Etelä-Savon ELY-keskusEtelä-Savon ELY-keskusEtelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon ilmastotiekartta on loppusuoralla – Nyt on tekojen aika

Jaa
Etelä-Savon maakunnallinen ilmastotiekartta on viimeistelyä vaille valmis. Tiekarttaa on Etelä-Savon ELY-keskuksen koordinoimana rakennettu vuoden 2022 alusta ja valmis ilmastotiekartta julkaistaan toukokuussa. Tiekarttaa voidaan käyttää mm. vihreän siirtymän hankkeiden perusteena. Tiekartta on parhaillaan sidosryhmien, kuten kuntien, kommentoitavana.
Hiilineutraali Etelä-Savo -logo.
Hiilineutraali Etelä-Savo -logo.

Ilmastotiekartta viitoittaa askelmerkit vihreään siirtymään

Ilmastotiekartan on tarkoitus siivittää ja tukea vihreän siirtymän hankevalmistelussa. Puhtaan energiantuotannon ohella ilmastotoimia olisi tarpeen Etelä-Savossa suunnata jalostusasteen nostamiseen alkutuotannossa ja metsätaloudessa, omavaraisuuteen sekä kestävään matkailuun ja liikenteeseen. 

– Polku hiilineutraaliuteen ei ole silkkaa päästöjen vähentämistä. Se on sinnikkyyttä kohti innovatiivisia palveluja, tuotteita, monimuotoisempaa luontoa, infrastruktuuria ja digitaalisia ratkaisuja. Pitkällä aikavälillä tämä edistää taloutta, ihmisten hyvinvointia ja terveyttä, kun mm. ilmanlaatu ja lähiluonto kohentuvat. Työn ytimessä ovat puhdas energiantuotanto, vähittäinen fossiiliraaka-aineista luopuminen, kiertotalous sekä maaperän hiilivarastojen ja ekosysteemien hiilinielujen lisääminen, kertoo ilmastoasiantuntija Jaana Leppänen.

– Rahoitusta ilmastotyöhön on nyt saatavilla ennätyksellisen paljon, erityisesti vihreän siirtymän hankkeisiin. Myös lupaprosessit nopeutuvat. On tärkeää, että Etelä-Savossakin tunnistetaan vaikuttavimmat ilmastoteot ja päästään mukaan esimerkiksi tuuli-, aurinkovoima- ja vetyhankkeisiin, toteaa ylijohtaja Jari Mutanen.

Ilmastotiekartta koostuu neljästä merkittävimmästä päästö-/ nielusektorista

Tiekartta keskittyy päästövähennysten ja -nielujen kannalta tärkeimpiin päästösektoreihin, jotka ovat metsä, energia, maatalous ja ruoka sekä liikenne. Kullekin sektorille on asetettu omat, osin toisiaan tukevat, ilmastotavoitteet ja -toimenpiteet. Näissä on pyritty huomioimaan Etelä-Savon erityispiirteet.

Tiekartta on työstetty tiiviissä yhteistyössä sidosryhmien, kuten kuntien, aluetoimijoiden ja asiantuntijoiden kanssa työpajoissa ja työryhmissä. Tiekartta on tällä hetkellä sidosryhmien kommentoitavana. Valmis tiekartta julkaistaan toukokuussa 2023.

Etelä-Savon maakunnan tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä 

Suomi ja maakunnat tavoittelevat hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä ja hiilinegatiivisuutta pian sen jälkeen. Tämä tarkoittaa, että hiilidioksidipäästöt voivat olla samansuuruiset kuin hiilinielut. Hiilinieluja ovat esimerkiksi metsien ja soiden kasvillisuus sekä merien levät, jotka yhteyttäessään sitovat ilman hiilidioksidia.

Etelä-Savon tavoitteena on maakuntastrategian linjausten mukaisesti olla hiilineutraali maakunta vuoteen 2035 mennessä. Jotta tavoite saavutetaan, kasvihuonekaasupäästöjä tulee vähentää vähintään 80 % vuoden 2005 tasosta ja loput 20 % sitoa tai kompensoida kestävästi. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ilmastoasiantuntija Jaana Leppänen, Etelä-Savon ELY-keskus, jaana.leppanen(at)ely-keskus.fi, p. 0295 036 392


Ylijohtaja Jari Mutanen, Etelä-Savon ELY-keskus, jari.mutanen(at)ely-keskus.fi, p. 0295 026 830

Kuvat

Hiilineutraali Etelä-Savo -logo.
Hiilineutraali Etelä-Savo -logo.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Saimaan tulva nousemassa korkealle, mutta Etelä-Savon länsiosissa tulvahuippu on pääosin ohitettu14.5.2024 12:21:25 EEST | Tiedote

Etelä-Savon maakunnan länsiosissa tulvat ovat kääntyneet tai kääntymässä laskuun. Tulvat ovat Etelä-Savossa nousseet tänä keväänä jopa harvinaisen korkealle. Tavallista isompia tulvia on mitattu kaikilla maakunnan havaintoasemilla. Maakunnan länsiosissa Kyyvedellä ja Iso-Naakkimalla mitattiin korkeuksia, joita on viimeksi tavattu 1980-luvulla. Mäntyharjun Pyhävesi ja Kallavesi nousivat korkeudelle, jolla järvet ovat viimeksi olleet 1950-luvulla. Näiden järvien tulvahuiput on nyt ohitettu ja ne ovat kääntyneet laskuun.

Etelä-Savon maakunnan vesihuoltosuunnitelma 2040 laadinta etenee14.5.2024 08:36:41 EEST | Tiedote

Etelä-Savon maakunnassa suunnitellaan laajassa sidosryhmäyhteistyössä vesihuoltopalvelujen toimintavarmuuden lisäämistä. Tavoitteena on syventää ylikunnallista yhteistyötä sekä tunnistaa kestävät ja teknistaloudelliset ratkaisut, joilla vaikutetaan koko maakunnan ja kuntien vesihuollon kehittymiseen ja turvaamiseen. Lisäksi ratkaisuilla edistetään maankäytön ja elinkeinojen kehittymistä sekä viime kädessä asukkaiden ja ympäristön hyvinvointia. Vuoteen 2040 ulottuva suunnitelma valmistuu loppuvuodesta 2024.

Norppakin tarvitsee aurinkoa ja haluaa loikoilla rauhassa13.5.2024 10:12:18 EEST | Tiedote

Liikkuessasi vesillä saatat nähdä saimaannorpan paistattelemassa päivää rantakivellä. Norppa nousee keväällä kivelle vaihtamaan karvaa. Aurinko kuivattaa turkin, mikä edistää karvan vaihtumista. Etelä-Savon ELY-keskus muistuttaa, että kivellä makoileva norppa kaipaa rauhaa, koska se ei karvanvaihtoaikana sukella mielellään veteen. On syytä muistuttaa, että norppien tahallinen häiritseminen karvanvaihtoaikana on myös luonnonsuojelulain nojalla kiellettyä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye