
SOSTE: vaihtoehto leikkauslistoille – hyvinvointitalous seuraavan hallitusohjelman keskiöön!
Yhteiskunnallinen muutosperinteisestä talouden kustannuskeskeisestä arvioinnista hyvinvointitalouden suuntaan on välttämätön. Päätösten taustamuuttujiin on saatava nykyistä enemmän arviointia ja tietoa siitä, miten päätökset ja investoinnit vaikuttavat inhimilliseen, sosiaaliseen ja ekologiseen hyvinvointiin. On selvää, että maailman kantokyky ei kestä nykyistä kulutusta ja luonnon tuhoamista. Tarvitaan uudenlaista tapaa arvioida ja arvottaa yhteiskunnallisia päätöksiä.
Tuoreessa Hyvinvointitalous seuraavan hallitusohjelman keskiöön! – SOSTEn ehdotukset hyvinvointitalouden toimenpiteiksi –julkaisussa esitetään konkreettisia toimia ja vaadittavia muutoksia suomalaisen hyvinvointitalouden ohjausmallin rakentamiseksi. Hyvinvointitalouden ohjausmalli on toimenpidekokonaisuus, jonka keskiössä on ihmisen ja ympäristön hyvinvoinnin vahvistaminen. Ohjausmalli perustuu osallisuuteen, tietoon, mittareihin ja hyvinvointi-investointeihin. Ilman hyvinvointitalouden ohjausta hyvinvointi ja ympäristö eivät koskaan ole talouspoliittisen päätöksenteon keskiössä.
SOSTEn esitys hyvinvointitalouden ohjausmalliksi koostuu hyvinvointitalouden hallinnan periaatteista sekä toimenpiteistä. Hallinnan periaatteisiin on nostettu osallisuus, tieto, mittarit sekä hyvinvointi-investoinnit. Esityksessä nähdään, että hyvinvointitalouden ohjaus on ulotettava julkisen päätöksenteon kaikille tasoille, jotta sillä olisi riittävä vaikutusta hyvinvointiin. SOSTE esittää muun muassa, että valtiovarainministeriö ottaa hyvinvointitalouden omistajuuden, jotta se saadaan koko hallintoa läpileikkaavaksi toiminnaksi.
”On ratkaisevan tärkeää julkisen talouden pitkän aikavälin kestävyyden sekä ekologisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin kannalta, että hyvinvointitalous tulee osaksi tietoon perustuvaa päätöksentekoa ja prosesseja. Kustannuksiin keskittyvän tarkastelun sijaan tulee keskittyä siihen, miten toimet vaikuttavat hyvinvointiin”, toteaa SOSTEn pääekonomisti Anni Marttinen, joka on yksi julkaisun laatijoista.
Julkaisussa tuodaan esille myös konkreettisia toimenpide-ehdotuksia seuraavan hallitusohjelman rakennusaineiksi. Hyvinvointitalous tulee olla osana poikkihallinnollista politiikan koordinaatiota, päätöksenteon valmistelua ja arviointia sekä osana kuntien ja hyvinvointialueiden hallintaa.
Lue julkaisun tiivistelmästä ohjausmallin periaatteet ja konkreettiset toimenpiteet.
Julkaisuseminaari järjestetään 2.3. klo 13.00 Helsingin Yliopiston Tiedekulma Stagella tai etänä. Paneelikeskustelussa mukana Minja Koskela, valtuutettu, Helsingin kaupunki, OzanYanar, taloustieteen tutkija, Helsingin kaupunginvaltuutettu ja Olli Kärkkäinen, johtava erityisasiantuntija, valtiovarainministeriö
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anni Marttinenpääekonomisti
Puh:+358 40 765 8584anni.marttinen@soste.fiTietoja julkaisijasta
SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on valtakunnallinen kattojärjestö, joka kokoaa yhteen 250 valtakunnallista sosiaali- ja terveysalan järjestöä ja yli 70 muuta toimijaa. SOSTEn tavoitteena on sosiaalisesti eheä, terve ja aidosti osallistuva yhteiskunta, jossa järjestöillä on vahva rooli. Sosiaali- ja terveysjärjestöissä toimii 1,3 miljoonaa jäsentä, 0,5 miljoonaa vapaaehtoista, 260 000 vertaistukijaa ja 50 000 ammattilaista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
Hallituksen leikkaukset pahentavat työnteon kannustinongelmia20.9.2023 10:38:31 EEST | Tiedote
Hallituksen kaavailemat leikkaukset sosiaaliturvaan lisäävät merkittävästi pienituloisten ja osa-aikatyötä tekevien työn vastaanottamisen kannustinongelmia. Asumistuen leikkausten seurauksena ero peruspäivärahalla elävän ja pientä palkkaa saavan tuloissa kapenee.
Ensi vuoden talousarvioesitys lisää köyhyyttä ja huono-osaisuutta19.9.2023 21:45:07 EEST | Tiedote
SOSTE on pettynyt siihen, että hallitus ei budjettiriihessään perääntynyt sosiaaliturvaleikkauksista, vaikka niiden on selkeästi osoitettu lisäävän köyhyyttä ja eriarvoisuutta.
SOSTEn laskelmat: Näin sosiaaliturvan kumuloituvat leikkaukset vaikuttavat käteen jääviin tuloihin – köyhyys lisääntyy18.9.2023 08:18:54 EEST | Tiedote
SOSTEn tuoreet laskelmat osoittavat, että hallituksen suunnittelemat indeksijäädytykset sekä työttömyysturvaan ja asumistukeen kohdistuvat leikkaukset lisäävät köyhyyttä. Pienituloisten määrä tulee kasvamaan vuonna 2024 noin 40 000 henkilöllä. Heistä noin 12 700 on lapsia. Ensisijaisten etuuksien leikkaukset kasvattavat toimeentulotuen saajien määrää noin 47 000 henkilöllä. Toimeentulotuki on kaikkein byrokraattisin etuus ja siihen liittyy suurimmat kannustinloukut.
SOSTE budjettiesityksestä: Isku heikoimpien ja sairaimpien auttamiseen28.8.2023 13:33:12 EEST | Tiedote
SOSTE on huolissaan valtiovarainministeriön budjettiesityksen vaikutuksista erityisesti heikoimpien ja sairaimpien toimeentuloon sekä näiden ihmisten auttamiseen. Sosiaaliturvaan kohdistuvien leikkausten kumuloituvat vaikutukset osuvat samoihin ihmisiin leikaten merkittävästi pienituloisimpien toimeentuloa.
SOSTE: Orpon hallitus leikkaa köyhimmiltä ja pettää sopimuksen järjestöjen rahoituksesta16.6.2023 17:30:17 EEST | Tiedote
Petteri Orpon hallitusohjelma nakertaa kaikista heikoimmassa asemassa elävien toimeentuloa leikkaamalla palveluita, perusturvaa ja viimesijaista toimeentulotukea sekä korottamalla asiakasmaksuja. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitukseen kaavaillut leikkaukset vaarantavat katastrofaalisella tavalla järjestöjen tarjoaman tuen ja avun.