Vapriikki

Tikuista asiaa – Peliohjainten lyhyt historia esillä Vapriikissa

Jaa
Suomen pelimuseon pienoisnäyttely selvittää miten peliohjaimista kehittyi nykyisen kaltaisia. Näyttelyyn voi tutustua Vapriikissa 12.11.2023 saakka. Avajaisia vietetään 3.3. klo 17, kaikki ovat tervetulleita mukaan!
Kuva: Saarni Säilynoja/Vapriikin kuva-arkisto
Kuva: Saarni Säilynoja/Vapriikin kuva-arkisto

Miten syntyi Atari-liitäntä ja miksi sitä käytettiin lähes koko 1980-luvun ajan miltei kaikissa kotitietokoneissa? Miten villejä visioita peliohjainten suunnittelijat oikein esittelivätkään tuolloin? Asia selviää nyt Pelimuseossa.

Tikuista asiaa -näyttely perustuu Suomen pelimuseon työryhmän jäsenen, keräilijä Mikko Heinosen peliohjainten kokoelmaan. Häntä viehättävät etenkin 80-luvun joystickit, jotka ovat käytännössä toiminnoiltaan identtisiä, mutta joita myytiin silti lukemattomilla eri nimillä ja eri muotoisina.

Osaa ohjaimista voi kuvata lähinnä käsittämättömiksi, toisista taas muodostui harrastajien keskuudessa legendaarisia. Tarjolla on myös autenttinen pelikokemus Atari 2600:n kalvokytkinohjaimilla.


Avajaiset perjantaina 3.3.
Perjantaina 3.3. klo 17–19 Suomen pelimuseossa, vapaa pääsy! Pelimuseo, Vuoden luontokuvat, museokauppa ja kahvila palvelevat klo 19.30 asti.

Ohjelma:
Klo 17 Tervehdyssanat ja tarjoilua, Rauta-kokoustila
Klo 17.30 Tikuista asiaa-näyttelyn esittelee keräilijä Mikko Heinonen, Vapriikin 2.kerros
Klo 18-19 Pelailua pelimuseon Areenalla, joystickeilla tietenkin!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisää tietoa: Tutkija Niklas Nylund, puh. 040 801 6880

Kuvat

Kuva: Saarni Säilynoja/Vapriikin kuva-arkisto
Kuva: Saarni Säilynoja/Vapriikin kuva-arkisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vapriikki
Vapriikki
Alaverstaanraitti 5
33100 Tampere

http://www.vapriikki.fi

Vapriikissa viihtyvät kaikenikäiset museovieraat. Voit tutustua kerralla yli kymmeneen näyttelyyn. Historiaa, luonnontieteitä ja tekniikkaa. Vapriikki kuuluu Tampereen historiallisiin museoihin, joita ovat myös Museo Milavida ja Amurin museokortteli.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vapriikki

Adoptoi monumentti -näyttely avautuu Pälkäneellä30.5.2024 14:10:39 EEST | Tiedote

Adoptoi monumentti -vapaaehtoistoiminta täyttää tänä vuonna 15 vuotta! Juhlavuoden kunniaksi Pirkanmaan maakuntamuseo on toteuttanut näyttelyn, joka kiertää toiminnassa mukana olevia kuntia toukokuusta alkaen. Seuraavaksi näyttely avautuu Pälkäneen kirjastolla maanantaina 3.6. klo 15. Avajaiset ovat kaikille avoimet. Avajaisissa arkeologi Ulla Moilanen kertoo Pälkäneen rauniokirkon kaivausten uusimmista tuloksista. Lisäksi Kirkkoherra Jari Kemppainen valottaa Pyhän Mikaelin kirkon kirkollista elämää. Tervetuloa mukaan!

Dungeons & Dragons täyttää 50 vuotta, Pelimuseossa pienoisnäyttely7.5.2024 08:55:32 EEST | Tiedote

Kaikkien aikojen ensimmäinen pöytäroolipeli Dungeons & Dragons täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Dungeons & Dragons on paitsi maailman ensimmäinen roolipeli, myös viime vuosisadan tärkeimpiä peli-ilmiöitä. Ei tarvitse olla roolipelaaja kokeakseen pelin merkityksen, sillä lukemattomat videopelit käyttävät sen lanseeraamia käsitteitä, kuten kestopisteitä, tasoja ja hahmoluokkia, puhumattakaan peliä varten kehitetyistä hirviöistä ja otuksista.

Kuvia Ruovedeltä Vapriikin pienoisnäyttelyssä2.5.2024 09:47:03 EEST | Tiedote

Vapriikin kokouskäytävällä toisessa kerroksessa avautuu perjantaina 3.5. Pirkanmaan kuvaköörin pienoisnäyttely Minun Ruoveteni. Pirkanmaan kuvakööri eli PIKU on Vapriikin kuva-arkiston vapaaehtoisten valokuvaajien ryhmä, joka kuvaa Pirkanmaata ja omaa kotiseutua. PIKU käynnistyy vuosittain vaihtuvassa Pirkanmaan kunnassa, josta kutsutaan vapaaehtoisia mukaan valokuvaamaan. Kesällä 2023 PIKU aloitti Ruovedellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye