Tampere ennen ja nyt -näyttely päättyy
Aihetta lähestytään 20 kohteen kautta ennen ja nyt -vertauksin. Katsaus luodaan myös tulevaisuuden Tampereeseen. Muutoksen rinnalla tarkastellaan kaupungin pysyvyyttä. Visuaalisesti vaikuttavan näyttelyn valokuvat ja videot ovat Vapriikin kuva-arkiston kokoelmista.
Kaupunkikuva muuttuu jatkuvasti. Rakennetussa ympäristössä on samanaikaisesti läsnä monia aikakerrostumia. Parhaillaan Tampere käy läpi suurinta kaupunkikuvallista muutostaan vuosikymmeniin. Kun kaikki käynnissä olevat kaupunkisuunnittelu- ja rakentamishankkeet on saatu toteutettua, Tampere näyttää monilta osin erilaiselta kuin nyt.
- Parhaiten kaupunkikuvan muutoksen havaitsee menneisyyden kautta. Käytännössä kaupungin muutosta voi tarkastella vertailemalla eri aikoina otettuja valokuvia, kertoo Antti Liuttunen.
- Useimmiten kaupunkikuvalla tarkoitetaan olemassa olevaa rakennettua ympäristöä, mutta sillä on myös aineeton ulottuvuutensa: nyt jo kadonnut kaupunki sekä toimijoiden kaupunkitilalle antamat arvot ja merkitykset.
Yksi suuri haaste on pirstoutuneen kaupunkikuvan eheyttäminen, sillä Tampereen keskeinen kaupunkialue on vain ydinosaltaan rakennettu kaupunkimaisen tiiviisti. Edellinen suuri kaupunkikuvan murros tapahtui 1960-70-luvuilla, jolloin keskustan puu-Tampere hävitettiin ja aloitettiin metsälähiöiden rakentaminen.
- Kaupunkikuvan muuttuminen on yleensä hidasta ja pitkäkestoista, mutta Tampereella voidaan kuitenkin nostaa esiin kolme murrosvaihetta: kaupungin voimakas kasvu 1900-luvun vaihteen molemmin puolin, sitten 1960–70-luvut ja kolmantena nykyhetken kaupunkikehitys, sanoo Liuttunen.
Näyttelyn kohteet on valittu niin, että niistä kuvastuvat monipuolisesti Tampereen rakennetun kaupunkiympäristön piirteet ja historia. Mukana ovat tietenkin ydinkeskustan keskeiset elementit: Hämeenkatu, Keskustori, Tammerkoski ja Hämeenpuisto, ja lisäksi esimerkiksi vanha teollisuusalue Tampella, Lauri Viidan ”Luojan palikkaleikiksi” kutsuma Pispala, melko muuttumattomana pysynyt Kissanmaa jäähalleineen (Hakametsän jäähalli sijaitsee Kissanmaalla!), Tampereen ensimmäiseksi lähiöksi luonnehdittu Kaukajärvi, entinen kartanoalue Hatanpää, hurjaa muodonmuutosta läpikäyvä Lielahti, huonoa imagoa pitkään kantanut metsälähiö Tesoma, tuleva kaupunginosa Tampereen Kansi ja paljon muuta. Kosketusnäytöllä on ennen ja nyt –kuvapari jokaisesta Tampereen 115 kaupunginosasta.
Valottaessaan kaupunkikuvan muutoksen historiaa näyttely tarjoaa samalla tietoa nykyhetken ymmärtämiseen ja tulevaisuuden arviointiin. Tavoitteena on myös muistuttaa rakennus- ja ympäristönsuojelun merkityksestä: kerran menetettyä ei saada enää milloinkaan takaisin. Kuvien, muistojen ja rakennetun kaupungin kautta muodostuu yhteys menneisyyden ja nykyhetken välille. Ennen kaikkea näyttelyllä halutaan tarjota museovieraille nostalginen ja esteettinen elämys, mahdollisuus lumoutua Tampereen – entisen ja nykyisen – monimuotoisesta kauneudesta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja: Tutkija Antti Liuttunen, puh. 040 800 7600
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Vapriikissa viihtyvät kaikenikäiset museovieraat. Voit tutustua kerralla yli kymmeneen näyttelyyn. Historiaa, luonnontieteitä ja tekniikkaa. Vapriikki kuuluu Tampereen historiallisiin museoihin, joita ovat myös Museo Milavida ja Amurin museokortteli.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vapriikki
Vapriikki julkaisee Juhani Riekkolan kuvista valokuvateoksen4.10.2024 10:40:40 EEST | Tiedote
Vapriikki julkaisee Tampereelle omistetun valokuvateoksen, joka on koottu Juhani Riekkolan vuonna 2003 Vapriikin kuva-arkistolle lahjoittamasta tuhansien valokuvien kokoelmasta. Juhani Riekkola on yksi aikansa tunnetuimmista valokuvaajista Suomessa. Hän on kuvannut lähes puoli vuosisataa kestäneen uransa aikana Tamperetta, sen kaupunkikuvaa, ihmisiä ja kulttuuria. Kansainvälisesti palkittujen taidevalokuvien lisäksi Riekkola on tuottanut monipuolisia kuvareportaaseja, vahvoja muotokuvia, taidokkaita arkkitehtuurikuvia, tarkasti järjesteltyjä teatterikuvia ja monille tunnetuille tamperelaisyrityksille upeita mainoskuvia. Riekkola on tunnettu dokumentaarisesta valokuvaustyöstään, ja hän kuuluu suomalaisen fotografiikan uranuurtajiin.
Heidi Rytky aloitti 1.10. Vapriikin johtajana2.10.2024 13:22:24 EEST | Tiedote
Heidi Rytky on aloittanut Tampereen historiallisten museoiden uutena johtajana. Tampereen historiallisiin museoihin kuuluvat museokeskus Vapriikki, Museo Milavida ja Amurin museokortteli. Heidi Rytky siirtyi historiallisiin museoihin Mobilia säätiön toimitusjohtajan paikalta. Hän johti Auton ja tien museo Mobiliaa vuodesta 2011.
KUTSU Vapriikin uusi näyttely kertoo Australian aboriginaalien kulttuurista ja vie kävijän tähtitaivaalle25.9.2024 12:02:03 EEST | Tiedote
Vapriikki tuo yhteistyössä Australian kansallismuseon kanssa annoksen auringonpaistetta Suomen syksyn harmauteen 11.10. alkaen. Maailman vanhin elävä kulttuuri levittäytyy museokävijän eteen taideteosten, esineiden ja videoinstallaatioiden välityksellä. Songlines, Australian seitsemän sisarta -näyttely sai alkunsa, kun kolme Australian läntisen ja keskisen aavikon aboriginaalikansaa pyysi apua Australian kansallismuseolta kulttuurinsa elinvoiman säilyttämiseksi. Näiden kansojen edustajat toimivat nyt avattavan näyttelyn kuraattoreina ja kulttuurilähettiläinä.
Vapriikki kutsuu senioreja Luonnontieteelliseen museoon16.9.2024 13:07:24 EEST | Tiedote
Perjantaina 20.9. Vapriikissa vietetään senioriperjantaita luonnontiedeteemalla. Pääsymaksu eläkeläisille on koko päivän vain 2 €. Tarjolla on myös kaksi opastettua kierrosta museoon. Samalla lipulla voi tutustua myös muihin Vapriikin näyttelyihin.
Pirkanmaan kuvaköörin valokuvanäyttely Minun Ruoveteni avautuu Vinhan kirjakaupassa 21.9.202416.9.2024 13:03:15 EEST | Tiedote
Vinhan kirjakaupan pop up -tilassa on esillä Pirkanmaan kuvaköörin valokuvanäyttely Minun Ruoveteni 21.9. – 24.11.2024. Pirkanmaan kuvakööri eli PIKU on Vapriikin kuva-arkiston vapaaehtoisten valokuvaajien ryhmä, joka valokuvaa Pirkanmaata ja omaa kotiseutua. PIKUssa yhdistyy valokuvaus sekä kiinnostus omaan kotiseutuun ja kulttuuriperintöön. Toiminta käynnistyy vuosittain vaihtuvassa Pirkanmaan kunnassa, josta kutsumme vapaaehtoisia mukaan valokuvaamaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme