Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, helmikuu 2023

Työttömiä kaksi prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin
Kaakkois-Suomessa oli helmikuun 2023 lopussa 14608 työtöntä työnhakijaa. Työttömiä oli 243 (-2 %) vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kymenlaaksossa työttömiä oli 8283, mikä on 306 henkilöä (-4 %) vähemmän kuin vuosi sitten. Etelä-Karjalassa työttömien määrä oli 6325, mikä on 63 henkilöä (+1 %) enemmän kuin vuoden 2022 helmikuussa.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Kaakkois-Suomessa 11,6 prosenttia. (Kymenlaakso: 11,6 %, Etelä-Karjala: 11,4 %). Koko maassa työttömien osuus työvoimasta oli helmikuussa 9,7 prosenttia. Kaakkois-Suomen kuntien korkein työttömyysaste oli Imatralla (14,6 %) ja matalin Taipalsaarella (8,2 %). Työttömyysasteet vaihtelevat kunnittain melko paljon.
Lomautettujen määrä on kääntynyt nousuun. Työttömistä työnhakijoista Kaakkois-Suomessa oli kokoaikaisesti lomautettuja 1681 eli 12 prosenttia kaikista työttömistä. Lomautettujen määrä nousi edellisvuoden helmikuusta kolmen prosentin verran. Kuluvan vuoden tammikuusta lomautettujen määrä nousi 30 prosentilla.
Työttömien määrä kääntyi pieneen nousuun Lappeenrannan ja Imatran seutukunnissa
Työttömien määrä laski Kouvolan ja Kotka-Haminan seutukunnissa vuodentakaiseen verrattuna ja nousi hieman Lappeenrannan ja Imatran seutukunnissa. Kouvolan seudulla oli helmikuun lopussa viisi prosenttia (-206 henkilöä) vähemmän työttömiä kuin vuosi sitten. Kotka-Haminan seudulla työttömien määrä laski vuodentakaisesta kaksi prosenttia (-100 henkilöä). Lappeenrannan seudulla työttömien määrä nousi viime vuoden helmikuusta prosentilla (+39 henkilöä), ja myös Imatran seudulla nousua oli yhden prosentin verran (+24 henkilöä).
Työttömien määrä laski edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta seitsemässä kaakkoissuomalaisessa kunnassa. Määrällisesti lasku oli suurinta Kouvolassa (-206 henkilöä). Suhteellisesti eniten työttömien määrä laski Miehikkälässä (-19 %). Heikointa muutos vuodentakaiseen verrattuna oli määrällisesti tarkasteltuna Imatralla, jossa työttömien määrä nousi 63 henkilöllä. Suhteellisesti eniten työttömyys kasvoi Lemillä (+7 %).
Nuorisotyöttömyys edelleen laskussa
Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli helmikuun lopussa Kaakkois-Suomessa 1473, mikä on neljä prosenttia (-66 henkilöä) vähemmän kuin vuotta aiemmin. Nuorten työttömien määrä laski kaikissa muissa Kaakkois-Suomen seutukunnissa paitsi Imatralla.
Yli 50-vuotiaita oli Kaakkois-Suomessa työttömänä kuusi prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.
Työttömyys väheni monessa ammattiryhmässä
Työttömien määrä laski edellisvuodesta useissa ammattiryhmissä. Eniten väheni palvelu- ja myyntityöntekijöiden työttömyys. Myös toimisto- ja asiakaspalvelutyöntekijöiden ryhmässä oli reilusti vuodentakaista vähemmän työttömiä. Suhteellisesti eniten väheni johtajien työttömyys.
Prosessi- ja kuljetustyöntekijöiden ammattiryhmään kuuluvien työttömien määrä kasvoi eniten. Myös asiantuntijoiden ja sotilaiden ammattiryhmissä oli pientä työttömyyden kasvua.
Koulutusasteittain tarkasteltuna työttömyys laski Kaakkois-Suomessa edellisvuoteen verrattuna muilla koulutusasteilla paitsi toisella asteella, erikoisammatti- ja tutkijakoulutusasteella sekä tuntemattomalla koulutusasteella. Pelkän perusasteen (sis. alempi ja ylempi perusaste) tutkinnon suorittaneiden työttömien määrä laski eniten (-6 %, -209 henkilöä). Tutkijakoulutettujen työttömien määrä puolestaan nousi 16 prosentilla edellisvuoteen verrattuna.
Pitkäaikaistyöttömyys edelleen laskussa
Kaakkois-Suomessa oli helmikuun lopussa yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä 3796, mikä on 18 prosenttia ja 654 henkilöä vähemmän kuin vuoden 2022 helmikuussa. Pitkäaikaistyöttömyys väheni koko alueella – määrällisesti eniten Kouvolan seudulla ja suhteellisesti eniten Kouvolan ja Imatran seuduilla. Eniten pitkäaikaistyöttömiä on Kotka-Haminan seutukunnassa (1407 henkilöä).
Kaikista alueen työttömistä pitkäaikaistyöttömiä oli 26 prosenttia. Koko maassa osuus oli 33 prosenttia.
Uusien avointen työpaikkojen määrä laski vuodentakaisesta
Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli helmikuun aikana avoinna 2762 uutta työpaikkaa. Uusia paikkoja oli 24 prosenttia (-881 kpl) vähemmän kuin vuosi sitten.
Työpaikkoja oli vuodentakaista vähemmän Kouvolan, Kotka-Haminan ja Lappeenrannan seutukunnissa. Imatran seudulla työpaikkojen määrä ei muuttunut.
Avoimien työpaikkojen määrä kasvoi edellisvuodesta maanviljelijöiden ja metsätyöntekijöiden ja ammatteihin luokittelemattomien ammattiryhmissä. Palvelu- ja myyntityöntekijöille ilmoitetut työpaikat vähenivät eniten. Myös rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöille ilmoitetut uudet avoimet työpaikat vähenivät reilusti.
Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin eniten avustaville keittiötyöntekijöille, myyjille, toimisto- ja laitossiivoojille, puutarhureille, kasvihuoneviljelijöille -työntekijöille ja lähihoitajille.
Uusista avoimista työpaikoista 72 prosenttia oli yrityksissä.
Palveluiden piirissä vähemmän henkilöitä kuin vuosi sitten
Helmikuun lopussa Kaakkois-Suomessa oli aktivointiasteeseen laskettavien palveluiden piirissä 6353 henkilöä (-5 %). Aktivointiaste oli 30 prosenttia. Laajan työttömyyden eli työttömien työnhakijoiden ja palveluissa olleiden yhteismäärä oli helmikuussa lähes 21000. Määrä on 540 henkilöä pienempi kuin vuotta aikaisemmin.
Palkkatuella työllistettyjä oli helmikuun lopussa yhteensä 1787 henkilöä. Määrä laski vuodentakaisesta (-2 %, -33 henkilöä). Enemmistö työllistetyistä (66 %) oli yksityisen sektorin töissä.
Työvoimakoulutuksessa tai omaehtoisessa koulutuksessa oli yhteensä 2539 henkilöä. Palveluista työvoimakoulutuksen, valmennuksen, työ- tai koulutuskokeilun ja vuorotteluvapaasijaisten osallistujamäärät nousivat.
Kuntouttavassa työtoiminnassa ja omaehtoisessa opiskelussa oli henkilöitä vuodentakaista vähemmän.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto
Johtaja Jari Saarinen, puh. 0295 042 200, jari.saarinen@te-toimisto.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

Kauppamiehenkatu 4 (PL 1041)
45101 Kouvola
0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/kaakkois-suomi
Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan elinvoimainen, kestävä ja saavutettava Kaakkois-Suomi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen elinkeinoelämän näkymät loppuvuodelle varovaisen positiivisia29.4.2025 09:30:41 EEST | Tiedote
Alueelliset kehitysnäkymät 1/2025 on julkaistu. Elinkeinoelämän vaisun tilanteen uskotaan jatkuvan Kaakkois-Suomessa seuraavina kuukausina, mutta näkymät loppuvuodelle ovat varovaisen positiiviset.
Vastaa kyselyyn ja kerro mielipiteesi Imatran seudun liikenneturvallisuuden parantamiseen28.4.2025 15:40:54 EEST | Tiedote
Miten parantaisit liikenneturvallisuutta Imatran seudulla? Vastaa kyselyyn ja kerro ehdotuksesi liikenneturvallisuuden kehittämiseksi. Kyselyyn voi vastata 18.5.2025 saakka.
Työttömien määrä Kaakkois-Suomessa kasvoi vuodentakaisesta kymmenen prosenttia24.4.2025 08:14:39 EEST | Tiedote
Työttömien määrä kasvoi Kaakkois-Suomessa maaliskuussa kymmenen prosenttia vuodentakaisesta. Sen sijaan lomautettujen määrä väheni vuodentakaisesta ja myös helmikuusta. Nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömiä on edelleen enemmän kuin vuotta aiemmin. Uusien avoimien työpaikkojen määrä kasvoi Kouvolan seudulla, mutta väheni muualla.
Kaakossa satsataan ympäristöön ja kylien kehittämiseen22.4.2025 11:10:53 EEST | Tiedote
Vuoden 2025 tammi-maaliskuussa 21 eri yritystä ja 26 kehittämishanketta saivat EU:n maaseuturahoitusta Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ja Leader-ryhmien kautta. Yritysten investointeihin ja kehittämistoimiin suunnattiin yhteensä noin 233 000 euroa, kehittämishankkeisiin yhteensä lähes 1,5 miljoonaa euroa.
Valkoposkihanhien kevätmuutto lähestyy15.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Valkoposkihanhien kevätmuutto lähestyy. Valkoposkihanhi on luonnonsuojelulailla rauhoitettu eläinlaji, eikä lintuja saa tahallisesti hätyyttää tai häiritä. Valkoposkihanhien mahdollisesti aiheuttamat viljelysvahingot korvataan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme