inkiväärin, hunajan ja valkosipulin kanssa.
Porkkana on lyömätön raaka-aine niin suolaisissa kuin makeissa ruoissa, sekä arki- että juhlapöydässä. Se tuo mehevyyttä lähes kaikkiin ruokiin ja sen avulla voidaan keventää ruokavaliota sekä korvata arvokkaampia raaka-aineita. Monille porkkana on helppo naposteltava ihan sellaisenaan ja erityistä herkkua raasteen muodossa. Monipuolisuutensa vuoksi se sopii vaikka kokonaisen menun teemaksi: alkupalaksi sosekeittoa, pääruoaksi porkkanalettuja ja aterian kruunuksi kuohkeaa porkkanakakkua, tuota klassikkojen klassikkoa.
Porkkana taipuu myös huippuravintoloiden ruokalistoille. Monipuolisena raaka-aineena se tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia reseptien kehittelyyn esimerkiksi pikkelöitynä, fermentoituna sekä erilaisten jälkiruokien kuten jäätelöiden, sorbettien ja kakkujen perustana.
Tiesitkö tätä:
- Porkkana on perunan jälkeen suosituin kasvis ja sitä syödään vuosittain yhdeksän kiloa henkeä kohden.
- Myynnissä oleva porkkana on pääsääntöisesti kotimaassa kasvatettua. Sitä viljelee ammattimaisesti noin 300 puutarhayrittäjää yli 1700 hehtaarin peltoalalla. Luomuporkkanaa viljelee noin 40 yritystä.
- Oranssien porkkanoiden lisäksi Suomessa viljellään valkoisia, keltaisia ja violetteja porkkanoita, joita myydään myös valmiina lajitelmina.
Kokeile porkkanaa myös:
- raasteena kaurapuurossa ja raakakakkupalleroissa
- mehuna tyrnin kanssa sekoitettuna
- soseena pastassa ja risotossa
- makeana hillona tai marmeladina
- paahdettuna hot dogin välissä
- friteerattuna juureslastuissa
- pikkelöitynä kukkakaalin ja retiisin kanssa
- savustettuna ja sitruksella marinoituna (porkkala).
Kurkkaa myös herkulliset porkkareseptit:
Porkkanakauratto ja paahdettua porkkanaa
Porkkana-puolukkakakku
Reseptit nettisivuillamme: https://www.mtk.fi/-/porkkana-23
Lisätiedot:
Mika Virtanen, asiantuntija, MTK, puutarha ja kasvinterveys, 040 054 4728
Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, 040 568 8802
Kuvat
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Komission tiukkaa ilmastotavoitetta ei voida saavuttaa maankäyttösektorilla2.7.2025 14:59:35 EEST | Tiedote
EU-komissio julkaisi tänään tavoitteensa vähentää unionin alueen kasvihuonekaasupäästöjä 90 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen ja linjassa pitkän aikavälin ilmastotavoitteiden kanssa. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK pitää ilmastotyötä välttämättömänä, mutta korostaa, ettei tiukkaa yleistavoitetta voida saavuttaa nykyisillä, epärealistisilla odotuksilla maankäyttösektoriin liittyen.
Koneen Säätiöltä merkittävä rahoitus MTK:lle25.6.2025 13:35:00 EEST | Tiedote
Koneen Säätiön Metsän puolella -aloite myöntää yhteensä 2,2 miljoonaa euroa kolmelle hankkeelle, jotka edistävät luonnonarvomarkkinan käynnistymistä Suomessa. MTK:lle säätiö myöntää 500 000 euroa. Rahoituksella kehitetään metsänomistajalähtöisiä luontoarvomarkkinapalveluita.
Avomaankurkun satokausi on käynnissä – ennuste lupaa keskitasoista satoa25.6.2025 07:50:00 EEST | Tiedote
Avomaankurkku on nyt kotimaisimmillaan ja parhaimmillaan. Avomaankurkku on tutun kasvihuonekurkun topakka ja luonteikas serkku, mutta herkkä sellainen. Väärä kuljetuslämpötila, vetoisa tai kylmä säilytys kaupassa ja kotona voivat pilata kurkun matkan pellolta lautaselle. Kun viljely, kuljetus ja säilytys tehdään oikein, on lopputuloksena suomalaisten rakastama kesäherkku, joka maistuu sellaisenaan tai osana kesäruokia ja jatkaa ilahduttamista pitkälle syyskesään.
METSO-ohjelman rahoitus on turvattava myös jatkossa24.6.2025 13:08:13 EEST | Tiedote
Valtioneuvosto hyväksyi Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman eli METSO-ohjelman vuonna 2014. Nykyisen ohjelmakauden on määrä jatkua vuoden 2025 loppuun saakka. MTK on ollut mukana työryhmässä valmistelemassa uutta ohjelmakautta, joka alkaisi vuoden 2026 alussa. MTK:n ympäristöasiantuntija Heli Siitarin mukaan on välttämättömänä, että maanomistajia vapaaehtoiseen suojeluun kannustavan työkalun riittävä rahoitus turvataan myös jatkossa.
Laatua Suomesta Oy kokoaa laatutyön saman katon alle24.6.2025 11:11:23 EEST | Tiedote
Suomalaisen elintarvikeketjun vahvuus perustuu käytännön laatutyöhön alkutuotannossa ja elintarvikkeiden jalostuksessa. Marraskuussa 2024 perustettu Laatua Suomesta Oy kokoaa yhteen maatalouden, puutarhatuotannon sekä elintarvikkeita jalostavien yritysten laatutyön. Juuri avatuilla www.laatuasuomesta.fi -verkkosivuilla pääsee nyt seikkaperäisesti tutustumaan ajankohtaisiin ja kehitteillä oleviin laatujärjestelmiin ja yhtiön tarjoamiin palveluihin. Laatua Suomesta Oy:n perustajia ovat MTK, SLC, Kauppapuutarhaliitto ry sekä Hedelmän- ja Marjanviljelijäin Liitto ry.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme