Elinkeinoelämän keskusliitto EK

EK avasi vihreiden investointien dataikkunan – vireillä yli 15 miljardin euron hankkeet ympäri Suomea

Jaa
EK on tänään avannut digitaalisen seurantapalvelun Suomessa vireillä olevista vihreän siirtymän investoinneista. Dataikkunan luvut kertovat, että Suomen talouden ilmastokäänne on saanut vahvan liikkeellelähdön. Nyt on varmistettava, että miljardi-investoinnit saadaan myös maaliin ja uusia liikkeelle. Siksi tulevan hallituksen tärkeimpiä teollisuuspolitiikan tehtäviä ovat investointiluvituksen sujuvoittaminen, vetytalouden vauhdittaminen sekä vihreän viennin kaksinkertaistaminen vuoteen 2030 mennessä.

EK on avannut verkkosivuilleen vihreiden investointien dataikkunan (www.ek.fi/dataikkuna). Kaikille avoimen palvelun kautta pääsee tarkastelemaan yritysten julkistamia investointisuunnitelmia niin teknologioittain, karttanäkymään paikkakunnittain kuin hankkeen vaiheen mukaisesti. Euromäärien ohella aineistoon on kerätty arviot syntyvien työpaikkojen määristä. Huom: palvelu toimii parhaiten isommalta ruudulta (tai kännykässä vaakasuunnassa).

EK päivittää dataikkunan aineistoa sen mukaan, miten yritykset julkistavat uusia hankkeitaan ja saamme niistä tiedon. Aineistoa täydennetään joukkoistaen: kuka tahansa voi ehdottaa verkkolomakkeella uuden hankkeen lisäämistä. Tavoitteena ei ole kaikenkattava hankelistaus, vaan dataikkunassa julkaistaan eritoten sellaisia investointeja, jotka ovat kansallisesti merkittäviä mittakaavansa tai esimerkiksi kiinnostavan teknologian puolesta. Siitä on rajattu pois maatuulivoimahankkeet ja energiaverkkoinvestoinnit, sillä niitä koskevia tietoja julkaisevat Tuulivoimayhdistys ja Fingrid.

Vihreät investoinnit tarvitsevat 5 vauhdittajaa

Dataikkunan tilannetiedon mukaan Suomessa on nyt vireillä vihreän siirtymän investointeja yli 15 miljardin euron edestä. Tämän luvun päälle tulevat vielä investoinnit maatuulivoimaan ja energiaverkoihin. Myös palvelusektorilla etenee laajamittaisesti vihreään siirtymään liittyviä investointeja.

Vetytalouden ohella ison mittakaavan hankkeita on meneillään akkuteollisuudessa ja merituulivoimassa. Myös muut sektorit kuten tekstiilikuidut ja materiaaliteollisuuden investoinnit sekä aurinkovoimahankkeet ovat aktiivisesti liikkeellä. Hankkeet jakautuvat monipuolisesti ympäri Suomea.

Suomen talouden ilmastokäänne on saanut vahvan liikkeellelähdön. Valtaosa investointihankkeista ovat kuitenkin vasta alkutaipaleella, EK:n Vihreän kasvun johtaja Ulla Heinonen muistuttaa:

”Vielä on pitkä matka siihen, että 15 miljardin investoinnit toteutuvat. Nyt on tartuttava kaikkiin Suomen omissa käsissä oleviin keinoihin, joilla investointien realisoitumisen mahdollisuuksia voidaan parantaa”.

”Seuraavan hallituksen tulee nostaa kärkitavoitteeksi vihreiden investointien houkuttelu Suomeen sekä puhtaiden ratkaisujen viennin eli Suomen hiilikädenjäljen tuplaaminen. Tämä tarkoittaa esimerkiksi investointiluvituksen uudistamista sekä vetystrategian ja sen toimeenpanosuunnitelman laatimista kunnianhimoisessa aikataulussa”.

Vihreiden investointien 5 vauhdittajaa seuraavalla hallituskaudella:

  1. Investointiluvituksen uudistaminen: keskitetty digitaalinen lupakäsittely ja valitusten järkeistäminen
  2. Vetystrategian ja sen toimeenpanosuunnitelman laatiminen
  3. Puhtaan sähkön saatavuuden ja siirtoyhteyksien varmistaminen
  4. Panostukset tuotekehitykseen, innovaatioihin sekä osaamiseen ja koulutukseen
  5. Osaavan työvoiman saatavuus; vihreän talouden osaamista niin elinkeinoelämän kuin julkisen hallinnon tarpeisiin.

Tutustu vihreiden investointien dataikkunaan:
www.ek.fi/dataikkuna
Toimii parhaiten isommalta ruudulta (tai kännykässä vaakasuunnassa).

Lisätiedot:
Johtaja Ulla Heinonen, puh. 040 550 6982, valokuvat
Dataikkunaa koskevat tiedustelut: johtava asiantuntija Janne Peljo, puh. 040 528 5754, valokuvat
etunimi.sukunimi@ek.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Satu ToivonenTiedottaja

Yrittäjyys, elinkeinopolitiikka
Energia, ilmasto, liikenne, ympäristö
EU-asiat, Brysselin toimisto
Kauppapolitiikka, kansainvälistyminen

Puh:040 821 2097satu.toivonen@ek.fi

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Eteläranta 10
00130 Helsinki

09 420 20https://ek.fi/

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Vihreä verotuki saanee investoinnit liikkeelle28.6.2024 14:55:46 EEST | Tiedote

Elinkeinoelämän keskusliito pitää tärkeänä, että hallitus edistää vauhdilla kehysriihessä sovittua merkittävää verotukea vihreän siirtymän investoinneille. Suomessa on vireillä lähes 270 miljardin euron edestä vihreän siirtymän investointihankkeita, mutta suuret investointipäätökset ovat vielä voittopuolisesti jääneet odottamaan. Määräaikainen verokannustin toimii hankkeille tärkeänä kiihdyttäjänä ja auttaa osaltaan varmistamaan että investoinnit toteutuvat Suomessa, eivätkä karkaa meiltä kilpailijamaiden avokätisten investointitukien perässä.

EK:n Osaamisavain-kysely: Yritysten rekrytointiaikeet kääntymässä kasvuun27.6.2024 13:56:56 EEST | Tiedote

Yritysten toteutuneet rekrytoinnit ja rekrytointiaikomukset ovat kääntyneet maltilliseen kasvuun. Toteutuneiden rekrytointien määrä kasvoi marraskuusta 2023 toukokuuhun 2024 noin 10 prosenttia ja rekrytointiaikomukset seuraavalle puolelle vuodelle kasvoivat noin 15 prosenttia. Tätä ennen rekrytoinnit ja rekrytointiaikomukset olivat laskeneet yhtäjaksoisesti vuoden 2022 syksystä lähtien. Tiedot käyvät ilmi toukokuussa toteutetusta EK:n yrityskyselystä. “Rekrytointien ja rekrytointiaikomusten kasvu antaa uskoa siihen, että talous on kääntymässä kasvuun. Pitkään jatkunut epävarmuus taloudessa on toivon mukaan helpottamassa ja sen myötä yritykset uskaltavat lisätä rekrytointeja. Rekrytointimäärät voivat kasvaa nopeastikin, mikäli talouskasvu pääsee kunnolla käynnistymään”, EK:n vihreän kasvun johtaja Ulla Heinonen sanoo. Yleisimpinä syinä yritysten tekemille rekrytoinneille ovat edelleen poistuman korvaaminen (75 % vastaajista), tarve uudenlaiselle osaamiselle (43 % vastaajista) ja lisäänt

Suomi tavoittelee omaa paviljonkia YK:n COP29-ilmastokokoukseen – mukaan yritykset, kaupungit, yliopistot ja järjestöt25.6.2024 10:00:00 EEST | Tiedote

Suomelle rakennetaan vahvaa näkyvyyttä YK:n ilmastokokoukseen, joka järjestetään Bakussa, Azerbaidžanissa 11.-22.11. 2024. Suomen paviljongin osallistujajoukkoa muodostetaan nyt – mukana on jo monimuotoinen joukko organisaatioita ja ilmoittautuminen on auki 16.8. asti. Vuosittain järjestettävä ilmastokokous on paitsi YK:n tärkein ilmastopolitiikan päätöksentekoareena, myös maailman suurin ilmastotapahtuma. Se kokoaa yhteen päättäjiä ja ilmastoaiheiden parissa työskenteleviä yrityksiä, järjestöjä ja tutkijoita lähes 200 maasta. Viime vuonna Suomi toteutti Dubain ilmastokokoukseen ensimmäistä kertaa oman maapaviljonkinsa, jossa suomalaiset yritykset ja organisaatiot pääsivät esittelemään ilmastoratkaisujaan kansainväliselle yleisölle ja päättäjille. Paviljonki oli menestys niin kävijämäärältään kuin korkean tason kohtaamisten ja Suomen kansainvälisen tunnettuuden kannalta. Myös tänä vuonna on tavoitteena saada Suomen lipun alle Bakuun vahva edustus. Hankkeen ohjausryhmään kuuluvat Climat

EK:n haastateltavia EU-politiikan eri uutisaiheisiin24.6.2024 07:30:00 EEST | Tiedote

Hyvä toimittaja / toimitus Lähiviikot ja -kuukaudet tuottavat runsaasti uutisoitavaa EU-politiikan seuraavaan viisivuotiskauteen liittyen. Paraikaa on käynnissä parlamentin järjestäytyminen. Poliittiset ryhmät muodostuvat, nimeävät johtajansa ja valitsevat edustajansa eri valiokuntiin 3.7.mennessä. Jäsenmaiden johtajista koostuvan Eurooppa-neuvoston varsinainen kokous on 27.-28.6., jolloin se hyväksyy poliittiset prioriteettinsa seuraavalle viisivuotiskaudelle. Samalla se hyväksyy jäsenmaiden ehdokkaan komission puheenjohtajaksi, Eurooppa-neuvoston pysyväksi puheenjohtajaksi sekä ulkosuhteiden korkeaksi edustajaksi. Parlamentti kokoontuu ensimmäiseen täysistuntoonsa 16.-19.7., jolloin se äänestää komission puheenjohtajasta. Samassa yhteydessä tuleva puheenjohtaja esittelee komissiokautensa poliittiset suuntaviivat, joista hän on neuvotellut etukäteen parlamentin kanssa. Jäsenvaltioiden on ilmoitettava omat ehdokkaansa komissaareiksi 2.9. mennessä. Salkkujaosta päättää komission puheenj

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye