Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: Yrityksissä työvoimapula, oleskelulupien joustavuutta lisättävä

Jaa
Yrittäjät esittää merkittäviä ratkaisuja työperustaisen maahanmuuton edistämiseksi ja ihmisten kotoutumiseksi. Yrittäjät esittää, että oleskelulupien joustavuutta lisätään merkittävästi ja peruspalveluja tarjottaisiin yhä enemmän englanniksi. ”Osaajista käydään kovaa globaalia kilpailua”, sanoo verkostopäällikkö Aicha Manai Suomen Yrittäjistä.
Verkostopäällikkö Aicha Manai.
Verkostopäällikkö Aicha Manai.

”Suomi on erinomainen valinta sekä työnteko- että opiskelumaana. Meillä on laadukas koulutustarjonta ja turvallinen elinympäristö. Emme silti ole onnistuneet houkuttelemaan riittävästi ulkomaalaisia työntekijöitä ja opiskelijoita Suomeen. Yrittäjät esittää ratkaisuja asian korjaamiseksi”, Manai sanoo.

”Keskiöön tulee laittaa osaajien perheenjäsenten juurtuminen, puolison työllistyminen, nopea ja joustava oleskelulupajärjestelmä sekä kattavat englanninkieliset varhaiskasvatus- ja opiskelumahdollisuudet”, Manai lisää.

”Mitä korkeampi osaamisen taso on, sitä enemmän saamme irti myös tutkimus- ja kehitysinvestoinneista. Mitä toimivampi ja vastaanottavampi maahanmuuttojärjestelmä on, sitä enemmän Suomi houkuttelee ihmisiä töihin ja yrittämään”.

Yrittäjien 10 esitystä osaavan työvoiman saamiseksi ja osaajapulaan:

  1. Annetaan lukukausimaksuista osittainen palautus, jos ulkomaiset opiskelijat jäävät Suomeen töihin ja ohjataan tutkintorakenteita kohti kotimaisen kielitaidon kehittymistä.
  2. Myönnetään jokaiselle korkeakoulusta valmistuneelle ulkomaalaiselle automaattisesti pysyvä oleskelulupa.
  3. Vahvistetaan työllistymisen painoarvoa oppilaitosten rahoituksen saannissa.
  4. Vakiinnutetaan kansainvälisten osaajien houkuttelua edistävä Talent Boost varmistamalla sille jatkuva rahoitus.
  5. Varmistetaan, että koulutus- ja työvoimapolitiikka vastaa TKI-toiminnan tarpeita lisäämällä yritysten ja oppilaitosten välistä vuoropuhelua sekä konkreettista tekemistä.
  6. Arvioidaan yrittäjän oleskeluluvan kriteerien tarkoituksenmukaisuus. Lisätään yrittäjyyden ymmärrystä lupaviranomaisten toiminnassa.
  7. Uudistetaan ulkomaalaislain työntekoon oikeuttavien oleskelulupien järjestelmä. Siirretään ulkomaalaisvalvonnan painopistettä etukäteisvalvonnasta jälkivalvontaan.
  8. Lisätään peruspalvelujen tarjontaa englanniksi esimerkiksi varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa sekä sähköisissä viranomaistenpalveluissa.
  9. Käynnistetään korkeakoulujen oma oppisopimusjärjestelmä edistämään työelämässä olevien osaamisen kehittämistä.
  10. Annetaan ihmisten tehdä joustavasti tutkinnon osakokonaisuuksia työn ja yrittäjyyden ohessa.

Yrittäjät julkisti ohjelman osaajapulan ratkaisemiseksi, lue ohjelma täältä.

Lisätietoja:

Aicha Manai, verkostopäällikkö, 044 555 3220, aicha.manai@yrittajat.fi, Suomen Yrittäjät.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Verkostopäällikkö Aicha Manai.
Verkostopäällikkö Aicha Manai.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 61 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: Työelämäuudistukset maltillisia kansainvälisessä vertailussa28.9.2023 07:38:39 EEST | Tiedote

Hallituksen työelämäuudistukset ovat Suomen keskeisiin kilpailijamaihin verrattuna maltillisia, osoittaa Suomen Yrittäjien vertailu. ”Hallituksen on syytä pitää ohjelmastaan kiinni ja tuoda suomalainen sääntely samalle viivalle kilpailijoiden kanssa. Vastaavia muutoksia on tehty Suomen verrokkimaissa paljon Suomea aikaisemmin”, johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo.

Yrittäjägallup: Paikallinen sopiminen ja irtisanomisen helpottaminen hallituksen tärkeimmät uudistukset yrityksille25.9.2023 08:00:02 EEST | Tiedote

Yrittäjien ja yritysten edustajien mielestä hallituksen tärkeimmät työllistämistä auttavat uudistukset ovat paikallisen sopimisen lisääminen sekä määräaikaisten työsopimusten sekä henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen. ”Yrittäjät odottavat, että uudistuksia viedään määrätietoisesti eteenpäin eikä hallitus horju ammattiliittojen painostuksen ja uhkailun alla”, sanoo toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme