Promootio ja riemun rituaalit - uusi näyttely tarjoaa kokonaiselämyksen tiukoin varjellusta perinteestä
Promootio on suomalaisen yliopistomaailman merkittävin juhla, jossa maisterit ja tohtorit saavat akateemiset arvomerkkinsä tarkoin säädellyin menoin. Tämä perinne on säilynyt Suomessa paremmin kuin missään muualla maailmaa. Tiukoin varjeltu protokolla ja juhlallisuuksien muoto on kestänyt sitkeästi niin vallanvaihdot, sodat kuin erilaiset mielipidesuhdanteetkin ja usko yhteisiin rituaaleihin on säilyttänyt paikkansa.
Akateemista juhlaa tunnettujen ja tuntemattomien suomalaisten jalanjäljillä
Kansalliskirjaston Galleriassa avautuva näyttely on monellakin tapaa historiallinen ja tarjoaa näyttelyvieraille ensimmäistä kertaa sekä valokuvilla ja elävällä kuvalla rikastetun kokonaiselämyksen promootiosta että tutkittua tietoa promootion historiasta. Seremonian osia ja yhteiskunnallisia kysymyksiä valotetaan kuvin, ennennäkemättömin taideteoksin ja arkistolöydöin. Esillä on myös erilaisia promootioperinteeseen liittyviä esineitä aina 1600-luvulta tähän päivään, kuten Elias Lönnrotin tohtorinmiekka ja Mannerheimin kunniatohtoriasu. Vaatesuunnittelija Ella Boucht on myös suunnitellut näyttelyä varten ehdotuksen tulevaisuuden sukupuolineutraaliksi maisterin tai tohtorin juhlapuvuksi.
Näyttely on toteutettu yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa ja se osa yliopiston promootion riemuvuotta 2023.
Näyttelytyöryhmä
Kuraattori: FT Kristina Ranki, Promootion riemuvuosi, Helsingin yliopisto
Kansalliskirjasto: viestinnän asiantuntija Marko Oja, konservaattori Marleena Vihakara, viestintäpäällikkö Katri Nissilä, kokoelmapäällikkö Jouni Ahmajärvi
Sisältöasiantuntijaryhmä: FT Jukka Relas, FM Juha Hurme, FT h.c. Rainer Knapas
Näyttelyn visuaalinen ilme: Marko Oja, Kansalliskirjasto
Yhteistyössä
Helsingin yliopistomuseo. Suomen Kansallismuseo, Helsingin kaupunginmuseo, Svenska litteratursällskapet, Mannerheim-museo, Kansallisgalleria, Helsingin yliopiston arkisto, KAVI, YLE arkisto, Sibelius-kollegio.
Kansalliskirjaston Galleria, Unioninkatu 36
Näyttely avoinna 21.3.-31.10.2023 Kansalliskirjaston aukioloaikoina.
Vapaa pääsy.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoa näyttelystä:
Näyttelyn kuraattori FT Kristina Ranki
kristina.ranki@helsinki.fi
puh. 02941 21699
Näyttelyopastukset: kk-opastukset@helsinki.fi
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiKristina RankiProjektipäällikköHelsingin yliopisto
Näyttelyopastukset: kk-opastukset@helsinki.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Kansalliskirjasto on kaikille avoin kulttuuriperintöorganisaatio, joka palvelee valtakunnallisesti kansalaisia, tiedeyhteisöjä ja muita yhteiskunnan toimijoita.
Turvaamme Suomessa julkaistun tai Suomea koskevan julkaistun kulttuuriperinnön saatavuuden sekä välitämme ja tuotamme tietosisältöjä tutkimukselle, opiskelulle, kansalaisille ja yhteiskunnalle. Kehitämme palveluja yhteistyössä kirjastojen, arkistojen, museoiden ja muiden toimijoiden kanssa.
Kansalliskirjasto Helsingin yliopiston erillislaitos.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Helsingin yliopiston ja Rosebudin yhteistyö jatkuu17.9.2025 16:12:51 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston hallituksen puheenjohtaja Niklas Bruun ja rehtori Sari Lindblom ovat käyneet keskustelun Rosebud-kirjakaupan toimitusjohtajan Hannu Paloviidan kanssa Rosebudin ja yliopiston yhteistyön muodoista jatkossa. Samalla sovittiin Kaisa-talon vuokrasuhteen loppuun ja muuttoon liittyvistä käytännön asioista.
Palkokasvien lisäämisellä sekä punaisen ja prosessoidun lihan vähentämisellä yllättävän positiivisia vaikutuksia miesten terveyteen17.9.2025 12:22:18 EEST | Tiedote
Helsingin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan punaisen ja prosessoidun lihan osittainen korvaaminen herne- ja härkäpapupohjaisilla elintarvikkeilla laskee miesten kokonais- ja ”huonoa” LDL-kolesterolia ja painoa.
Mediakutsu: Miten asiantuntijat edistävät algoritmisten järjestelmien kehittämistä16.9.2025 14:20:02 EEST | Kutsu
Tule torstaina 18. syyskuuta klo 17–19 Helsingin yliopiston Tiedekulmaan kuulemaan tekoälyteknologian tutkimuksen uusimpia tuloksia.
Matematiikan soveltamista pitäisi oppia paremmin jo koulupolun alussa16.9.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Matematiikan soveltaminen on keskeinen taito nyky-yhteiskunnassa, jossa koneet suorittavat puolestamme yksinkertaiset laskutoimitukset. Taitoja tulisi tukea tutkimukseen perustuvilla menetelmillä ja ottaa huomioon yksilön ominaisuudet sekä tehtävien piirteet.
Teologiaa, jossa ihminen ei ole enää kaiken mitta15.9.2025 09:40:00 EEST | Tiedote
Minkälaista teologiaa syntyy maailmassa, jossa ihmisen erityisasemaa ei enää pidetä itsestäänselvyytenä? Toni Koivulahti haastaa kristillisen teologian ihmiskeskeisen ajattelun väitöstutkimuksessaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme