Helsingin tapahtumasäätiö

Musica nova Helsinki -festivaali keräsi yli 200 000 katsojaa ja kuulijaa

Jaa
Suomen suurimman nykymusiikin biennaalin Musica nova Helsingin päätöspäivää juhlittiin eilen 12. maaliskuuta. Kaksitoista päivää kestäneen festivaalin aikana koettiin lähes 40 konserttia ja esitystä, joita seurasi lähes 7 000 kävijää paikan päällä, arviolta 164 500 radion kuulijaa ja yli 29 000 live-lähetysten ja tallenteiden katselijaa.
Perjantaina 3.3. Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa Musiikkitalossa kuultiin  kantaesityksinä Minna Leinosen Helsinki-variaatiot: Vimma, Jimmy Lópezin Synesthésie ja Clara Iannottan where the dark earth bends. Kuva: Maarit Kytöharju
Perjantaina 3.3. Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa Musiikkitalossa kuultiin kantaesityksinä Minna Leinosen Helsinki-variaatiot: Vimma, Jimmy Lópezin Synesthésie ja Clara Iannottan where the dark earth bends. Kuva: Maarit Kytöharju

Musica novan tunteet ja asitit -teemaan kietoutuneessa ohjelmistossa kuultiin useita teoksia vuoden residenssisäveltäjältä, italialaiselta Clara Iannottalta. Festivaali toi Suomeen Iannottan lisäksi lukuisia nykymusiikin ajankohtaisia ja huomattavia tekijöitä kuten eurooppalaisen taidemusiikin merkittävimpiin eläviin säveltäjiin lukeutuvan saksalaisen Helmut Lachenmannin, itävaltalaisen Klangforum Wien -nykymusiikkiyhtyeen, brittiläisen laulajan Juliet Fraserin, multimediaa ja interaktiivisia elementtejä teoksissaan hyödyntävän saksalaisen kokeellisen musiikin säveltäjän Alexander Schubertin, brittiläisen oopperasäveltäjän Philip Venablesin sekä japanilaisen esitystaiteilijan ja säveltäjän Tomomi Adachin.

“Tämän vuoden festivaalilla ovat jälleen kohdanneet suomalainen ja kansainvälinen nykymusiikkikenttä sekä taiteen tekijät, esittäjät ja kokijat. Ilmassa on ollut käsin kosketeltavaa festivaalikuhinaa ja innostusta jaetusta kokemuksesta elävän musiikin äärellä. Olen ollut syvästi vaikuttunut kaikkien omistautuneesta työpanoksesta, tinkimättömästä musisoinnista ja liikuttavista kohtaamisista erilaisten taiteilijoiden ja kuulijoiden kanssa”, Musica nova Helsingin taiteellinen johtaja Tuuli Lindeberg iloitsee. 

Festivaalin kohokohtiin kuuluivat muun muassa lukuisat kantaesitykset, intiimit klubi-illat, kokemukselliset installaatioteokset, Klangforum Wienin avajaiskonsertti ja heidän tekemänsä koulutuksellinen yhteistyö Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kanssa, sekä kamariorkesteri Avanti!:n päätöskonsertti.

Laaja-alaisesti nykymusiikkia ja sen tekijöitä esitellyt festivaali tarjosi matalan kynnyksen mahdollisuuksia tutustua myös kotimaisen vapaan kentän toimijoiden pirteään ja aktiiviseen toimintaan. Festivaalin yhteydessä järjestettiin sekä ammattilaisille, alan opiskelijoille että suurelle yleisölle suunnattua puheohjelmaa.

Yle teki suoria lähetyksiä ja ajoi taltiointeja Musica novan konserteista. Osa konserteista on kuultavissa ja nähtävissä taltiointeina myös festivaaliperiodin jälkeen Yle Areenassa – festivaaliohjelman lopulliset tavoittavuusluvut tarkentuvat siis vielä myöhemmin.

Juuri päättynyt Musica nova Helsinki oli ensimmäinen taiteellisena johtajana toimineen Tuuli Lindebergin suunnittelema ohjelmakokonaisuus. Myös seuraava, alkuvuoteen 2025 sijoittuva festivaali toteutuu Lindebergin johdolla.

Musica nova Helsinki on Suomen suurin ja yksi Euroopan merkittävimmistä nykymusiikin tapahtumista. Musica nova esittelee suomalaiselle yleisölle kiinnostavinta uutta musiikkia, ottaa kantaa ajankohtaisiin ilmiöihin sekä pyrkii löytämään siltoja nykymusiikin ja muiden taidelajien välille. Joka toinen vuosi järjestettävän festivaalin pääjärjestäjinä toimivat Helsingin juhlaviikot, Helsingin kaupunginorkesteri, Tapiola Sinfonietta, Suomen kansallisooppera ja -baletti, Yleisradio (Radion sinfoniaorkesteri) ja Suomen Säveltäjät.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäpäällikkö Anna Mäkelä Helsingin tapahtumasäätiö, anna.makela@eventshelsinki.fi, puh. 050 581 4153

Kuvat

Perjantaina 3.3. Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa Musiikkitalossa kuultiin  kantaesityksinä Minna Leinosen Helsinki-variaatiot: Vimma, Jimmy Lópezin Synesthésie ja Clara Iannottan where the dark earth bends. Kuva: Maarit Kytöharju
Perjantaina 3.3. Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa Musiikkitalossa kuultiin kantaesityksinä Minna Leinosen Helsinki-variaatiot: Vimma, Jimmy Lópezin Synesthésie ja Clara Iannottan where the dark earth bends. Kuva: Maarit Kytöharju
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin tapahtumasäätiö
Helsingin tapahtumasäätiö
Kaasutehtaankatu 1
00540 Helsinki

https://eventshelsinki.fi/

Helsingin tapahtumasäätiö toteuttaa Helsingin kaupungin merkittäviä yleisötapahtumia kuten Helsingin juhlaviikkoja, Lux Helsinkiä, Helsinki-päivää, Helsingin uudenvuoden juhlaa, Silakkamarkkinoita ja Tuomaan Markkinoita. Tammikuussa 2019 toimintansa käynnistänyt säätiö kehittää Helsingistä entistä toimivampaa ja vetovoimaisempaa tapahtumakaupunkia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin tapahtumasäätiö

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme