Valvira kiistää väitteet hoivakotien henkilöstömitoitukseen liittyvistä liian tiukoista tulkinnoista

”Valvira ja aluehallintovirastot eivät rajoita moniammatillisen henkilöstön palkkaamista hoivakoteihin. Päinvastoin pidämme erittäin tärkeänä, että jokaisessa hoivakodissa on monipuolista osaamista ja sellainen henkilöstörakenne, joka parhaiten vastaa asukkaidensa erilaisiin ja hyvinkin vaativiin palvelutarpeisiin. Vanhuspalvelulain mukaan lakisääteiseen henkilöstömitoitukseen voidaan laskea muitakin työntekijäryhmiä kuin hoitoalan ammattihenkilöitä”, sanoo ryhmäpäällikkö Eine Oinas-Soudunsaari.
Henkilöstömitoitusta ja -rakennetta sekä asiakas- ja potilasturvallisuutta arvioidaan perusteellisesti siinä vaiheessa, kun palveluntuottaja hakee lupaa toiminnalleen. Arviointi perustuu aina tietoon juuri kyseisen hoivakodin palvelua käyttävien asiakkaiden palvelutarpeesta. Lupamenettelyssä kiinnitetään erityistä huomiota hoito- ja hoivahenkilöstön määrään, rakenteeseen sekä osaamiseen, joiden tulee vastata vanhuspalvelulain mukaisesti hoivakodin asukkaiden yksilöllisiä palvelujen tarpeita kaikissa tilanteissa ja kaikissa työvuoroissa.
Oinas-Soudunsaari kannustaa palveluntuottajia hakemaan toimilupaa monipuolisemmalla henkilöstörakenteella.
”Palveluntuottajien toimilupahakemuksissa ilmoittama henkilöstörakenne on tähän saakka ollut kapea. Hakemuksissa henkilöstö muodostuu pääosin sairaanhoitajista, lähihoitajista ja hoiva-avustajista. Silloin myönnetty lupakaan ei voi sisältää muita henkilöstöryhmiä.”
Oinas-Soudunsaaren mukaan lupahakemusten henkilöstörakenne mitä ilmeisimmin kertoo tärkeää viestiä asiakkaiden palvelutarpeista. Hoivakodeissa asuvat ovat yhä huonokuntoisempia iäkkäitä henkilöitä, joille muut asumismuodot eivät enää sovellu heidän alentuneen terveydentilansa tai toimintakykynsä vuoksi. He tarvitsevat runsaasti erilaisia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja, joita voivat antaa vain koulutetut sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset.
”Vanhuspalvelulaki edellyttää, että iäkkäälle henkilölle tarjottavien sosiaali- ja terveyspalvelujen on oltava laadukkaita ja niiden on turvattava hänelle hyvä hoito ja huolenpito. Muutaman vuoden takainen hoivapalvelujen kriisi ei saa toistua.”
Lupa- ja valvontaviranomaisen toiminta perustuu lakiin, ja päätöksistä on mahdollista valittaa hallinto-oikeuteen. Mikäli hallinto-oikeus katsoo päätöksen virheelliseksi, viranomainen on velvollinen sen korjaamaan.
”Muutamia valituksia on tehty, ja hallinto-oikeus on antanut niihin ratkaisut, joiden perusteella lupaviranomaiset eivät henkilöstömitoituspäätöksissään ole ylittäneet toimivaltaansa, vaan ovat toimineet ja tulkinneet lakia oikein”, Eine Oinas-Soudunsaari kertoo.
Lue lisää blogista: Vanhusten hoivapalvelujen kriisi ei saa toistua (valvira.fi)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Eine Oinas-SoudunsaariRyhmäpäällikköSosiaali- ja terveydenhuolto-osasto
Puh:0295 209 331eine.oinas-soudunsaari@valvira.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Valvira on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan keskusvirasto. Valvomme sosiaali- ja terveydenhuollon, varhaiskasvatuksen, alkoholielinkeinon sekä ympäristöterveydenhuollon toiminnan asianmukaisuutta. Myönnämme sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnonalan lupia ja ohjaamme aluehallintovirastoja, jotta lupa-, ohjaus- ja valvontakäytännöt olisivat yhdenmukaisia koko maassa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Valvira
Valvira päättää Etelä-Savon ja Kymenlaakson hyvinvointialueiden kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsyn valvonnat24.6.2025 10:44:04 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on päättänyt Etelä-Savon (Eloisa) ja Kymenlaakson hyvinvointialueita koskevat kiireettömän erikoissairaanhoitoon pääsyn valvonnat ilman jatkotoimia. Kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsyn tilanne on parantunut molemmilla alueilla aiempaan verrattuna.
Valviran toiminta päättyy, tehtävät siirtyvät uuteen Lupa- ja valvontavirastoon19.6.2025 08:28:16 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran toiminta päättyy vuoden 2025 lopussa. Kaikki Valviran tehtävät siirtyvät uuteen valtakunnalliseen Lupa- ja valvontavirastoon, joka aloittaa 1.1.2026. Valviran tehtävien lisäksi Lupa- ja valvontavirastoon siirtyy suurin osa aluehallintovirastojen tehtävistä sekä pääosa ympäristöön liittyvistä ELY-keskusten tehtävistä.
Adoptiolautakunta tiedottaa: Ruotsissa ehdotetaan kansainvälisen adoptiotoiminnan lopettamista nykyisessä muodossaan – Ei välittömiä vaikutuksia Suomeen2.6.2025 11:19:45 EEST | Tiedote
Ruotsi on julkaissut kansallisen adoptioselvityksen. Selvitystyöryhmä suosittelee kansainvälisen adoptiotoiminnan lopettamista nykyisessä muodossaan. Toiminnan jatkumisen arvioidaan edellyttävän vähintään kokonaan uusia rakenteita. Adoptiolautakunta pitää Ruotsin selvitystä merkittävänä, sillä Ruotsi on ollut yksi maailman suurimmista kansainvälisten adoptioiden vastaanottavista maista. Myös muissa Euroopan maissa on tehty vastaavia selvityksiä. Näistä selvityksistä saatu tieto on tärkeää myös Suomen adoptiotoiminnalle. Adoptiolautakunta ei tee suoria johtopäätöksiä toisten maiden kansallisten selvitysten tulosten perusteella, mutta tutustuu uuteen kansainväliseen tietoon huolella.
Soterin käsittelyajat eivät vaikuta yksin toimivien palveluntuottajien aloitukseen3.4.2025 12:58:00 EEST | Tiedote
Sote-valvontalain tilapäisen sääntelyn myötä rekisteröintiprosessin käsittelyaika ei ole enää yhtä merkittävä yksin toimiville palveluntuottajille kuin aiemmin. Tilapäisen sääntelyn ansiosta sen piiriin kuuluvat yksin toimivat palveluntuottajat voivat aloittaa toimintansa heti jätettyään rekisteröintihakemuksen viranomaiselle, eikä heidän tarvitse odottaa rekisteröintipäätöstä ennen toiminnan aloittamista. Myös toiminnassa tapahtuvat muutokset voidaan toteuttaa heti hakemuksen jättämisen jälkeen.
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattioikeuksia menetettiin selvästi edellisvuotta enemmän14.1.2025 14:00:15 EET | Tiedote
Edellisvuoteen nähden ammatinharjoittamisoikeutensa menetti vuonna 2024 yhä useampi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilö. Valvontalautakunnan päätöksellä ammattioikeutensa menetti 132 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöä, kun edellisenä vuonna vastaava luku oli 91.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme