Novo Nordisk Farma Oy

Terveydenhuollon kannattaa panostaa lihavuudenhoitoon jo alemmissa painoindeksiluokissa, tuore tutkimus osoittaa

Jaa
Tuoreessa suomalaistutkimuksessa on osoitettu, että lihavuus ja sen liitännäissairaudet aiheuttavat kustannuspainetta terveydenhuollolle jo odotettua alemmissa painoindeksiluokissa. Tutkijat korostavat lihavuuden ennaltaehkäisyn ja hoidon merkitystä hyvinvoinnin ja toimintakyvyn lisäämiseksi sekä kustannusten hillitsemiseksi.

Lihavuus on etenevä krooninen sairaus. OECD-maissa yli puolet on ylipainoisia ja lähes joka neljäs on vähintään lihava (BMI 30 tai yli)1. Tuoreessa suomalaistutkimuksessa selvitettiin, miten Suomessa lihavuus ja siihen kuuluvat liitännäissairaudet kuten korkea verenpaine, rasva-aineenvaihdunnan häiriöt ja kohonnut verensokeri vaikuttavat terveydenhuollon suoriin kustannuksiin.

Lihavuuteen ja sen liitännäissairauksiin yhdistyy usein terveiden elinvuosien väheneminen, ennenaikainen kuolleisuus sekä yleinen elämänlaadun heikkeneminen. Lihavuutta tulisikin hoitaa kuten mitä tahansa muuta kroonista sairautta. Hoito on kuitenkin vähäistä ja keskittynyt pääsääntöisesti vaikeasti lihavien hoitoon. Nyt julkaistu tutkimus osoitti, että terveyspalveluiden ja lääkehoidon käyttö lisääntyvät merkittävästi lihavuudessa eli heti kun painoindeksi ylittää 30:n rajan.

Tutkimuksen toinen keskeinen havainto on, että lihavuudesta aiheutuvia kustannuksia kasvattavat nimenomaan sen liitännäissairaudet. Samaan aikaan todettiin, että jo alemmissa painoindeksiluokissa hyvin monilla tutkituilla oli useampia lihavuuden liitännäissairauksia. Kun huomioidaan, että painoindeksiluokkaan 30–34,9 kuuluvia on Suomessa yli kaksi kertaa suurempi määrä kuin vaikeasti tai sairaalloisen lihavia (BMI 35 tai yli), on selvää, että lihavuuteen liittyvät terveysriskit koskettavat aiemmin oletettua suurempaa joukkoa.

"Lihavuus tulisi yhteiskunnassa ymmärtää kroonisena sairautena yhä laajemmin. Lihavuus ja sen liitännäissairaudet heikentävät hyvinvointia, ja siksi erityisesti ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen hoitoon tulisi panostaa. Näin voisimme lisätä ihmisten fyysistä ja psyykkistä terveyttä ja samaan aikaan hallita paremmin terveydenhuollon kustannuksia", Novo Nordiskin lääketieteellinen johtaja Tero Saukkonen kertoo. Saukkonen on yksi artikkelin kirjoittajista.

Tutkimuksessa hyödynnettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FinHealth–tutkimusaineistoa. Aineisto on kansallisesti edustava ja painotettu väestön iän ja sukupuolen mukaisesti. Tutkimus on julkaistu Journal of Market Access & Health Policyssa tammikuussa 2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Novo Nordisk Farma Oy
Novo Nordisk Farma Oy
Linnoitustie 6
02600 ESPOO

020 762 5300http://www.novonordisk.fi

Novo Nordisk on johtava globaali lääkealan yritys, joka on perustettu sata vuotta sitten, vuonna 1923. Pääkonttorimme sijaitsee Tanskassa. Tavoitteemme on rakentaa muutosta diabeteksen ja muiden vakavien kroonisten sairauksien, kuten lihavuuden ja harvinaisten veri- ja hormonaalisten sairauksien, voittamiseksi. Pyrimme siihen tekemällä uraauurtavia tieteellisiä läpimurtoja, laajentamalla lääkkeidemme saatavuutta sekä pyrkimällä ehkäisemään ja viime kädessä parantamaan sairauksia. Novo Nordisk työllistää noin 55 000 ihmistä 80 maassa ja markkinoi tuotteitaan noin 170 maassa. Novo Nordiskin B-osakkeet on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa (Novo-B) ja ADR:t New Yorkin pörssissä (NVO). Lisätietoja: novonordisk.comFacebookTwitterLinkedInYouTube.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Novo Nordisk Farma Oy

Tuore tutkimus: Työikäisten diabetespotilaiden määrä kasvaa ja hoitotasapaino on keskimääräistä heikompi25.9.2023 08:15:00 EEST | Tiedote

Tuoreessa suomalaistutkimuksessa on selvitetty rekisteriaineiston perusteella tyypin 2 diabetesta sairastavien suomalaisten hoidon tilaa ja hoitotasapainoa. Tutkimuksen tulokset ovat merkittäviä: sairauden esiintyvyys kasvaa Suomessa voimakkaasti ja huomattavaa on työikäisen väestön keskimääräistä heikompi hoitotasapaino. Huonosti hoidetun diabeteksen seuraukset ovat sekä yksilötasolla että kansanterveydellisesti huolestuttavia. Tutkimuksen tulokset täydentävät THL:n diabetesrekisterin tuloksia.

Semaglutidi 2,4 mg vähentää ylipainoisilla tai lihavilla aikuisilla merkittävien sydän- ja verisuonitapahtumien riskiä 20 prosentilla11.8.2023 09:14:25 EEST | Tiedote

Bagsværd, Tanska, 8. elokuuta 2023 Novo Nordisk on julkistanut päätulokset sydän- ja verisuonitapahtumia selvittävän SELECT-tutkimuksen tärkeimmät tulokset. Kaksoissokkoutetussa tutkimuksessa verrattiin ihonalaista, kerran viikossa annettavaa 2,4 mg:n annosta semaglutidia lumelääkkeeseen normaalihoidon lisänä merkittävien sydän- ja verisuonitapahtumien ehkäisemiseksi enintään viiden vuoden ajan. Tutkimukseen osallistui 17 604 vähintään 45-vuotiasta henkilöä, jotka olivat ylipainoisia tai lihavia ja joilla oli todettu sydän- ja verisuonitauti, mutta ei diabetesta. Tutkimus osoitti tilastollisesti merkitsevän eron semaglutidin ja lumelääkkeen välillä: semaglutidia saaneilla esiintyi 20 prosenttia vähemmän merkittäviä sydän- ja verisuonitapahtumia1. Tutkimuksen päätavoitteeksi oli määritelty ensimmäisen merkittävän sydän- ja verisuonitapahtuman ilmaantuminen. Merkittävällä sydän- ja verisuonitapahtumalla tarkoitettiin tutkimuksessa sydän- ja verisuonitaudista johtuvaa kuolemaa, ei-kuolema

Aspect Biosystems ja Novo Nordisk solmivat yhteistyösopimuksen kehittääkseen diabeteksen ja lihavuuden hoitoon tarkoitettuja biotulostettuja kudoshoitoja12.5.2023 14:30:15 EEST | Tiedote

Yhteistyössä hyödynnetään Aspectin kehittämää biotulostusteknologiaa ja Novo Nordiskin kantasolujen erilaistamiseen sekä soluhoitojen kehittämiseen ja valmistamiseen liittyvää osaamista ja teknologiaa. Aspect saa etumaksuina 75 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria ja välitavoitemaksuina enintään 650 miljoonaa dollaria kustakin yhteistyön tuloksena syntyneestä tuotteesta sekä lisäksi porrastettuja rojaltimaksuja.

Pitkälle edenneen sydämen vajaatoiminnan tutkimus ja hoito etenevät – sydämen toimintaa palauttavaa soluterapiaa on annettu ensimmäistä kertaa potilaalle kliinisessä tutkimuksessa.7.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Sydämen vajaatoimintaa sairastaa maailmanlaajuisesti yli 65 miljoonaa ihmistä. Nykyhoidoilla sairauden etenemistä voidaan hidastaa mutta ei pysäyttää. Lääketeknologiayhtiö Heartseedin ja pohjoismaisen lääkeyhtiön Novo Nordiskin kliinisessä tutkimuksessa on annettu ensimmäistä kertaa potilaalle HS-001-valmistetta eli soluterapiaa. Valmiste on suunniteltu palauttamaan sydämen toimintaa potilaille, joilla on pitkälle edennyt sydämen vajaatoiminta.

Novo Nordiskin älykkäät insuliinikynät ovat nyt yhteensopivia Abbottin FreeStyle LibreLink -mobiilisovelluksen kanssa Suomessa10.11.2022 09:07:50 EET | Tiedote

Espoo, 10.11.2022 NovoPen® 6 ja NovoPen Echo® Plus älykkäät insuliinikynät ja Abbottin FreeStyle LibreLink® -mobiilisovellus ovat jatkossa yhteensopivia Suomessa. Yhteyden myötä insuliinin annostelutiedot voidaan siirtää älykynästä† FreeStyle LibreLink® -sovellukseen, jossa ne näkyvät yhdessä glukoositietojen kanssa. Tämä voi helpottaa diabetesta sairastavien sairauden seurantaa sekä hallintaa. Lisäksi tiedot voidaan välittää potilasta hoitaville terveydenhuollon ammattilaisille Abbottin LibreView‡-järjestelmän kautta. “Tällä hetkellä insuliinin annostelu- sekä glukoositiedot tallennetaan usein erikseen, jos ollenkaan. Nyt käyttäjät voivat yhdellä skannauksella nähdä FreeStyle LibreLink® -sovelluksessa, kuinka NovoPen®†-kynän tallentamat insuliinin annostelutiedot vaikuttavat glukoositasoihin. Tällä tavoin käyttäjät voivat havaita muutokset ja ryhtyä toimiin reaaliajassa. Myöhemmin he voivat esittää kysymyksiä tai keskustella havainnoista lääkärin tai hoitajan kanssa”, kommentoi Novo N

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme