Novo Nordisk Farma Oy

Pitkälle edenneen sydämen vajaatoiminnan tutkimus ja hoito etenevät – sydämen toimintaa palauttavaa soluterapiaa on annettu ensimmäistä kertaa potilaalle kliinisessä tutkimuksessa.

Jaa
Sydämen vajaatoimintaa sairastaa maailmanlaajuisesti yli 65 miljoonaa ihmistä. Nykyhoidoilla sairauden etenemistä voidaan hidastaa mutta ei pysäyttää. Lääketeknologiayhtiö Heartseedin ja pohjoismaisen lääkeyhtiön Novo Nordiskin kliinisessä tutkimuksessa on annettu ensimmäistä kertaa potilaalle HS-001-valmistetta eli soluterapiaa. Valmiste on suunniteltu palauttamaan sydämen toimintaa potilaille, joilla on pitkälle edennyt sydämen vajaatoiminta.

Tokio, Japani ja Bagsværd, Tanska, 10.2.2023 

Heartseed Inc. (Heartseed) ja Novo Nordisk A/S ovat ilmoittaneet, että Heartseed on onnistuneesti antanut HS-001-valmistetta ensimmäiselle potilaalle vaiheen I/II kliinisessä tutkimuksessa. HS-001 on tutkimusvaiheessa oleva soluterapiavalmiste sydämen vajaatoiminnan hoitoon. Kliinisessä LAPiS-tutkimuksessa on mukana 10 potilasta, joilla on iskeemisen sydänsairauden aiheuttama pitkälle edennyt sydämen vajaatoiminta.

Riippumaton turvallisuusarviointitoimikunta on arvioinut neljän viikon tiedot kyseisestä potilaasta, jolla on pitkälle edennyt sydämen vajaatoiminta, ja antanut luvan tutkimuksen jatkamiseen.

Sydämen vajaatoiminta on krooninen, etenevä tila, jossa sydänlihas ei pysty pumppaamaan riittävästi verta elimistön veren- ja hapentarpeeseen nähden. Sydämen vajaatoiminta vaatii usein sairaalahoitoa, ja yli puolet diagnoosin saaneista henkilöistä kuolee viiden vuoden kuluessa1. Maailmanlaajuisesti sydämen vajaatoimintaa sairastaa yli 65 miljoonaa henkilöä, ja sen aiheuttajana on useimmiten jokin sydänsairaus, kuten iskeeminen sydänsairaus, kardiomyopatia tai kohonnut verenpaine2. Tilaa ei voida parantaa. Nykyhoidoilla voidaan hidastaa sairauden etenemistä mutta ei pysäyttää sitä3, ja sairastavuus ja kuolleisuusluvut ovat edelleen suuria4.

LAPiS-tutkimus on 52-viikkoinen, avoin vaiheen I/II tutkimus, jossa annosta suurennetaan. Se tehdään Japanissa useissa tutkimuskeskuksissa potilailla, joilla on iskeemisen sydänsairauden aiheuttama pitkälle edennyt sydämen vajaatoiminta. HS-001 siirretään sydämen sairaaseen kudokseen avosydänleikkauksessa, elektiivisen sepelvaltimon ohitusleikkauksen yhteydessä. Tutkimukseen otetaan 10 potilasta kahteen ryhmään, jotka jaetaan annoskokojen mukaisesti. Potilaille annetaan joko 50 miljoonaa tai 150 miljoonaa sydänlihassolua. Tutkimuksen ensisijainen päätetapahtuma on turvallisuus 26 viikon kuluttua siirrosta. Toissijaisia tehon päätetapahtumia ovat vasemman kammion pumppauskyky ja sydämen seinämän liike.

HS-001 on tutkimusvaiheessa oleva soluterapiavalmiste. Se koostuu puhdistetuista sydänlihassoluryppäistä (kardiomyosyyttisferoideista), jotka on saatu indusoiduista pluripotenteista kantasoluista (iPSC) ja jotka on suunniteltu palauttamaan sydänlihaskudosta ja sydämen toimintakykyä potilailla, joilla on pitkälle edennyt sydämen vajaatoiminta. Useissa prekliinisissä tutkimuksissa on osoitettu, että indusoiduista pluripotenteista kantasoluista kasvatetut sydänlihassolut parantavat sydämen toimintaa5.

Soluterapian odotettu vaikutusmekanismi on siirrettyjen sydänlihassolujen kiinnittyminen potilaan sydänlihakseen eli myokardiumiin, mikä parantaa sydämen minuuttitilavuutta, sekä uusien verisuonten muodostuminen siirtokohdan ympärille.

”Olen kardiologina työskennellyt jo monien vuosien ajan kehittääkseni lääkkeitä, joilla voitaisiin edistää sydänkudoksen uudistumista. Tavoitteena on voida hoitaa sydämen vajaatoimintaa sairastavia potilaita, joiden sydämen toiminta on heikentynyt niin paljon, että arki ei suju. Tavoitteen saavuttamiseksi perustimme Heartseed-yhtiön, ja olemme jatkaneet kehitystyötämme potilasturvallisuus ja potilaille koituva hyöty etusijalla”, sanoo Heartseed-yhtiön toimitusjohtaja Keiichi Fukuda.

”Ensimmäinen HS-001-siirto on tehty onnistuneesti, mikä on ensimmäinen askel pitkään kehittämäni hoidon saamiseksi käyttöön. Olemme tästä erittäin tyytyväisiä ja haluan kiittää lämpimästi kaikkia, jotka ovat osallistuneet tähän hankkeeseen.”

”Soluterapia saattaa tarjota mahdollisuuden taudinkulkua muuntaviin hoitoihin vakavaa, kroonista sairautta sairastaville ihmisille. Olemme erittäin tyytyväisiä, että yhteistyökumppanimme Heartseed-yhtiössä ovat aloittaneet kliiniset tutkimukset, joissa arvioidaan tätä lähestymistapaa sydämen vajaatoiminnan hoitoon”, sanoo Novo Nordiskin soluterapiatutkimuksen ja -tuotekehityksen varapääjohtaja Jacob Sten Petersen.

”Pyrimme hyödyntämään Heartseedin uraauurtavaa työtä Japanissa ja kehittämään hoidon sydämen vajaatoimintaa sairastaville ihmisille eri puolilla maailmaa.”

_______________________

Viitteet

1 Jones NR, ym. European Journal of Heart Failure 2019 Nov; 21(11): 1306–1325 Survival of patients with chronic heartfailure in the community: a systematic review and meta‐analysis - PMC (nih.gov)

2Bragazzi NL, ym. Preventive Cardiology 2021;28(15):1682-1690 Burden of heart failure and underlying causes in 195countries and territories from 1990 to 2017 – PubMed (nih.gov)

3McDonagh TA, ym. European Heart Journal 2021 Sep 21;42(36):3599-3726 2021 ESC Guidelines for the diagnosis andtreatment of acute and chronic heart failure - PubMed (nih.gov)

4Savarese G, Lund LH. Cardiac Failure Review. 2017;03(01):7-11 Global Public Health Burden of Heart Failure - PubMed(nih.gov)

5 Kawaguchi S, ym. JACC Basic Translational Science 2021 Feb 19;6(3):239-254 Intramyocardial Transplantation ofHuman iPS Cell-Derived Cardiac Spheroids Improves Cardiac Function in Heart Failure Animals - PubMed (nih.gov)

FI23NNM00005 03/2023

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Novo Nordisk Farma Oy
Novo Nordisk Farma Oy
Linnoitustie 6
02600 ESPOO

020 762 5300http://www.novonordisk.fi

Heartseed

Heartseed Inc. perustettiin vuonna 2015 tavoitteena kehittää ja kaupallistaa professori Keiichi Fukudan ja hänen työryhmänsä Tokion Keio-yliopiston kardiologian laitoksella kehittämää sydämen remuskularisaatiohoitoa. Heartseed on kehittänyt omaa teknologiaa sydänlihassoluvalmisteen valmistusprosessin kaikkiin vaiheisiin, esimerkiksi puhdistukseen, solujen siirtoon ja indusoitujen pluripotenttien kantasolujen tuotantoon. Heartseed-yhtiölle myönnettiin ”Minister of Science and Technology Policy Award” -palkinto Japan Venture Awards -tapahtumassa vuonna 2021, ”Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology Award” -palkinto Academic Startups -tapahtumassa vuonna 2021 ja ”Most Promising Pipelines Awards (iPSC)” -palkinto Asia Pacific Cell & Gene Therapy Excellence Awards
-tapahtumassa vuonna 2022. Lisätietoa on saatavilla seuraavista linkeistä: heartseed.jp, LinkedIn ja YouTube.

Novo Nordisk

Novo Nordisk on vuonna 1923 perustettu johtava terveydenhuollon yritys, jonka päämaja sijaitsee Tanskassa. Tavoitteemme on saada aikaan muutos diabeteksen ja muiden vakavien kroonisten sairauksien, kuten liikalihavuuden ja harvinaisten veri- ja hormonaalisten sairauksien, voittamiseksi. Teemme sen toteuttamalla tieteellisiä läpimurtoja, laajentamalla lääkkeidemme saatavuutta ja työskentelemällä sairauksien ehkäisemiseksi ja lopulta parantamiseksi. Novo Nordisk työllistää noin 49 000 ihmistä 80 eri maassa ja markkinoi tuotteitaan noin 170 maassa. Lisätietoja löydät: novonordisk.com, Facebook, Twitter, LinkedIn ja YouTube.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Novo Nordisk Farma Oy

Tuore tutkimus: Työikäisten diabetespotilaiden määrä kasvaa ja hoitotasapaino on keskimääräistä heikompi25.9.2023 08:15:00 EEST | Tiedote

Tuoreessa suomalaistutkimuksessa on selvitetty rekisteriaineiston perusteella tyypin 2 diabetesta sairastavien suomalaisten hoidon tilaa ja hoitotasapainoa. Tutkimuksen tulokset ovat merkittäviä: sairauden esiintyvyys kasvaa Suomessa voimakkaasti ja huomattavaa on työikäisen väestön keskimääräistä heikompi hoitotasapaino. Huonosti hoidetun diabeteksen seuraukset ovat sekä yksilötasolla että kansanterveydellisesti huolestuttavia. Tutkimuksen tulokset täydentävät THL:n diabetesrekisterin tuloksia.

Semaglutidi 2,4 mg vähentää ylipainoisilla tai lihavilla aikuisilla merkittävien sydän- ja verisuonitapahtumien riskiä 20 prosentilla11.8.2023 09:14:25 EEST | Tiedote

Bagsværd, Tanska, 8. elokuuta 2023 Novo Nordisk on julkistanut päätulokset sydän- ja verisuonitapahtumia selvittävän SELECT-tutkimuksen tärkeimmät tulokset. Kaksoissokkoutetussa tutkimuksessa verrattiin ihonalaista, kerran viikossa annettavaa 2,4 mg:n annosta semaglutidia lumelääkkeeseen normaalihoidon lisänä merkittävien sydän- ja verisuonitapahtumien ehkäisemiseksi enintään viiden vuoden ajan. Tutkimukseen osallistui 17 604 vähintään 45-vuotiasta henkilöä, jotka olivat ylipainoisia tai lihavia ja joilla oli todettu sydän- ja verisuonitauti, mutta ei diabetesta. Tutkimus osoitti tilastollisesti merkitsevän eron semaglutidin ja lumelääkkeen välillä: semaglutidia saaneilla esiintyi 20 prosenttia vähemmän merkittäviä sydän- ja verisuonitapahtumia1. Tutkimuksen päätavoitteeksi oli määritelty ensimmäisen merkittävän sydän- ja verisuonitapahtuman ilmaantuminen. Merkittävällä sydän- ja verisuonitapahtumalla tarkoitettiin tutkimuksessa sydän- ja verisuonitaudista johtuvaa kuolemaa, ei-kuolema

Aspect Biosystems ja Novo Nordisk solmivat yhteistyösopimuksen kehittääkseen diabeteksen ja lihavuuden hoitoon tarkoitettuja biotulostettuja kudoshoitoja12.5.2023 14:30:15 EEST | Tiedote

Yhteistyössä hyödynnetään Aspectin kehittämää biotulostusteknologiaa ja Novo Nordiskin kantasolujen erilaistamiseen sekä soluhoitojen kehittämiseen ja valmistamiseen liittyvää osaamista ja teknologiaa. Aspect saa etumaksuina 75 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria ja välitavoitemaksuina enintään 650 miljoonaa dollaria kustakin yhteistyön tuloksena syntyneestä tuotteesta sekä lisäksi porrastettuja rojaltimaksuja.

Novo Nordiskin älykkäät insuliinikynät ovat nyt yhteensopivia Abbottin FreeStyle LibreLink -mobiilisovelluksen kanssa Suomessa10.11.2022 09:07:50 EET | Tiedote

Espoo, 10.11.2022 NovoPen® 6 ja NovoPen Echo® Plus älykkäät insuliinikynät ja Abbottin FreeStyle LibreLink® -mobiilisovellus ovat jatkossa yhteensopivia Suomessa. Yhteyden myötä insuliinin annostelutiedot voidaan siirtää älykynästä† FreeStyle LibreLink® -sovellukseen, jossa ne näkyvät yhdessä glukoositietojen kanssa. Tämä voi helpottaa diabetesta sairastavien sairauden seurantaa sekä hallintaa. Lisäksi tiedot voidaan välittää potilasta hoitaville terveydenhuollon ammattilaisille Abbottin LibreView‡-järjestelmän kautta. “Tällä hetkellä insuliinin annostelu- sekä glukoositiedot tallennetaan usein erikseen, jos ollenkaan. Nyt käyttäjät voivat yhdellä skannauksella nähdä FreeStyle LibreLink® -sovelluksessa, kuinka NovoPen®†-kynän tallentamat insuliinin annostelutiedot vaikuttavat glukoositasoihin. Tällä tavoin käyttäjät voivat havaita muutokset ja ryhtyä toimiin reaaliajassa. Myöhemmin he voivat esittää kysymyksiä tai keskustella havainnoista lääkärin tai hoitajan kanssa”, kommentoi Novo N

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme