Etelä-Savon ELY-keskus

Järvien jääpeite paksuuntunut hieman Etelä-Savossa – Voit auttaa jäätilanteen seuraamista ilmoittamalla oman havaintosi verkossa

Jaa
Etelä-Savon järvien jäät ovat paksuuntuneet 0–5 cm. Jäänpaksuudet ovat nyt 35–45 cm riippuen mittauskohteesta. Lämpötilan vaihtelut voivat vaikuttaa jään laatuun. Savonlinnan seudun jäätilannetta pyritään kartoittamaan kattavammin kansalaisten havaintojen avulla.
Jäänpaksuuden mittaamista. Kuva: Juuso Pätynen.
Jäänpaksuuden mittaamista. Kuva: Juuso Pätynen.

Edelliseen mittaukseen (28.2.) verrattuna Etelä-Savon jäätilanne on pysynyt suunnilleen samana Oravissa ja Mäntyharjun Pyhävedellä. Muilla pisteillä jääpeite oli paksuuntunut 1–3 cm.

Havaittu teräsjään paksuus oli kaikilla alueellisilla seurantapisteillä vähintään 18 cm. Oravia lukuun ottamatta kaikilla seurantapisteillä havaitut keskimääräiset teräsjään paksuudet olivat riittävät (vähintään 20 cm) kantamaan henkilöauton.

Lämpötilan vaihtelu nollan molemmin puolin voi aiheuttaa railoja jääpeitteeseen

Vuorokauden sisäisten lämpötilojen vaihtelu plussan ja miinuksen välillä voi lisätä jäähän syntyviä railoja ja rakoja, jos lämpöeristeenä toimiva jäänpäällinen lumikerros on ohut. Etelä-Savon järvien jäiden päällä on tällä hetkellä noin 16–23 cm paksuinen kerros lunta.

Halkeamat heikentävät jään kantavuutta: Suoraan kulkevan halkeaman reunalla jää kantaa noin 40 % ehjän jään kantavuudesta. Jos kaksi halkeamaa leikkaa suorakulmaisesti toisensa, pienenee kantavuus 25 %:iin.

ELY-keskus pyytää Savonlinnan seudulla asuvilta kansalaisilta apua Etelä-Savon jäätilanteen seurantaan

Tällä hetkellä maakunnan itäosien jäätilanteen seuranta on Oravissa sijaitsevan valtakunnallisen seurantapisteen varassa. Kuluneen talven aikana kansalaisilta ja tiedotusvälineiltä on tullut tietopyyntöjä muun muassa Pihlajaveden jäätilanteesta, missä ELY-keskuksella ei ole tällä hetkellä alueellista seurantapistettä. Suurin syy tähän ovat pitkät välimatkat, mitkä yhdistettynä talven lyhyeen valoisaan aikaan rajoittavat merkittävästi käytettävissä olevaa työskentelyaikaa maastossa.

Kansalaiset voivat ilmoittaa omat jäänpaksuushavaintonsa vaivattomasti verkossa vesi.fi -sivuston "Oma havaintosi"-toiminnon kautta. Havainnot koostetaan vesi.fi-verkkosivun karttapalveluun, missä tiedot ovat sekä viranomaisten että kansalaisten saatavilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesistösuunnittelija Juuso Pätynen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 273, juuso.patynen@ely-keskus.fi

Kuvat

Jäänpaksuuden mittaamista. Kuva: Juuso Pätynen.
Jäänpaksuuden mittaamista. Kuva: Juuso Pätynen.
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Tulvat Etelä-Savossa nousemassa harvinaisen korkealle15.4.2024 13:56:43 EEST | Tiedote

Lämmin sää on saanut lumet sulamaan nopeasti Etelä-Savossa ja vettä on nyt paljon liikkeellä. Lumien nopea sulaminen on saanut vesistöt tulvimaan ja kevään vesisateet ovat edelleen kiihdyttäneet tulvien nousua. Vedenpinnat ovat nousseet paikoin voimakkaastikin ja virtaamat ovat suuria. Useat järvet ovat ajankohdan ennätyskorkeudessa. Pienemmät vesistöt saavuttavat tulvahuippunsa todennäköisesti jo tällä viikolla.

Itäsuomalaiset pk-yritykset hakevat kasvua – ELY-keskus myönsi 1,1 miljoonaa euroa kasvuselvityshankkeisiin15.4.2024 09:01:59 EEST | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskus myönsi maaliskuussa 43:lle Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueen yritykselle 1,1 miljoonaa euroa yrityksen kehittämisavustusta kasvuselvityshankkeisiin. Näillä hankkeilla yritykset selvittävät uusia kasvumahdollisuuksia. Avustus oli haettavana tammi-helmikuun ajan. Tässä haussa avustus myönnettiin kertakorvauskustannusmallia käyttäen. Rahoitus myönnettiin Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR).

Runsasluminen talvi kääntymässä kohti kevättulvia Etelä-Savossa28.3.2024 10:45:02 EET | Tiedote

Talven aikana kertyi lunta Etelä-Savon alueella runsaasti ja sulaminen on jo lähtenyt käyntiin. Mäntyharjun reitillä järvien vedenkorkeudet ovat jo ennen lumien sulamista monin paikoin korkealla ajankohdan keskimääräiseen tasoon verrattuna. Usealle järvelle ennustetaan keskimääräistä suurempaa kevättulvaa. Tulevien viikkojen lämpötilakehitys ja sademäärät kuitenkin viime kädessä ratkaisevat, millaiseksi kevään vesitilanne kehittyy.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye