SDP EDUSKUNTA

SDP:n Matias Mäkynen: “Ensi vaalikaudella järjestettävä laaja kokeilu nelipäiväisestä työviikosta”

Jaa
Työuupumus tai kohonnut riski siihen vaivaa jo joka neljättä nuorta aikuista Suomessa. Kansanedustaja, SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen esittää yhdeksi lääkkeeksi ilmiöön sitä, että ensi vaalikaudella järjestetään laaja kokeilu nelipäiväisestä työviikosta.
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Britanniassa järjestettiin viime vuonna maailman laajin nelipäiväisen työviikon kokeilu, johon osallistui 61 työpaikkaa ja noin 2900 työntekijää.

- Nelipäiväisen työviikon ajatuksena on, että työstä maksetaan edelleen sama palkka ja työntekijälle jää enemmän vapaa-aikaa. Britanniassa päättyneen laajan kokeilun tulokset ovat sen tasoisia, että Suomessakin tulisi viimein lopettaa aiheesta SDP:lle naljailu ja nähdä nelipäiväinen työviikko realistisena ja toivottavana lähitulevaisuuden kehityssuuntana. Tämä olisi paitsi työntekijöiden, myös yritysten kannalta järkevää, Mäkynen toteaa.

Tutkimukseen osallistuneet saivat neljässä päivässä enemmän töitä aikaan kuin viidessä päivässä. Lisäksi he alkoivat voimaan paremmin sekä fyysisesti että psyykkisesti. Myös poissaoloja kertyi vähemmän ja henkilöstön halu pysyä työpaikassaan parani, mistä syntyi säästöjä rekrytointikuluihin. Tuottavuuden kasvu syntyi hyvinvoinnin paranemisen lisäksi siitä, että työpäiviä tehostettiin karsimalla muun muassa kokousten ja työmatkojen määrää niin, että varsinaisille työtehtäville vapautui enemmän aikaa. Yli 90% kokeiluun osallistuneista yrityksistä aikoo toistaiseksi jatkaa nelipäiväistä työviikkoa.

- Kokeilu osoitti nelipäiväisen työviikon olevan kaikin puolin järkevä ja kokeilemisen arvoinen ratkaisu sekä työntekijöiden että yritysten kannalta. Siksi ensi vaalikaudella tulisi järjestää vastaava laaja kokeilu myös Suomessa. Kun työntekijät voivat paremmin ja poissaoloja kertyy vähemmän, mahdollisesti myös sairausvakuutusmaksuja voitaisiin laskea kokeilussa mukana oleville, Mäkynen jatkaa.

- Työuupumus on nykyään valtavan yleistä, ja sen seurauksena myös Suomeen on rantautunut keskustelu quiet quitting -ilmiöstä. Siinä ajatuksena on, että työssä tehdään vain rooliin määritellyt tehtävät ja omaa vapaa-aikaa arvostetaan niin, ettei esimerkiksi ennalta sopimattomiin ilta- tai viikonlopputehtäviin tai muuhun jatkuvaan yllättävään joustamiseen suostuta automaattisesti oman terveyden ja onnellisuuden kustannuksella. Tämä on mielestäni oikea suunta kohti terveempää työskentelykulttuuria. Samaan aikaan täytyy kuitenkin turvata yritysten tuottavuus. Britannian kokeilu osoittaa, että molemmat ovat mahdollisia samanaikaisesti, Mäkynen päättää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Perholehto: Jo riittää ilmasto- ja luontopolitiikan jarruttaminen!17.5.2024 13:50:00 EEST | Tiedote

– Ilmastonmuutoksen ja luontokadon pysäyttäminen on välttämättömyys, ei valinta. Ilmasto- ja luontotoimista luistaminen vaarantaa kestävän kasvun ja työllisyyden. Kyllä ihmisten ja elinkeinoelämän pitää voida luottaa siihen, että se pidetään, mitä sanotaan, perustelee kansanedustaja Pinja Perholehto (sd). Tämän vuoksi SDP esittää hallitukselle epäluottamusta sen riittämättömästä ilmasto- ja luontopolitiikasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye