ELY-keskukset

Noormarkun ruukin alueella sijaitseva Villa Mairea määrättiin suojeltavaksi rakennusperintölain nojalla (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Jaa
Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on tehnyt 3.3.2023 päätöksen Villa Mairean rakennussuojeluasiassa, joka otettiin vireille ELY-keskuksen omasta aloitteesta rakennusperinnön suojelusta annetun lain (rakennusperintölaki, 498/2010) mukaisena asiana 24.11.2015.
Villa-Mairea © Mia Puotunen
Villa-Mairea © Mia Puotunen

Prosessin aikana on kuultu mm. Museovirastoa, Satakuntaliittoa, Porin kaupunkia, Alvar Aalto-säätiötä, kiinteistön ja rakennuksen omistajaa ja haltijaa sekä naapureita. Suojelupäätös koskee Villa Maireaa piharakennuksineen, puutarhaa sekä saapumisteitä. Koko rakennus suojellaan ulkoasuineen ja sisätiloineen, kiinteine sisustuksineen ja puutarhoineen.

Vuonna 1939 valmistuneen Villa Mairean suunnittelivat Alvar ja Aino Aalto. Tasakattoinen rakennus on julkisivuiltaan pelkistetty ja sitä ympäröi kaunis mäntymetsä. Sisäänkäyntikatos on muodoltaan epäsymmetrinen ja se on toiselta sivultaan rajattu kuorimattomista kuusennäreistä tehdyllä seinämällä. Valkoiseksi rapattuun tiiliseinään liittyy puisia pintoja sekä puusäleikköjä. Pihan puolella on suuri lasinen liukuseinä ja luonnonkivistä muurattu takka, jonka kyljestä lähtevät portaat pihan puoleiselle kattoterassille. Katoksen kautta terassiin liittyy pihan perällä olevan saunarakennuksen turvekatto. Katettua kivettyä terassia rajaa luonnonkivimuuri, joka luo muistuman vanhoista satakuntalaisista kiviaidoista.

Villa Mairea sijaitsee Noormarkun ruukin ja Ahlström-yhtiön rakennusten valtakunnallisesti merkittävässä rakennetussa kulttuuriympäristössä. Museoviraston lausunnon mukaan Villa Mairealla on rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain mukaista valtakunnallista merkitystä ainutlaatuisena modernismin ajan kokonaistaideteoksena, joka on valmistumisestaan saakka ollut myös yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimman arkkitehdin Alvar Aallon merkittävimmistä teoksista. Villa Maireaa voidaan pitää Suomen mittakaavassa aivan poikkeuksellisena kahden tunnetun pariskunnan yhteistyön tuloksena, jossa suunnittelun alkuvaiheista lähtien on tavoiteltu parasta mahdollista lopputulosta ja saatu aikaan maailmanluokan kokonaistaideteos.

Lisätietoja

ylitarkastaja Kirsti Virkki, 0295 022 965, kirsti.virkki@ely-keskus.fi

Avainsanat

Kuvat

Villa-Mairea © Mia Puotunen
Villa-Mairea © Mia Puotunen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Leväseurannan viimeisellä viikolla sinilevähavaintoja tehty edelleen niin sisävesillä kuin merialueellakin Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi, Satakunta)28.9.2023 15:34:42 EEST | Tiedote

Lämpimän sään myötä sinileviä on edelleen havaittu kuluvalla viikolla Lounais-Suomen vesistöissä, mutta havaintojen määrä ja esiintymien runsaus ovat vähentyneet viime viikkoon nähden. Vakioseurannassa sinilevää on havaittu tällä viikolla Varsinais-Suomen ELY-keskuksen alueella kuudella vakiohavaintopaikalla ja havaitut sinilevämäärät ovat olleet pääasiassa vähäisiä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme