Työelämägallup: Puolet harkitsisi työpaikan vaihtoa, jos ei saisi tehdä etätöitä

Työelämässä olevat arvioivat etätyön lisänneen eniten työn itsenäisyyttä (60 % vastaajista), työtyytyväisyyttä (54 %) ja työn tuottavuutta (50 %). Etätöiden tekemisellä on ollut positiivinen vaikutus myös kokemukseen oman työn hallinnasta ja mielekkyydestä.
Suomen Yrittäjien teettämään Työelämägallupiin vastasi yli 1 000 työelämässä olevaa tammikuussa 2023.
- Etätöiden salliminen on työnantajalle kilpailuetu rekrytoinneissa. Työelämägallupin mukaan moni nuori painottaa etätyön arvoa ja olisi valmis vaihtamaan työpaikkaa, jos etätyö ei olisi mahdollista, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo.
- Lähityön ja työyhteisön tuoma lisäarvo ymmärretään, siksi työpaikoille on palattu laajalti. Silti kokemukset etätyöstä vaikuttavat olevan edelleen varsin myönteisiä. Hybridityöstä - ollaan vaihtelevasti etänä tai työpaikalla - on tullut työelämän arkea.
- Jos monipaikkatyö luo arvoa työnantajalle ja työntekijöille, sitä kannattaa tehdä. Viime kädessä työnantaja kuitenkin ratkaisee, missä ja miten töitä tehdään, Pentikäinen muistuttaa.
Suomen Yrittäjät on laatinut ohjeistuksen siitä, mitä työnantajan on huomioitava, kun yrityksessä tehdään etätöitä.
Eniten vähentymistä etätyön seurauksena arvioidaan tapahtuneen sairauspoissaoloissa (52 %), perhearkeen liittyvissä ongelmissa (47 %) ja koetussa stressissä (44 %).
Etätyöstä raportoidaan myös kielteisiä vaikutuksia. Enemmistö (54 %) on sitä mieltä, että etätyö on vaikeuttanut työn ja vapaa-ajan erottamista. Eri mieltä asiasta on 45 % etätöitä tehneistä.
Työnantaja suhtautuu myönteisesti etätyöhön
Valtaosa (79 %) työllisistä on sitä mieltä, että oma työnantaja suhtautuu myönteisesti monipaikkatyöhön. Eri mieltä asiasta on vain 13 %.
Jos monipaikkainen työ lisääntyisi, sitä haluttaisiin tehdä sekä kotona (67 %) että työpaikalla (60 %). Viidennes haluaisi tehdä monipaikkaista työtä vapaa-ajan asunnolla.
- Töitä voi tehdä työpaikalla, kotona, vapaa-ajan asunnossa tai muualla. Monipaikkatyö ei sovi kaikille, mutta monella se lisää työiloa, tyytyväisyyttä ja tuottavuutta, Pentikäinen tiivistää.
Etätöiden tekeminen on vähäisintä hyvinvointialueilla (28 %). Etätöiden tekeminen on yleisintä henkilömäärältään suurimmissa työpaikoissa. 10–49 työntekijän työpaikoissa etätöitä on tehnyt 32 % ja yli 100 työntekijän työpaikoissa 69 %.
Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä.
Näin kysyttiin
Työelämägallupin toteutti Kantar Public Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta 19. – 26.1.2023. Tutkimuksessa oli vastaajana 1028 työllistä (palkansaajat, yrittäjät, lomautetut ja työttömät). Tutkimusaineisto on väestöedustava vastaajien sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan. Tulosten luottamusväli kokonaistuloksen (n=1028) osalta on +- 3,1 %-yksikköä 50 % tulostasolla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikael Pentikäinentoimitusjohtaja
Puh:040 504 1944mikael.pentikainen@yrittajat.fiKuvat

Liitteet
Tietoja julkaisijasta

Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI
09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 61 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Yrittäjät: Työelämäuudistukset maltillisia kansainvälisessä vertailussa28.9.2023 07:38:39 EEST | Tiedote
Hallituksen työelämäuudistukset ovat Suomen keskeisiin kilpailijamaihin verrattuna maltillisia, osoittaa Suomen Yrittäjien vertailu. ”Hallituksen on syytä pitää ohjelmastaan kiinni ja tuoda suomalainen sääntely samalle viivalle kilpailijoiden kanssa. Vastaavia muutoksia on tehty Suomen verrokkimaissa paljon Suomea aikaisemmin”, johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo.
Tervetuloa Valtakunnallisille yrittäjäpäiville ja Yrittäjien presidenttitenttiin 6. - 7.10.26.9.2023 11:47:03 EEST | Tiedote
Mitä kerrottavaa presidenttiehdokkailla on yrittäjille? Mitkä ovat yrittäjien tunnelmat? Mitkä yritykset palkitaan Valtakunnallisilla yrittäjäpalkinnoilla?
Mikael Pentikäisen blogi: Työmarkkinareformeille on huutava tarve26.9.2023 06:58:58 EEST | Tiedote
Ay-liike on käynyt näyttävään taisteluun hallituksen työmarkkinauudistuksia vastaan. Erilaisia toimenpiteitä on käynnissä harva se päivä. Toistaiseksi toimet ovat olleet maltillisempia kuin johtajien puheet. Toivottavasti niin on jatkossakin, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kirjoittaa.
Yrittäjägallup: Paikallinen sopiminen ja irtisanomisen helpottaminen hallituksen tärkeimmät uudistukset yrityksille25.9.2023 08:00:02 EEST | Tiedote
Yrittäjien ja yritysten edustajien mielestä hallituksen tärkeimmät työllistämistä auttavat uudistukset ovat paikallisen sopimisen lisääminen sekä määräaikaisten työsopimusten sekä henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen. ”Yrittäjät odottavat, että uudistuksia viedään määrätietoisesti eteenpäin eikä hallitus horju ammattiliittojen painostuksen ja uhkailun alla”, sanoo toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä.
Yrittäjät: Kenenkään ei ole pakko osallistua SAK:n tempauksiin22.9.2023 12:42:44 EEST | Tiedote
Jokaisella työntekijällä on halutessaan oikeus tehdä työtä, eikä SAK:laiset liitot voi tätä estää, johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme