
Kamppailu oman kehon kanssa: ei sitä vastaan, vaan sen oikeuksien puolesta
Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry järjestää valtakunnallisen Endometrioosiviikon 20.-26.3.2023. Teemaviikon tavoitteena on rohkaista jokaista puhumaan avoimesti ja ilman häpeää gynekologisen sairauden ja sen oireiden kanssa elämisestä.

Endometrioosi on yleinen gynekologinen sairaus, jonka kanssa elää noin 200 000 suomalaista. Yleisyydestään huolimatta sairauteen ja sen hoitoon liittyy monia haasteita ja diagnoosiviive on edelleen 6–9 vuotta. Sairaus voi vaikuttaa sen kanssa elävän arkeen monin eri tavoin ja vaikutukset esimerkiksi työelämään, opiskeluun ja mielenterveyteen voivat olla suuria. Teemaviikon aikana jaetaan tietoa sairaudesta ja sen oireista, jotta jokainen osaisi hakeutua ajoissa hoitoon ja oireet saataisiin hallintaan mahdollisimman nopeasti. Teemaviikolla tuodaan esille myös endometrioosin kanssa elävien kokemuspuhetta.
Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella esimerkiksi munasarjoissa, munanjohtimissa sekä kohdun, suolen ja virtsarakon pinnoilla. Endometrioosin oireisiin kuuluvat voimakkaat kivut kuukautiskierron eri vaiheissa. Kipuja esiintyy useimmiten alavatsan, lantion ja sukuelinten alueella. Hoitamattomana kipu voi kroonistua. Oireisiin voi kuulua myös lisäksi voimakasta turvotusta, virtsaamiseen ja ulostamiseen liittyviä oireita, pahoinvointia ja kroonista väsymystä. Endometrioosi voi heikentää sitä sairastavan elämänlaatua ja aiheuttaa jopa lapsettomuutta. Endometrioosi on krooninen sairaus, jonka oireita pystytään hoitamaan, mutta lopullista parannuskeinoa sairauteen ei ole.
Endometrioosiviikon aikana järjestetään tänä vuonna paljon erilaista ohjelmaa, kuten asiantuntijaluentoja, kirjajulkkarit, sekä vertaistukea ja kokemuspuhetta vertaistukiryhmien, blogitekstien, IG-kaappauksien ja vertaistukichatin muodossa. Viikon aloittaa perinteiseen tapaan #pukeudukeltaiseen -haaste, joka näkyy paljon sosiaalisen median kanavissa. Maanantaina on mahdollista myös bongata keltaiseksi valaistu rakennus omalta paikkakunnalta! Alkuviikon luennot maanantaina 20.3. klo 16-17:15 “Moniammattillinen hoito ja magneettikuvaus osana endometrioosin diagnostiikkaa” (Päivi Rahkola-Soisalo ja Kirsi Härmä) sekä tiistaina 21.3. klo 17-18:30 “Ravinto osana endometrioosin hoitoa” (Reijo Laatikainen) järjestetään yhteistyössä Lääkärikeskus Aavan kanssa. Keskiviikkona 22.3. klo 18-19:30 luennoimme Simpukka ry:n kanssa “Endometrioosi ja lapsettomuus” -aiheesta. Viikon luennot järjestetään etänä Zoomissa. Torstaina 23.3. järjestetään “Kysy lantionpohjan terapeutilta” -chat klo 17-18 sekä Elina Mirva Kaarinan Häpy -kirjan julkaisutilaisuus Korennon toimistolla klo 17-19.
Lisätietoja viikosta, päiväkohtainen ohjelma ja liittymislinkit löytyvät: korento.fi/toimintaa/teemaviikot/endometrioosi/.
Kuvamateriaaleja: https://drive.google.com/drive/folders/1LbQkqid7RTzpMny0T-PeG1S9gjohfzT6?usp=share_link
Lisätietoja endometrioosista: https://korento.fi/tietoa/endometrioosi/
Kauttamme voi mielellään pyytää haastateltavia kertomaan kokemuksistaan endometrioosista!
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja, haastattelupyynnöt ym.
Piia Suoranta, järjestökoordinaattori
Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry
p. 050 5030 900 piia.suoranta@korento.fi
tavoitettavissa normaalisti arkisin virka-aikaan, poikkeuksena 14.3. sekä 15.3. aamupäivä (sähköpostitse kyllä)
Kuvat
Tietoa Gynekologisesta potilasjärjestöstä Korento ry:stä ja Endometrioosiviikosta, jota vietetään 20.-26.3.2023.
Endometrioosin kanssa elää jopa 200 000 suomalaista. Korento ry:n edustama potilasryhmä kattaa yli 600 000 suomalaista, jotka elävät gynekologisen sairauden tai oireyhtymän kanssa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry
Intiimi vulvan alueen kipu vaikuttaa elämään kokonaisvaltaisesti3.11.2022 15:56:25 EET | Tiedote
Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry järjestää 7.–13.11.2022 valtakunnallisen tietoisuuden lisäämiseen keskittyvän Vulvodyniaviikon. Vaikka vulvan alueen kivusta kärsiviä on Suomessa jopa 200 000, vulvodynia tunnetaan yhä huonosti. Teemaviikon aikana nostetaan esiin intiimiin kipuun liittyviä moninaisia vaikutuksia, kannustetaan hakeutumaan rohkeasti hoitoon ja puhumaan avoimesti gynekologisesta oireyhtymästä.
PCOS on muutakin kuin munasarjojen monirakkulaisuutta30.8.2022 14:29:23 EEST | Tiedote
Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry järjestää vuoden 2022 kansallisen PCOS-viikon 5.-11.9.2022. Teemaviikon aikana lisäämme tietoisuutta munasarjojen monirakkulaoireyhtymä PCOS:stä ja rohkaisemme jokaista, jota oireyhtymä koskettaa, puhumaan asiasta avoimesti ja ilman häpeää. Teemaviikon aikana jaetaan tietoa oireyhtymästä ja sen oireista, jotta jokainen saisi tarvitsemaansa hoitoa. Teemaviikon aikana järjestetään useita erilaisia verkkotapahtumia.
Endometrioosin moninaiset vaikutukset näkyvät myös työelämässä15.3.2022 12:12:46 EET | Tiedote
Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry järjestää valtakunnallisen Endometrioosiviikon 21.-27.3.2022. Teemaviikon tavoitteena on rohkaista jokaista puhumaan avoimesti ja ilman häpeää gynekologisen sairauden ja sen oireiden kanssa elämisestä. Endometrioosi on yleinen sairaus, jonka kanssa elää noin 200 000 suomalaista. Yleisyydestään huolimatta sairauteen ja sen hoitoon liittyy kuitenkin monia haasteita ja diagnoosiviive on edelleen 6–9 vuotta. Sairaus voi vaikuttaa sen kanssa elävän arkeen monin eri tavoin ja myös työelämään liittyvät vaikutukset voivat olla suuria. Teemaviikon aikana jaetaan tietoa sairaudesta ja sen oireista, jotta jokainen osaisi hakeutua ajoissa hoitoon ja oireet saataisiin hallintaan mahdollisimman nopeasti. Teemaviikon aikana järjestetään useita, pääasiassa verkossa olevia tapahtumia.
Vulvan alueen kipu tunnetaan yleisyydestään huolimatta yhä huonosti5.11.2021 10:03:28 EET | Tiedote
Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry järjestää valtakunnallisen Vulvodyniaviikon 8.-14.11.2021. Kolmatta kertaa järjestettävä teemaviikko tekee intiimiä kipua näkyväksi ja kannustaa puhumaan avoimesti gynekologisesta oireyhtymästä. Vaikka vulvan alueen kivusta kärsiviä on Suomessa jopa 200 000, vulvodyniaa tunnetaan yhä huonosti.
Iso osa PCOS:n kanssa elävistä jää yhä ilman diagnoosia3.9.2021 10:45:27 EEST | Tiedote
Valtakunnallista PCOS-viikkoa vietetään 6.–12.9.2021. Teemaviikon tavoitteena on lisätä PCOS:n tunnettuutta, jotta mahdollisimman moni osaisi hakeutua oireiden perusteella hoitoon.