Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingissä on todettu useita osterien aiheuttamia ruokamyrkytyksiä

Jaa
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut selvittää ruokamyrkytyksiä, joiden epäillään liittyvän ruokailuun useissa eri ravintoloissa ja pop-up-tapahtumassa helmikuun alusta lähtien. Tällä hetkellä sairastuneita on tiedossa noin 20.

Sairastuneet ovat syöneet ostereita. Ympäristöpalvelut on ottanut ravintoloista elintarvikenäytteitä ja Helsingin kaupungin epidemiologinen toiminta potilasnäytteitä. Näytteistä on löydetty norovirusta.

Elintarviketurvallisuusyksikkö pyytää ravintolassa syöneitä ja sairastuneita ottamaan yhteyttä

Henkilöitä, jotka ovat syöneet ostereita ravintola Fisken på Diskenissä, Ravintola Naturassa, Ravintola Gilletissä, The Cock -ravintolassa, Ravintola Meripaviljongissa ja pop-up-tapahtumassa ravintola Sake bar & Izakayassa helmikuussa 2023 ja sairastuneet ruokailun jälkeen, pyydetään ottamaan yhteyttä elintarviketurvallisuusyksikköön. Sairastumisia voi liittyä myös muihin ravintoloihin.

Yhteydenottoa toivotaan sairastuneilta ensisijaisesti sähköisellä ruokamyrkytyslomakkeella osoitteessa https://ilppa.fi. Yhteyttä voi ottaa myös puhelimitse ma–pe klo 8–16 p. 09 310 31527.

Norovirus on Suomessa yleisin äkillisten suolistoinfektioiden aiheuttaja

Ostereiden on todettu aiemminkin välittäneen norovirustartuntoja. Kuumentamatta syötävät osterit ovat yleisiä epidemian välittäjäelintarvikkeita, koska ne siivilöivät itseensä noroviruksia eläessään ihmisen ulosteella saastuneessa vedessä. Norovirus tuhoutuu, kun elintarviketta kuumennetaan +90 celsiusasteessa kahden minuutin ajan. 

Norovirus tarttuu helposti henkilöstä toiseen joko suoraan tai välillisesti esimerkiksi saastuneiden pintojen välityksellä. Norovirus voi tarttua herkästi myös saastuneiden elintarvikkeiden tai veden välityksellä. Hyvin pieni määrä viruksia riittää aiheuttamaan tartunnan. Noroviruksen itämisaika on yleensä 12–48 tuntia. Tyypillisiä oireita ovat ripuli, pahoinvointi tai oksentelu sekä usein myös kuume, vatsakipu ja -krampit. Oireet alkavat usein hyvin äkillisesti ja kestävät yleensä noin 12–72 tuntia.

Osa ravintoloista on jo tarkastettu ruokamyrkytysepidemiaepäilyn jälkeen, ja ostereiden maahantuojat ovat ryhtyneet elintarvikkeiden takaisinvetoon.

Ympäristöpalvelut selvittää epidemiaa yhteistyössä Helsingin kaupungin epidemiologisen toiminnan kanssa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ruokamyrkytysepidemia, osterit:


Riikka Åberg
Elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö
p. 09 310 32010
riikka.aberg@hel.fi
Norovirusinfektion oireet:

Eeva Särelä
Epidemiologisen toiminnan tartuntataudeista vastaava lääkäri
p. 09 310 28814
eeva.sarela@hel.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme