Vihreät Euroopan parlamentissa

Europarlamentaarikko Alametsä: EU:n siviilikriisinhallinta kaipaa vahvempaa sitoutumista jäsenmailta

Jaa
Euroopan parlamentin ulkoasianvaliokunta hyväksyi eilen europarlamentaarikko Alviina Alametsän mietinnön siviilikriisinhallinnasta. Valiokunnan ensimmäinen mietintö aiheesta esitteli meppien näkemyksiä siitä, miten EU:n siviilikriisinhallintaa tulisi vahvistaa lähivuosina.

Ulkoasiainvaliokunnan keskiviikkona hyväksymä mietintö määrittää parlamentin kannat siviilikriisinhallinnan kompaktiin, eli EU:n siviilikriisihallinnan kehittämiseen tähtäävään sopimukseen, jonka jäsenmaat tulevat hyväksymään toukokuussa. Mepit kehottavat jäsenvaltioita lisäämään kriisinhallinnan kunnianhimoa, osoittavan sille riittävät resurssit, ja sitoutumaan aidosti siviilikriisinhallinnan kehittämiseen.

“Ukrainan sota on muuttanut Euroopan, ja koko maailman, turvallisuustilannetta. Se on johtanut aikaisempaa isompiin sotilaallisiin panostuksiin. Samalla olisi kuitenkin tärkeää lisätä myös ei-sotilaallista tukea kriisialueiden avuksi. EU:n pitää vahvistaa kokonaisvaltaista varautumistaan tuleviin kriiseihin”, Alviina Alametsä toteaa.

EU:lla on tällä hetkellä 12 siviilikriisinhallintaoperaatiota Afrikassa, Balkanilla, Itä-Euroopassa ja Lähi-Idässä. “Siviilikriisinhallinta on tärkeä osa EU:n yhteistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa ja kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden edistämistä. Perinteiset siviilikriisinhallinnan tehtävät, kuten poliisitoiminta, oikeusvaltion vahvistaminen, turvallisuussektorin uudistaminen, aseistariisunta ja rauhansopimusten valvonta ovat edelleen tärkeitä toimia kriisialueiden vakauttamiseksi. Silti niitäkin on mukautettava uusiin haasteisiin sopiviksi”, Alametsä kertoo.

Parlamentin mietinnössä korostuu muun muassa siviilikriisihallinnan vaikuttavuuden vahvistaminen, naisten osuuden lisääminen EU:n kansainvälissä operaatioissa ja kyberturvallisuuden tehostaminen. 

Mietinnössä nostetaan esille myös siviilikriisinhallinnan rajalliset resurssit. Siihen suunnattu rahoitus on pysynyt vuosia lähes ennallaan, ja jäsenmaiden lähettämästä henkilökunnasta 78 prosenttia tulee vain kymmenestä jäsenmaasta. Samaan aikaan siviilikriisinhallinnalta vaaditaan jatkuvasti enemmän, ja toiminnan kustannukset ovat nousseet.

“Valitettavasti suuri yleisö ei tunne siviilikriisinhallintaa kovin hyvin. Ilman kansalaisten painetta, ei myöskään poliitikoilla ole tarvetta sitoutua vahvemmin siviilikriisinhallinnan kehittämiseen”, Alametsä sanoo.

“EU:lla ja monella jäsenmaalla on paljon opittavaa Suomelta, joka on siviilikriisinhallinnan mallioppilas. Suomi on yksi väkilukuun suhteutettuna eniten asiantuntijoita siviilikriisinhallintaoperaatioihin lähettävistä EU-maista”, Alametsä muistuttaa.

“Maailman epävakaus ja tulevaisuuden epävarmuudet tarvitsevat ehdottomasti lisää siviilikriisinhallintaa. Oli iso kunnia edistää asiaa Euroopan parlamentin kautta - varsinkin, kun EU juuri juhlii 20-vuotista siviilikriisinhallinnan taivaltaan”, Alametsä toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Vihreät Euroopan parlamentissa
Vihreät Euroopan parlamentissaTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät Euroopan parlamentissa

Europarlamentaarikko Maria Ohisalon parlamenttiavustajat valittu19.7.2024 13:37:24 EEST | Tiedote

Europarlamentaarikko Maria Ohisalo on valinnut kolme parlamenttiavustajaa tiimiinsä. Kansainvälisen politiikan maisteri Ulla Grönlund ja valtiotieteiden maisteri Milla Ojalehto ovat jo aloittaneet toimissaan. Politiikan tutkimuksen maisteri Jenni Röynä aloittaa työnsä lokakuussa. Kaikki kolme työskentelevät Ohisalon toimistolla Brysselissä. Erityisavustaja Ulla Grönlund tukee Ohisaloa erityisesti työllisyys- ja sosiaaliasioiden valiokunnan työssä, jossa Ohisalo toimii vihreän ryhmän koordinaattorina. Grönlundilla on pitkä kokemus Euroopan parlamentista sekä muun muassa YK-tehtävistä liittyen kansalaistoiminnan kehittämiseen. -Mariasta tulee loistava meppi, joka työskentelee sellaisen EU:n puolesta, joka huolehtii paitsi luonnosta, mutta myös ihmisistä ja heidän hyvinvoinnistaan. Odotan innolla pääseväni tukemaan Marian työtä, ja etsimään ratkaisuja palkkatasa-arvoon, köyhyyteen, asumiseen, työsuojeluun ja alustatalouteen, Grönlund sanoo. Erityisavustaja Milla Ojalehdon vastuulla on ymp

Europarlamentaarikot Ohisalo ja Niinistö: Ilmastotoimien vauhdittaminen ja oikeusvaltion puolustaminen ovat syy tukea von der Leyeniä jatkokaudelle komission johtoon18.7.2024 13:36:47 EEST | Tiedote

Vihreiden europarlamentaarikot Maria Ohisalo ja Ville Niinistö tukevat Ursula von der Leyenin valintaa toiselle kaudelle EU-komission puheenjohtajaksi. Von der Leyen sitoutui edistämään ilmastotoimia sekä puolustamaan oikeusvaltiota ja vastustamaan äärioikeiston nousua Euroopassa. Vihreiden ryhmän selkeä enemmistö äänestää samoin von der Leyenin puolesta ryhmäkeskustelujen perusteella. Valinnasta äänestetään EU-parlamentin täysistunnossa Strasbourgissa torstaina iltapäivällä.

Vihreiden europarlamentaarikko Maria Ohisalo tärkeisiin ympäristö- ja sosiaaliasioiden valiokuntatehtäviin Euroopan parlamentissa17.7.2024 17:45:08 EEST | Tiedote

Euroopan parlamentin valiokuntapaikat vahvistetaan tällä viikolla Strasbourgin täysistunnossa. Vihreiden europarlamentaarikko Maria Ohisalo aloittaa tulevalla kaudella työllisyys- ja sosiaaliasioiden valiokunnan jäsenenä ja vihreiden ryhmäkoordinaattorina sekä varajäsenenä ympäristövaliokunnassa ja talous- ja raha-asiainvaliokunnassa*. - Vihreästä siirtymästä on tehtävä paitsi ekologisesti, myös sosiaalisesti kestävä niin, että kaikki ihmiset pysyvät mukana. Työllisyys- ja sosiaaliasioiden valiokunta on keskeinen paikka köyhyyden ja eriarvoisuuden torjumiseksi. Asumisen kalleus, asunnottomuus ja energiaköyhyys ovat näistä konkreettisia esimerkkejä, Ohisalo sanoo. Ympäristövaliokunnassa Ohisalo jatkaa työtään ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjumiseksi. Valiokunnassa työskennellään myös muiden tärkeiden ympäristöön liittyvien aiheiden kuten kiertotalouden, kansanterveyden, elintarviketurvallisuuden sekä ilman ja veden laadun parissa. Talous- ja raha-asiainvaliokunta vastaa mm. rahoitu

Viimeinen europarlamentin täysistunto käynnissä - Alviina Alametsä (vihr) siirtyy kansanedustajaksi17.7.2024 12:59:35 EEST | Tiedote

Ranskan Strasbourgissa on käynnissä europarlamenttikauden 2019-2024 viimeinen täysistunto, jonka yhteydessä valta vaihtuu vanhoilta europarlamentaarikoilta uusille. Suomen nuorin europarlamentaarikko Alviina Alametsä siirtyy istunnon aikana kansanedustajaksi Vihreään eduskuntaryhmään. Alametsä on toiminut Euroopan parlamentissa esimerkiksi ulkoasiainvaliokunnan jäsenenä, turvallisuusvaliokunnan koordinaattorina ja EU:n pysyvänä Intia-raportöörinä. ”Olen kiitollinen kuluneista vuosista, vaikka ne ovat olleet monella tapaa raskaita kansalaisille ja päättäjille. Tätä europarlamenttikautta ja omaa työpöytääni on värittänyt koronapandemia, sota Ukrainassa ja Gazassa, ja ilmastokriisin eteneminen. On kuitenkin säilytettävä toiveikkuus, ja katsottava eteenpäin. Eduskunnassa haluan ajaa luonnon ja ihmisten yleisen hyvinvoinnin ohella esimerkiksi parempaa mielenterveyspolitiikkaa”, Alametsä kommentoi. Alametsän valiokuntapaikat Suomen eduskunnassa päätetään myöhemmin Vihreän eduskuntaryhmän kok

Ville Niinistö europarlamentin Venäjä-valtuuskunnan puheenjohtajaksi11.7.2024 09:10:59 EEST | Tiedote

Vihreiden europarlamenttiryhmä jakoi alustavasti tehtävät europarlamentin uudelle istuntokaudelle. Vihreiden toisen kauden europarlamentaarikko Ville Niinistö valittiin europarlamentin Venäjä-valtuuskunnan puheenjohtajaksi. Valiokuntatehtäviä Niinistölle tulee teollisuusvaliokunnan jäsenenä sekä ulkoasiainvaliokunnan varajäsenenä ja puolustusalivaliokunnan jäsenenä. Tehtävät vahvistetaan ensi viikolla Strasbourgin täysistunnossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye