Korkein oikeus / Högsta domstolen

Kittilän kuntapäättäjille tuomio virka-aseman väärinkäyttämisestä

Jaa
Korkein oikeus (KKO) tuomitsi kunnanhallituksen puheenjohtajan 60 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja muut vastaajina olleet kunnanhallituksen jäsenet ja varajäsenet sakkorangaistuksiin virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Kunnanhallitus oli kokouksessaan 16.12.2013 päättänyt peruuttaa kunnanjohtajan tekemän tutkintapyynnön kuntakonserniin kuuluvan hiihtohissiyhtiön entisestä toimitusjohtajasta ja antaa kunnan edustajille omistajaohjausta, jonka mukaan tämä oli palautettava toimitusjohtajaksi.

Korkein oikeus katsoi, että kunnanhallituksen päätösten ensisijaisena vaikuttimena oli ollut tarkoitus pyrkiä hyödyttämään entistä toimitusjohtajaa. Kunnanhallituksen jäsenillä ei ollut päätöksille kunnan etuun perustuvia hyväksyttäviä perusteita. Näin ollen kunnanhallituksen jäsenet olivat päätökset tehdessään käyttäneet päätösvaltaansa hallintolaissa säädettyjen periaatteiden vastaisesti.

Lapin käräjäoikeus ja Rovaniemen hovioikeus olivat aiemmin hylänneet syytteet. Korkein oikeus käsitteli asiaa vain tutkintapyynnön peruuttamisen ja omistajaohjauksen antamisen osalta. Muilta osin hovioikeuden tuomio, jolla syytteet oli hylätty, jäi lainvoimaiseksi. Korkein oikeus ratkaisi asian toimitettuaan suullisen käsittelyn.

Kunnanhallituksen varapuheenjohtaja ja asiassa aktiivisesti toiminut kunnanhallituksen jäsen tuomittiin 60 päiväsakon sakkorangaistukseen. Kolme kunnanhallituksen jäsentä tuomittiin 40 päiväsakon sakkorangaistukseen ja kaksi kunnanhallituksen kokoukseen ensimmäistä kertaa osallistunutta varajäsentä 10 päiväsakon sakkorangaistukseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Esittelijä Johannes Koskenniemi, johannes.koskenniemi(at)oikeus.fi, puh. 02956 40029


Ratkaisu KKO 2023:17 (R2021/546, 2.3.2023) on tilattavissa korkeimman oikeuden viestinnästä, viestinta.kko(at)oikeus.fi, puh. 029 56 40060.

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Korkein oikeus / Högsta domstolen
Korkein oikeus / Högsta domstolen
PL/PB 301
00171 Helsinki / Helsingfors

02956 40000http://www.korkeinoikeus.fi

Korkein oikeus käyttää ylintä tuomiovaltaa riita- ja rikosasioissa sekä valvoo lainkäyttöä omalla toimialallaan. Korkeimman oikeuden keskeisin tehtävä on antaa ennakkopäätöksiä.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Korkein oikeus / Högsta domstolen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme