Suomen kirjastoseura

Kirjaston päivänä 19.3. juhlitaan kirjastojen arvokasta työtä

Jaa
Lähes joka neljäs suomalainen aikoo tänä vuonna käydä kirjastossa enemmän kuin viime vuonna.

Valtakunnallista Kirjaston päivää vietetään tämän viikon sunnuntaina 19.3. Suomen kirjastoseura kannustaa kirjastoja järjestämään juhlia, kakkukahveja, somehaasteita tai esimerkiksi pitämään kirjastossa vaalipaneelin.

Kirjastot osallistuvat pitkin viikkoa alan yhteiseen Kirjasto kannattaa –nimiseen kampanjaan.

Kirjastoilla on syytä juhlaan, sillä tutkimuksen mukaan lähes joka neljäs suomalainen aikoo tänä vuonna käydä kirjastossa enemmän kuin viime vuonna.

Tämä kävi ilmi, kun tuhannelta suomalaiselta kysyttiin näkemyksiä kirjastosta. Tutkimuksen toteutti Kantar Public tammikuussa.

Kirjastomyönteisiä ehdokkaita

Kirjastoissa on havahduttu siihen, että lukutaito on jäänyt näissä eduskuntavaaleissa vähälle huomiolle. Puolueiden vaaliohjelmissa lukutaidosta on heikosti mainintoja. Myöskään vaalikoneissa ei ole mainintoja lukutaidosta

Suomen kirjastoseuran toiminnanjohtaja Juha Manninen iloitsee kuitenkin siitä, että yksittäiset ehdokkaat ovat pitäneet esillä sekä kirjastojen että lukutaidon merkitystä.

Tämä näkyy esimerkiksi siten, että Suomen kirjastoseuran kampanjasivulla www.kirjastokannattaa.fi on jo reilusti yli 150 kirjastolain tavoitteisiin sitoutunutta ehdokasta.

“Ehdokkaiden kanssa keskustellessa on ollut ilahduttavaa huomata, että jokainen heistä pitää kirjastoa tärkeänä peruspalveluna ja tunnistaa kirjaston merkityksen lukutaidon tukemisessa. Seuraava hallitus joutuu tekemään ratkaisuja sen eteen, että Suomi on jatkossakin korkean lukutaidon maa”, Juha Manninen sanoo.

Tärkeä tehtävä

Kirjastoilla on tärkeä tehtävä lukutaidon tukijana. Tuoreen tutkimuksen mukaan esimerkiksi kaksi kolmesta lapsiperheellisestä oli käynyt lapsen tai lasten kanssa kirjastossa.

Enemmistö suomalaisista pitää kirjaston vaikutusta omaan henkilökohtaiseen hyvinvointiinsa myönteisenä. Joka neljäs pitää vaikutusta erittäin myönteisenä ja vajaa kolmasosa melko myönteisenä.

Selvä enemmistö pitää tärkeänä sitä, että kirjasto auttaa löytämään luotettavaa tietoa. Useampi kuin neljä viidestä pitää tätä merkittävänä kirjastolle kuuluvana tehtävänä. 

Lisää tietoa tutkimuksesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen kirjastoseura
Suomen kirjastoseura
Runeberginkatu 15 A 6
00100 HELSINKI

044 522 2941http://suomenkirjastoseura.fi

Suomen kirjastoseura on kansalaisjärjestö, joka edistää kirjastojen asemaa. Seura julkaisee Kirjastolehteä, kampanjoi Kirjaston päivänä ja järjestää valtakunnalliset Kirjastopäivät.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen kirjastoseura

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye