Vihreät - De Gröna

Vihreät: Avohakkuut luvanvaraisiksi

Jaa
Ylen MOT-ohjelma osallistui kansainväliseen selvitykseen, joka paljastaa puutteita metsien käytön valvonnassa. Jopa suojeltuja metsiä saatetaan avohakata. Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo esittää metsälain uudistamista ja avohakkuiden muuttamista luvanvaraisiksi.
Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo
Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo

– Samaan aikaan luontokato etenee, ja aiemmin yleisiäkin lajeja on vaarassa kadota. Kuukkelit kärsivät metsien pirstoutumisesta, hömötiaiset vanhojen metsien katoamisesta. Metsiä hakataan liikaa ja liian nuorena. Hiilinielut ovat romahtaneet, Ohisalo toteaa.

– Ylen selvityksen mukaan metsärikokset johtavat tuomioon hyvin harvoin. Asiat painetaan villaisella, puuta kaatuu jatkossakin. Tilanne ei ole reilu kuluttajankaan kannalta, sillä edes jatkuvat laiminlyönnit eivät välttämättä vaikuta sertifikaattien käyttämiseen. Viherpesun vaara on ilmeinen, Ohisalo korostaa.

Ohisalo vaatii metsälain uudistusta, jossa metsien tila otetaan vakavasti.

– Esimerkiksi metsälain ja suojelupäätösten valvontaa on parannettava. Avohakkuut pitää säätää luvanvaraisiksi, sillä ne ovat poikkeuksellisen tuhoisia luonnolle. Valtion maille eivät avohakkuut lähtökohtaisesti myöskään kuulu, Ohisalo alleviivaa.

Jokainen avohakkuuaukion laidalla kävellyt ymmärtää, ettei se ole kestävä tapa ylläpitää metsäluontoa. Ei se ole aina kannattavaa metsänomistajallekaan, jolta samalla katoavat monien vuosikymmenten tulot. 

– Suomi on laaja ja metsäinen maa. Me voimme hoitaa metsiämme myös niin, että puuta tuotetaan kestävästi ja puun jalostusarvo on korkea, Ohisalo päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo
Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vihreät - De Gröna
Vihreät - De Gröna
Mannerheimintie 15b A, 4 krs
00260 Helsinki

09 5860 4160, viestinta@vihreat.fihttps://www.vihreat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye