Kansalliskirjasto digitoi jälleen yhteiskunnallisesti merkittävän sanomalehtikokonaisuuden – tutkimuskäyttöön 1,4 miljoonaa uutta sivua

Sanomalehdet kertovat monipuolisesti yhteiskunnastamme, ja niistä rakentuu erittäin arvokasta tutkimusaineistoa. Pitkinä aikasarjoina ilmestyvillä lehdillä on merkittävä rooli aikansa näkökulmien avaajana ja tulkitsijana. Sanomalehdet kuuluvat kirjaston käytetyimpiin digitaalisiin aineistoihin. Valmistuneissa projekteissa digitoitiin yhteensä 60 eri työväenlehteä mukaan lukien Kansan Uutiset, Suomen Sosialidemokraatti, Työkansan Sanomat ja Vapaa Sana sekä Uusi Suomi ja sitä aiemmat Suometar, Päivätär ja Uusi Suometar.
Yhteinen tavoite, taloudellinen tuki ja rakentava yhteistyö mahdollistavat lehtien laajan digitoinnin
Laajat digitointiprojektit onnistuvat vain hyvässä yhteistyössä kumppaneiden kanssa ja heidän myöntämänsä rahoituksen tuella. Ne nopeuttavat merkittävästi sanomalehtiaineistojen digitointia ja digitoitujen aineistojen käyttöön avaamista Kansalliskirjastossa. Sanomalehtien digitointia Kansalliskirjastossa tukivat Uuden Päivän rahasto, Palkansaajasäätiö, Työväenperinne ry ja Työväenliikkeen kirjasto. Kumppanuuksina digitoidut sanomalehdet heijastavat monipuolisesti ja moniarvoisesti yhteiskunnan eri ääniä. Aineiston käyttöoikeuksista on sovittu tekijänoikeusjärjestö Kopioston kanssa.
”Olen hyvin ilahtunut siitä, että Suomesta löytyy tahoja, joilla on tahtoa tukea tärkeiden kulttuuriperintöaineistojen digitointia ja edistää niiden käyttöön tarjoamista. Digitoitujen aineistojen käytön kasvu ja käyttäjien laaja kirjo näkyvät vuosittain käyttäjäkyselyissä, ja tarve laajojen digitaalisten aineistokokonaisuuksien tarjoamiseen kasvaa. Meille on hyvin tärkeää edistää sanomalehtien digitointia ja niiden laajempaa käyttöön avaamista niin tutkimuksessa, opetuksessa kuin vapaassa sivistystyössä”, kertoo Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja Kimmo Tuominen.
Digitoidut sanomalehdet tutkimus- ja asiakaskäytössä
- Tekijänoikeuslaki rajoittaa digitoitujen aineistojen avointa käyttöä.
- Kaikki Kansalliskirjaston digitoimat aineistot ovat lakisääteisesti tutkijoiden ja kansalaisten käytettävissä paikan päällä Kansalliskirjastossa ja muissa vapaakappalekirjastoissa.
- Kaikki Kansalliskirjaston digitoimat lehtiaineistot 31.12.1939 asti ovat avoimesti kaikkien käytettävissä digi.kansalliskirjasto.fi-palvelussa Kansalliskirjaston ja Kopioston välisellä käyttöoikeussopimuksella vuoden 2023 loppuun asti.
- Projektissa digitoidut työväenlehdet vuoden 1966 loppuun asti ovat asiakas- ja tutkimuskäytössä Kansalliskirjaston ja vapaakappalekirjastojen lisäksi myös seuraavissa työväenperinnelaitoksissa: Työväenliikkeen kirjasto, Työväenliikkeen Arkisto, Kansan arkisto ja Työväenmuseo Werstas.
- Lisäksi kaikki vuoden 1949 loppuun asti Suomessa julkaistut ruotsinkieliset sanomalehdet ovat vapaasti yleisön käytössä digi.kansalliskirjasto.fi-palvelussa. Lue lisää
- Lisäksi Kansalliskirjaston, Kopioston ja Tutkain-sopimukseen liittyneiden korkeakoulujen tutkijat ja opiskelijat voivat käyttää Kansalliskirjaston digitoimia, vuoden 2021 loppuun mennessä ilmestyneitä lehtiaineistoja. Tutkain-sopimus on voimassa vuodet 2023–2027. Lue lisää
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Yhteyspäällikkö Pirjo Karppinen, Kansalliskirjasto
Puh. 050 318 2320, pirjo.karppinen@helsinki.fi
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Kansalliskirjasto on kaikille avoin kulttuuriperintöorganisaatio, joka palvelee valtakunnallisesti kansalaisia, tiedeyhteisöjä ja muita yhteiskunnan toimijoita.
Turvaamme Suomessa julkaistun tai Suomea koskevan julkaistun kulttuuriperinnön saatavuuden sekä välitämme ja tuotamme tietosisältöjä tutkimukselle, opiskelulle, kansalaisille ja yhteiskunnalle. Kehitämme palveluja yhteistyössä kirjastojen, arkistojen, museoiden ja muiden toimijoiden kanssa.
Kansalliskirjasto Helsingin yliopiston erillislaitos.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Lupaava uusi menetelmä hopean irrottamiseen elektroniikkajätteistä – munkkirasva liuottaa ja erottelee hopean romusta12.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Rasvahapot toimivat liuottimena. Prosessi vaatii lisäksi valoa ja laimennettua vetyperoksidia. Uuden menetelmän myötä voidaan turvata hopean saanti ja vähentää ympäristön kuormitusta.
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme