Työeläke-lehti: VM:n Spolander ulottaisi kulukurin myös eläkkeisiin

Jaa
Julkisen talouden säästötalkoissa valtiovarainministeriö (VM) haluaa ulottaa kulukurin myös eläketurvaan. Maksussa olevien eläkkeiden indekseistä niistettäisiin etunenässä.
Mikko Spolander Työeläke-lehdessä haastateltuna. (Kuva: Milka Alanen)
Mikko Spolander Työeläke-lehdessä haastateltuna. (Kuva: Milka Alanen)

Julkisen talouden 9 miljardin euron kestävyysvajeen kuromiseksi kulukuria tulisi ministeriön virkamiespuheenvuoron mukaan toteuttaa kahden seuraavan vaalikauden aikana.

– Myös maksussa oleviin eläkkeisiin pitäisi voida puuttua, muotoilee talouden tilasta huolestunut valtiovarainministeriön kansantalousosaston ylijohtaja Mikko Spolander.

Työvoimapula vaikeuttaa päiväkotien arkea

Monilla julkisaloilla ja etenkin varhaiskasvatuksessa työvoimapula uhkaa kärjistyä vakavaksi ongelmaksi Helsingissä. Palkka ei houkuttele ja samanaikaisesti eläköityminen kiihtyy.

– Isoissa kaupungeissa on menty selvästi huonompaan suuntaan. Työkuormitus on noussut, toteaa lehden päiväkotireportaasissa Kevan tilastopäällikkö Katinka Lybäck.

Mistä eläkeläisten tulot koostuvat?

Ekonomistit Juha Rantala Eläketurvakeskuksesta ja Marja Riihelä Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta tarkastelevat tutkimusartikkelissaan eläkeläisten toimeentuloa kotitalouden käytettävissä olevan rahatulon avulla.

Eläkeläisiä on maassamme yhteensä noin 1,6 miljoonaa. Joukko on tulotasoltaan hyvin moninainen, ja tulojen koostumuskin vaihtelee. Tutkijat avaavat, mikä kasvattaa ja mikä toisaalta tasaa eläkeläisten tuloeroja.

Näin suomalaiset tienaavat – katso keskiansiotilastot

Visualisoinnista käy ilmi palkansaajien työurallaan tienaamat ansiot, sukupuolten väliset erot ja minkä ikäisiin osuu uran palkkahuippu.

Verkkolehti Työeläkelehti.fi-palvelussa

Eläketurvakeskuksen Työeläke-lehti on työeläkealan ammatti- ja sidosryhmälehti.

Tilaa Työeläke-lehden uutiskirje – ja saat lehden käsiisi ensimmäisten joukossa. 

Lisätietoja lehdestä:

toimituspäällikkö Anne Iivonen, 050 575 7134, anne.iivonen(at)etk.fi

päätoimittaja Tuovi Rautjoki, 045 138 6123, tuovi.rautjoki(at)etk.fi

 

Avainsanat

Kuvat

Mikko Spolander Työeläke-lehdessä haastateltuna. (Kuva: Milka Alanen)
Mikko Spolander Työeläke-lehdessä haastateltuna. (Kuva: Milka Alanen)
Lataa
Kansikuva. Työeläke-lehden maaliskuun numero.
Kansikuva. Työeläke-lehden maaliskuun numero.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työeläke-lehti
Tukkutorinkuja 5 (Kalasatama)
00065 ELÄKETURVAKESKUS

029 411 20http://www.etk.fi

TYÖELÄKE on työeläkealan ammatti- ja sidosryhmälehti. ELÄKETURVAKESKUS on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläke-lehti

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye